Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

 

Τι συμβαίνει όταν μια μικρή βιβλιοθήκη κερδίσει το Βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση» 2010 από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates για την πρότυπη λειτουργίας της; Δημιουργείται το Future Library και η Βιβλιοθήκη αναγεννάται!

Τι είναι  το Future Library; Η εξέλιξη. Ένας νέος τρόπος να γίνει η βιβλιοθήκη σύγχρονη, ένα κέντρο δημιουργικότητας, καινοτομίας και μάθησης για τα παιδιά αλλά και τη λεγόμενη generation Y, τους νέους 18-34 ετών. Στο κέντρο της φιλοσοφίας του Future Library βρίσκεται ο ίδιος ο άνθρωπος και οι «δημιουργικές βιβλιοθήκες» που έχουν στη βάση τους την ανθρώπινη αξία.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Βιβλιοθήκη της Βέροιας κέρδισε το προαφερθέν βραβείο. Η δουλειά μιας οκταετίας περίπου έγινε γνωστή το 2010 λόγω αυτού.Από το 1992 η Βιβλιοθήκη της Βέροιας πρωτοπορούσε με δράσεις. Το 1996 ήταν η πρώτη βιβλιοθήκη στη χώρα που παρείχε στους χρήστες της δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο διαδίκτυο και το 1997 δημιούργησε πρώτη τη δική της ιστοσελίδα, ενώ εξυπηρετεί καθημερινά 400 πολίτες και 800 περίπου τα σαββατοκύριακα. Για να προσεγγίζει ανθρώπους σε απομακρυσμένα αγροτικά χωριά, η Βιβλιοθήκη στέλνει κινητές βιβλιοθήκες εξοπλισμένες με βιβλία και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.Tο γεγονός ότι µια µικρή βιβλιοθήκη σαν της Βέροιας κατάφερε να έχει τέτοια απήχηση, οφείλεται στο ίδρυµα Gates όπως και το ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος που συµπεριέλαβαν στο όραµά τους τις βιβλιοθήκες ως θεσµό. Έτσι προέκυψε το Future Library.

Το πρώτο βήμα του οργανισμού ήταν η αναβάθμιση των παιδικών τμημάτων σε οκτώ βιβλιοθήκες της Μακεδονίας, στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, στις Σέρρες και το Κιλκίς (2012). Η ανακαίνιση βασίστηκε στην ιδέα των Μαγικών Κουτιών της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας. Παράλληλα, συμμετείχαν σε βιωματικά σεμινάρια οι βιβλιοθηκονόμοι, με σκοπό την κατάρτιση τους σε θέματα οργάνωσης και διεξαγωγής δημιουργικών εργαστηρίων και δράσεων με τα παιδιά.

Το επόμενο βήμα –και ίσως το μεγάλο στοίχημα- ήταν τα γνωστά, πλέον, Media Labs (2013). Εννέα δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας συμμετέχουν στο πρόγραμμα από τις περιοχές Δράμας, Λιβαδειάς, Ναυπάκτου, Κοζάνης, Τρικάλων, Κορίνθου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Ηλιούπολης και Χανίων, μέρος του οποίου ήταν και η ανανέωση των χώρων ώστε να γίνουν μοντέρνοι κι ελκυστικοί, να χτυπούν τις ευαίσθητες χορδές των νέων ηλικίας 18-34 ετών- που δε φαίνεται να κινούνται στο χώρο αυτό-, περνώντας τους το μήνυμα ότι ο χώρος είναι δικός τους. Όλο το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ίδρυματος  «Σταύρος Νιάρχος» και την υποστήριξη της Google, σε συνεργασία με το Aarhus City Library και το Mozilla Foundation.

Στο νέο χώρο είναι ευπρόσδεκτοι όλοι, μαθητές, φοιτητές, νέοι επαγγελματίες, άνεργοι, μετανάστες. Η κάθε ηλικία και η κάθε κοινωνική ομάδα έχει διαφορετικές ανάγκες που η Βιβλιοθήκη θέτει σαν στόχο της να τις καλύψει.

Οι δραστηριότητες ποικίλες. Υπάρχει μέσα στη βιβλιοθήκη στούντιο επεξεργασίας ήχου και εικόνας, όπου μπορεί ένα άτομο ή μια ομάδα να ηχογραφήσει τραγούδια, παραμύθια, ακόμα και διαφημιστικά σποτ. Όποιος επιθυμεί, έχει τη δυνατότητα να κλείσει το χώρο του media lab για διάφορες δράσεις όπως παρουσιάσεις, εκθέσεις, εισηγήσεις για τεχνολογία (ήδη έχουν γίνει παρουσιάσεις για τη χρησιμότητα αλλά και τη χρήση των: you tube, Skype, Gmail) αλλά και γνωριμία με διάφορα είδη άθλησης και χορού (στα πλαίσια του Μαραθωνίου Δημιουργικότητας, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων, παρουσίασε τη δουλειά της ομάδα hip hop χορού μέσα στο Media Lab!). Ακόμα, μπορεί απλά να σερφάρει ελεύθερα στο διαδίκτυο και να έχει πρόσβαση σε αποκλειστικό ψηφιακό περιεχόμενο ή απλά να διαβάσει ένα βιβλίο, χαλαρώνοντας σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.

Η ουσία του νέου εγχειρήματος είναι η προώθηση της τεχνολογίας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Το Future Library προσπαθεί να φερεί τη νεολαία πάλι κοντά στη Βιβλιοθήκη, μια νεολαία με γνώσεις, ιδέες και όρεξη για δημιουργία. Παράλληλα, ευελπιστεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που έφτασαν στη χώρα μας, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον, προσφέροντας τους έστω ένα τρόπο να επικοινωνούν με την οικογένεια τους ή να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη χώρα τους μέσω του διαδικτύου.

Τι λέτε λοιπόν, δε περνάτε μια βόλτα από τη Βιβλιοθήκη;

Ευχαριστώ θερμά τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων για την εκτενή ενημέρωση πάνω στο σκοπό και τις δραστηριότητες του Media Lab.

Πηγές:

http://www.futurelibrary.gr

http://www.libver.gr

http://www.neolaia.gr/2013/11/15/future-library-vivliothikes-dimiourgikes-viliothikes-pou-embeoun-kosmo/

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=521623

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular