Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

 

Η αλληλογραφία ως διαπιστευτήριο μιας σχέσης αποτελεί ίσως μια αφορμή να καταγραφούν οι προσωπικοί κραδασμοί και οι συναισθηματικές διακυμάνσεις μιας διαπροσωπικής αλληλεξάρτησης και ταυτόχρονα να φωτιστούν, συχνά μέσα από ένα πλούσιο υλικό, όλες εκείνες οι λεπτομέρειες που ένας συγγραφέας έχει κατά νου και αποτελούν το πρωτεικό υλικό της δημιουργίας του.

Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορεί ένας μικρός τόμος με την αλληλογραφία των Ν. Καββαδία και Μ. Καραγάτση σε επιμέλεια της Μαίρης Μικέ, η οποία κάνει επίσης σχολιασμό στο βιβλίο και γράφει το κατατοπιστικό εισαγωγικό σημείωμα. Μέσα από το σημείωμα αυτό διαφαίνεται ο αποκαλυπτικός ρόλος της αλληλογραφίας των δύο αυτών ανθρώπων στη σχέση τους, αλλά και όλα όσα βασανίζουν τους δυο λογοτέχνες, όλα όσα μπορούν να γίνουν ιχνηλάτες στο έργο τους. Η αλληλογραφία αυτή γίνεται μια, μικρή έστω, προέκταση της δημιουργία τους.

Το συγκεκριμένο ύφος γραφής και των δύο είναι ορατό  σε τούτα τα γράμματα. Ο Καραγάτσης γράφει στον φίλο του και μέσα από τα γράμματά του αυτά διαφαίνεται η κρίση του για την κοινωνία, την απάτη της και την απατηλή της μέριμνα, τον τρόπο που ζούμε και εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, τον έρωτα, την οδύνη και την επιθυμία. Με χιούμορ σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Καββαδία, τον παρομοιάζει με τρίτωνα και τον αποκαλεί Σεβάχ, μιλά για τον θάνατο και τη σχέση του με τον έρωτα, κι ύστερα περνά στη λογοτεχνία, στη διονυσιακή έκσταση της γραφής, στο μεθύσι μιας σχεδόν ερωτικής σχέσης που έχει αναπτύξει μαζί της και στα ταξίδια που μέσα από αυτήν κάνει.

Ο Καββαδίας από την άλλη μιλά για τη σχέση του με τη θάλασσα. Είναι «ο αμετανόητα ευάλωτος στις μαγγανείες της». Ο έρωτας, η εξομολόγηση για το φόβο ενός στεριανού θανάτου, ο μαγνήτης του σκοτεινού βυθού, του άφεγγου, η τρέλα και η οδύνη, η ζωγραφική και το χρώμα, οι παραισθήσεις και οι θαλασσινές γυναικείες μορφές, η αρμύρα και η σκουριά του θαλασσινού νερού, όπως αποτυπώνεται στην ελληνική ναυτοσύνη, στη θαλασσινή εργατιά, πάνω στο δέρμα της ίδιας του της ψυχής.

Αυτό όμως που σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί ένα κοινό στοιχείο ανάμεσα στους δύο λογοτέχνες που αλληλογραφούν είναι κυρίως ο θαυμασμός του ενός για τη δουλειά του άλλου. Ο Καραγάτσης μάλιστα κάνει συχνά λογοπαίγνια πάνω σε στίχους του Καββαδία, γράφει όπως εκείνος, δηλώνει ευθαρσώς τον θαυμασμό του για εκείνον και στήνει μια διαλογοτεχνική γέφυρα επικοινωνίας με τον θαλασσινό ποιητή. Ο Καββαδίας πάλι ξεχωρίζει φράσεις από τον «Γιούγκερμαν», συντάσσεται με τον Καραμάνο και στήνει ένα παιχνίδι ανάμεσα στους φανταστικούς ήρωες του Καραγάτση και την πραγματικότητα την ίδια στιγμή που κυριολεκτικά υμνεί και εξάρει το έργο του φίλου του.

Δυο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες που βρίσκουν την ευκαιρία να διασταυρωθούν σε ένα επιστολικό κρεσέντο και να εκφράσουν τις επιθυμίες, τους φόβους, τα όνειρά τους, να παιχνιδίσουν σαν παιδιά, να πονέσουν για τη μοίρα αυτού του κόσμου και να δηλώσουν την εκτίμηση και την αγάπη τους σε μια μοναδική σχέση τρυφερότητας και αλληλοεκτίμησης.

Η συνάντηση του αναγνώστη με τα γράμματα αυτά, εκατό χρόνια μετά τη γέννηση του Καββαδία και πενήντα χρόνια μετά το θάνατο του Καραγάτση, είναι μια σημαντική αφορμή για μια περιδιάβασή του στον αφηγηματικό και προσωπικό κόσμο των δύο δημιουργών και σε ό,τι τον χαρακτήρισε από το 1939-1965. Ο αναγνώστης συνοδοιπορεί μαζί τους πάνω σ’ αυτό το γεφύρι επικοινωνίας που οι δυο αυτοί άντρες έστησαν και  ανακαλύπτει μέσα από το χιούμορ τους αλλά και το συγκροτημένο τους λόγο τις διαφορετικές κοιτίδες πολιτισμού που φέρουν, το διαφορετικό ηχόχρωμα των απόψεών τους, τις επίμονες εμμονές τους, τις ανησυχίες τους αλλά και τις εκλεκτικές τους συγγένειες, αυτές που στάθηκαν η αφορμή για τη σχέση τους.

allilo_ekdo_agra

Αλληλογραφία Νίκου Καββαδία – Μ. Καραγάτση

Νίκος Καββαδίας, Μ. Καραγάτσης
επιμέλεια: Μαίρη Μικέ
Άγρα, 2010
152 σελ.
ISBN 978-960-325-927-5, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 14,13

 

Tessy Baila – Editor in Chief

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular