Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

***Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη***

Ο Πιλότος των αιθέρων και της σκέψης, γράφει η Κατιάννα Πανουργιά

Στις 29 Ιουνίου του 1900 μια αριστοκρατική οικογένεια στη Λυών της Γαλλίας αποκτά το τρίτο της παιδί. Είναι ο Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ.

Μεγάλωσε σε ένα υπέροχο οικογενειακό κάστρο την ίδια εποχή που οι αδελφοί Ράιτ πραγματοποιούν την πρώτη πτήση στους ουρανούς. Ο μικρός Αντουάν μαγεμένος από την ατμόσφαιρα της εποχής που έδινε στους ανθρώπους την  δυνατότητα να πετάξουν  έφτιαξε ο ίδιος φτερά από χαρτόνι και τα κόλλησε στο ποδήλατό του, στριφογυρίζοντας αδιάκοπα στον κήπο του. Στα δώδεκα του θα πετάξει για πρώτη φορά αληθινά και μετά από αυτή την εμπειρία αποφασίζει ότι το να διασχίζει τον ουρανό είναι αυτό που θέλει να κάνει στην ζωή του. Το 1922 καταφέρνει να πάρει το πτυχίο του πιλότου μαχητικών.

Μετά από ένα σοβαρό ατύχημα οι πιέσεις από το οικογενειακό του περιβάλλον τον αναγκάζουν να απομακρυνθεί από  την καριέρα του πιλότου και να γίνει εμπορικός υπάλληλος. Ο Εξυπερύ μετά από μια περίοδο αφόρητης ανίας και απογοητεύσεων θα πιάσει για πρώτη φορά την πένα βρίσκοντας εκεί μια υπέροχη διέξοδο με το να περιγράφει στο χαρτί στιγμές που χάνονταν «…στον υπέροχο ήρεμο ουρανό σε ύψος 4000μ…», όπως έγραφε στην μητέρα του. Τα κείμενα αυτά οδήγησαν το 1926 στην έκδοση του πρώτου βιβλίου του «Ο Αεροπόρος» και στην απόφαση να αναζητήσει για πάντα πια την καριέρα του στην αεροπορία. Υπήρξε  δοκιμαστής αεροπλάνων της Air France  και πολέμησε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Την εποχή του πολέμου καταγγέλλει μέσα από τα βιβλία του την κατάσταση και αποτυπώνει τις φιλοσοφικές αρχές του. Θα πει: «Γνωρίζω μόνο μία ελευθερία, κι αυτή είναι η ελευθερία της σκέψης.» Θα πει: «Ο πόλεμος δεν είναι περιπέτεια. Είναι μια αρρώστια. Είναι σαν τον τύφο» Θα πει: «Γιατί να μισούμε ο ένας τον άλλον; Είμαστε επιβάτες του ίδιου πλανήτη, που ο ένας εξαρτάται από τον άλλον, πλήρωμα του ίδιου καραβιού.»  Αυτή την περίοδο είναι που γράφει τα βιβλία «Πιλότος πολέμου»(1942), το αντιρατσιστικό «Γράμμα σε έναν όμηρο»(1943) και το κλασικό βιβλίο «Ο Μικρός Πρίγκιπας» το οποίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για συγγραφή πολλών άλλων βιβλίων, άρθρων και μελετών. Η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα έχει μεταφερθεί τόσο στη μικρή όσο και στη μεγάλη οθόνη σε παγκόσμια κλίμακα. Επίσης, το έργο αυτό ανέβηκε στο θέατρο ενώ με αφετηρία την πλοκή του έχουν γραφτεί αρκετά τραγούδια σε διάφορες γλώσσες.

Ως πιλότος, έκανε με τα ταξίδια του πιο ενδιαφέρουσα και πλούσια σε περιπέτειες τη ζωή του. Όλες αυτές οι εμπειρίες του θα γίνουν ταυτόχρονα και θέμα του συγγραφικού του έργου. Το «Ταχυδρομείο του Νότου»(1929) και η «Γη των ανθρώπων»(1938)  αποτελούν το απάνθισμα της φιλοσοφίας του. Άλλα έργα του είναι η «Νυχτερινή Πτήση» (1931) και το «Citadelle»(1948) που δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατο του.

Στις 31 Ιουλίου του 1944, παραμονή της απελευθέρωσης της Γαλλίας, εξαφανίστηκε με το αεροπλάνο του στα ανοικτά της Κορσικής. Βρισκόταν στην ένατη και τελευταία του πολεμική αποστολή. Τα αίτια της πτώσης του αεροπλάνου ήταν άγνωστα μέχρι το 2003 όταν βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροπλάνου του στο βυθό της θάλασσας. Είχε καταρριφθεί από Γερμανικά πυρά.

Η Γαλλία και οι γαλλόφωνες χώρες τιμούν με το όνομά του σωρεία δρόμων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το διεθνές αεροδρόμιο της Λυών ονομάζεται Σαίντ-Εξυπερύ. Επίσης το όνομα του συγγραφέα έχει δοθεί στον αστεροειδή 2578 ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο διάστημα το 1975. Ένας άλλος αστεροειδής που ανακαλύφθηκε το 1998 ονομάστηκε Μικρός Πρίγκιπας. Η Γαλλία ως μια ακόμα ένδειξη τιμής, είχε τυπώσει στο τραπεζογραμμάτιο των 50 φράγκων τη μορφή του, την πορεία των πτήσεών του καθώς και τη μορφή του Μικρού Πρίγκιπα.

O συγγραφέας στη σύντομη ζωή του κατάφερε να κληροδοτήσει τον κόσμο με συγγραφικά αριστουργήματα αλλά και με το πιο φιλοσοφημένο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους -το οποίο κατέχει την τρίτη θέση παγκοσμίως σε πωλήσεις μετά την Βίβλο και το Κεφάλαιο του Μαρξ- τον «Μικρό Πρίγκιπα», ο οποίος εξακολουθεί από το 1943 όπου και εκδόθηκε πρώτη φορά, να μας παρασέρνει στο ταξίδι του αναζητώντας τις αξίες της ζωής. Αξίες που μόνο ένα παιδί μπορεί να έχει. Τα παιδιά δεν κρίνουν τους ανθρώπους από τα ρούχα, δεν ενδιαφέρονται για αριθμούς, θαυμάζουν ότι ωραίο υπάρχει γύρω τους, δεν τηρούν άχρηστους κανονισμούς, κάνουν μοναδικούς και αληθινούς φίλους. Τα παιδιά βλέπουν με την καρδιά… το ουσιώδες τα μάτια δεν το βλέπουν…    Οι μεγάλοι λένε πως ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ έπεσε με το αεροπλάνο του σε ηλικία 44 ετών, τα παιδιά θα πούνε πως τότε ξεκίνησε το ταξίδι του στους πλανήτες μαζί με τον μικρό του Πρίγκιπα.

ΠΗΓΕΣ: «Ο Μικρός Πρίγκηπας, », Αγάθη Ερωτόκριτου, Βιβλίο εκπαιδευτικού Υλικού ISBN   978-9963-0-4547-1

«Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ» Αντουάν Ντε Σαιντ Εξιπερύ Ε κδόσεις  Πατάκη ISBN 978-960-600-090-4

Wikipedia.org ΑΝΤΟΥΑΝ ΝΤΕ ΣΑΙΝΤ-ΕΞΥΠΕΡΥ

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944), Μετάφραση από τα Γαλλικά: Γ. Αναγνώστου, Άδεια διανομής: Creative Commons BY-SA  (Αναφορά δημιουργού – Παρόμοια διανομή) Έτος έκδοσης: 2013

Λίγα λόγια από τον μεταφραστή: Γ. Αναγνώστου:

Αυτό το μικρό πόνημα, είναι το αποτέλεσμα της απογοήτευσης μου. Απογοήτευση που ένα τόσο σπουδαίο βιβλίο, δεν είναι άμεσα διαθέσιμο στο Διαδίκτυο για οποιονδήποτε μιλά και διαβάζει την Ελληνική γλώσσα. Έπρεπε λοιπόν κάτι να κάνω γι’ αυτό… Για τους ικανούς γνώστες της Γαλλικής γλώσσας, το βιβλίο αυτό θα φανεί – πιθανότατα – ως μια ιδιαίτερα ελεύθερη μετάφραση. Παρακαλώ για την επιείκεια τους. Στόχος μου δεν ήταν η ακριβής μετάφραση, αλλά η απόπειρα της αφήγησης μιας καταπληκτικής ανθρώπινης ιστορίας, που είναι παραμύθι κι’ όμως δεν είναι παραμύθι. Κι’ αν σε σημεία φαίνεται να ξεφεύγω κάπως, μάλλον φταίει το ότι προσπαθώντας να το μεταφράσω, δεν διάβαζα με τα μάτια…

 

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular