Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

 

«Ω θαύμα! Δες πόσα καλά πλάσματα!

Όμορφη που είναι η ανθρωπότης!

Λαμπρέ καινούριε κόσμε, ωραία που ‘σαι κατοικημένος!»

 

William Shakespeare, The Tempest (Η Τρικυμία).

Το 1931 ο Aldous Huxley δανειζόμενος τους πανέμορφα ειρωνικούς στίχους του William Shakespeare από το έργο του Η Τρικυμία (The Tempest), εμπνεύστηκε και έγραψε ένα φουτουριστικό μυθιστόρημα με τίτλο Γενναίος Νέος Κόσμος. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε προφητικό. Θα μπορούσαμε να το βάλουμε στο ράφι με τα εγχειρίδια όπου ο υπότιτλός του θα διάβαζε – Τι πρέπει να αποφύγετε εάν δεν επιθυμείτε την πλήρη αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων, των αξιών και των συναισθημάτων.

Τοποθετημένο στο Λονδίνο του 2540, οι ζωές των πρωταγωνιστών διαφέρουν ριζικά από το δικό μας παρόν και ας ελπίσουμε από το μέλλον μας. Τα ηθικά όρια γρήγορα ξεπεράστηκαν και το δυστοπικό έγινε  πραγματικότητα και καθημερινότητα. Στο όνομα της αφθονίας ο πληθυσμός διατηρείται σταθερός στα δυο δισεκατομμύρια σε ένα κράτος φαινομενικά ενωμένο, το οποίο έκρινε άσκοπη την φυσιολογική αναπαραγωγή. Η τεχνολογία και η επιστήμη κυριαρχούν επιβάλλοντας τη διαστροφή καθώς έχουν παρεκκλίνει από τον σκοπό που θα έπρεπε να υπηρετούν. Η κύηση των εμβρύων πραγματοποιείται σε ένα εργοστάσιο μέσα σε κάψουλες. Σε αυτό το στάδιο γίνεται και η κατηγοριοποίηση τους σε κάστες, ενώ μεγαλώνοντας τα παιδιά διδάσκονται τις γνώσεις που έχουν προκαθοριστεί για την κάθε κοινωνική τάξη μέσω της υπνοπαιδείας. Κρύα, αμέτοχη και ασυναίσθητη εκπαίδευση.     

Μια κοινωνία βάναυσα κομματιασμένη όπου αυτοί που προορίζονται για τις κατώτερες κάστες εκτίθενται σε χημικές ουσίες από το εμβρυακό στάδιο για να περιοριστούν έτσι οι ικανότητες τους με αποτέλεσμα να τους στερείτε το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης. Στον κόσμο του βιβλίου η έννοια της οικογένειας έχει χαθεί. Οι λέξεις πατέρας και μητέρα φέρνουν αποστροφή. «Ευτυχώς» που με την πρόοδο της επιστήμης οι άνθρωποι έχουν πλέον αποσυνδεθεί με τον εσωτερικό τους κόσμο και κάθε είδους ορμές έχουν διαγραφεί από τον οργανισμό τους. Οι χαρακτήρες βρίσκονται συνεχώς υπό την επήρεια ουσιών, που έχουν μάθει να παίρνουν χωρίς δεύτερη σκέψη, έτσι ώστε να επικρατεί επιφανειακή ειρήνη χωρίς συναισθηματικές εκρήξεις που μπορούν με την σειρά τους να οδηγήσουν σε κοινωνική ανταρσία.

Η είσοδος ενός «αγρίου» στην κοινωνία τους αλλάζει τη δυναμική. Ο «βάρβαρος» βλέποντας τις τεχνικές τους απορεί. Το «άγριο» και «πρωτόγονο» αυτό ον που ζούσε αγνά προσπαθεί υπό πίεση να ενταχθεί στην «πολιτισμένη» κοινωνία τους. Όλα και όλοι όμως κάποια στιγμή λυγίζουν και σπάνε.

Έλεγχος, παρέμβαση πέρα από κάθε λογική μελανιάζουν την κρίση των αναγνωστών αυτού του τρομερού έργου. Σκέψεις όπως : Μπορεί να συμβεί αυτό στη δική μας κοινωνία; Λογικά δεν θα φτάσουμε ως εκεί… Κάποιος θα βρεθεί να εναντιωθεί…, στροβιλίζονται στο μυαλό μας.

Η απώλεια και ένας αναρχικός έρωτας που δεν μπόρεσε να τιθασευτεί είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Ευτυχώς για εμάς η φαντασία και η πένα του Huxley δεν γνώρισαν όρια. Λαίμαργα καταβροχθίζουμε ένα έργο που με τη σειρά του μιλά για ένα κόσμο που κατασπαράζει ότι βρεθεί στο πέρασμά του.

 

(Μετάφραση στίχων – Η Τρικυμία–  από: http://vihos.blogspot.gr/2012/10/5.html )

 1042

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular