Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

 

Πρώτα με αιχμαλώτισε το πρόσωπο στο εξώφυλλο. Μετά είδα ότι είναι το καινούργιο βιβλίο της Γιώτας Αλεξάνδρου, που πάντα βρίσκει έναν διαφορετικό τρόπο να μας ταξιδεύει και τα βιβλία της ξεχωρίζουν για την αισθητική τους. Η «Φένια, η αγαπημένη των ήχων», με έξοχη εικονογράφηση από την Έφη Λαδά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και καταπιάνεται με ένα δύσκολο θέμα: Την τυφλότητα. Κι όμως είναι τόση η τρυφερότητα, τόσο ήπιος και ζεστός ο τρόπος που αγκαλιάζει σκληρές καταστάσεις –ακόμη και μια φάρσα όπου η ηρωίδα μας βρίσκεται κάτω χωρίς το μπαστούνι της- που δεν σου μένει η πικρή γεύση. Κι όχι μόνο αυτό. Μαθαίνει σε μικρούς και μεγάλους τι θα πει ενσυναίσθηση, μέσα από ένα «πείραμα» που πραγματοποιεί η δασκάλα του βιβλίου με τους μαθητές της. Εκπαιδευτικός η ίδια, η συγγραφέας έχει τη σοφία να προσεγγίζει έτσι το θέμα της, χωρίς να μας κουνά το δάχτυλο. Αν κρίνω από τις αντιδράσεις των παιδιών μου που διάβασαν το βιβλίο της, έχει απολύτως πετύχει τον στόχο της. Δεν μας συγκινεί μόνο. Μας κάνει να σκεφτούμε:

«…Πώς θα ήταν ο κόσμος μας, αν είχε μόνο ήχους; Αν αναγνωρίζαμε τα λουλούδια από το άρωμά τους και μόνο; Αν υπήρχε μόνο ένα χρώμα;»

Το βιβλίο τιμήθηκε με τον Έπαινο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς το 2012

fenia_ixon

Το «Τελευταίο θρανίο» της Αγγελικής Λάλου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Φίλντισι με εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα, διαδραματίζεται κι αυτό κατά κύριο λόγο στη σχολική τάξη. Ένα μυθιστόρημα για μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και για ενηλίκους (άλλη μια φορά αποδεικνύεται λανθασμένος ο χαρακτηρισμός «παιδικό») που μιλάει για πολλά πράγματα μέσα από μια όμορφη ιστορία. Ήρωας ο Άρης που από την Αθήνα και τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, βρίσκεται απομονωμένος στο χωριό ενός νησιού, λόγω της μετάθεσης του πατέρα του, κι έχει να αντιμετωπίσει τη δύσκολη προσαρμογή, όταν κάνει ένα νέο φίλο. Που όμως είναι «ξένος». Θα υπάρξουν πολλές αντιδράσεις, ακόμη και μέσα στο σπίτι του, όμως θα δείξει υπομονή, αγάπη και επιμονή και δεν θα διστάσει να δώσει τις μάχες που θεωρεί δίκαιες. Ομολογώ ότι πήρα το βιβλίο και δεν το άφησα από τα χέρια μου παρά μόνο όταν έφτασα στην τελευταία σελίδα. Υπάρχουν εδώ όλα αυτά που συνθέτουν τη ζωή ενός παιδιού και νομίζω ότι το μυθιστόρημα θα «μιλήσει» σε όλους τους αναγνώστες.

lalou_teleu_filntisi

Όμως τα παιδικά βιβλία δεν είναι μόδα, ούτε έχει σημασία να παρουσιάζουμε μόνο ότι καινούργιο κυκλοφορεί. Σας προτείνω –εκτός από τα βιβλιοπωλεία να επισκεφθείτε και την κοντινότερη σας βιβλιοθήκη. Διότι μπορεί, όπως μου συνέβη, να πέσετε πάνω σε ένα πολύ όμορφο βιβλίο σαν το «Έξι εναντίον ενός» της Αγγελικής Βαρελλά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Θα διαπιστώσετε –πέραν των άλλων- πως μέσα από τη γραφή ενός συγγραφέα μπορεί η Ιστορία να γίνει το πιο διασκεδαστικό ανάγνωσμα. Και μάλιστα η νομισματική ιστορία! Όλα αυτά σε ένα μυθιστόρημα όπου ένας παράξενος γείτονας με έναν παπαγάλο έρχεται αν εγκατασταθεί δίπλα στο σπίτι της οικογένειας Πλακιώτη στην Πλάκα. Γρήγορα όλοι καταλαβαίνουν πως κάτι ψάχνει να βρει. Μήπως ένα θησαυρό; Άλλωστε όλο για αρχαία νομίσματα μιλάει. Φαίνεται αν τα γνωρίζει, άλλωστε, πολύ καλά. Το μυστήριο εντείνεται, η αστυνομία κάνει την εμφάνιση της κι ένα νόμισμα εξαφανίζεται ως δια μαγείας. Λες κι έχει πετάξει! Συναρπαστικό και διασκεδαστικό, νομίζω αφού το διαβάστε θα τρέξετε στο Νομισματικό Μουσείο…

varella_patakis

Ένα ακόμη βιβλίο που ανακάλυψα στη Βιβλιοθήκη της Αγίας Παρασκευής, είναι αυτό της Λίτσας Ψαραύτη, «Στα βήματα του Σαμοθηρίου» (εκδόσεις Καστανιώτη) που κι πάλι καταφέρνει να μας κάνει να διασκεδάσουμε μαθαίνοντας την ιστορία ενός ξεχωριστού νησιού. Με ζωγραφιές και φωτογραφίες από το νησί και με τη συναρπαστική του αφήγηση ζούμε ένα καλοκαιρινό θρίλερ που οι ρίζες του φθάνουν πίσω στην .. προϊστορία. Η 15χρονη Χλόη, ένα κορίτσι της διασποράς, επισκέπτεται για πρώτη φορά με τους γονείς της το νησί της μητέρας της, τη Σάμο. Θα γνωρίσει τον παππού και τη γιαγιά της, θα κάνει καινούργιους φίλους και θα γνωρίσει τον τόπο της και μέσα από μια περιπέτεια. Ένας διαφορετικός τρόπος να προσεγγίσουμε την τοπική ιστορία.

Όπως σημείωνε ο Εύαγγελος Γρ. Αυδίκος, στην εισήγησή του με θέμα Παραμύθι, αφηγηματική κοινότητα και ετερότητα, «η γνωριμία με την τοπικότητα αποτελεί πράξη της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης καθώς αναδεικνύει την  έννοια του πολιτισμού ως συνδεδεμένου με συγκεκριμένο χώρο αλλά και με τη γραμμική μορφή του. Διασώζει η τοπικότητα την πολιτισμική μνήμη μιας περιοχής και ταυτόχρονα συμβάλλει στον εμπλουτισμό της μνήμης των νεότερων γενεών, οι οποίες διατρέχουν τον κίνδυνο να τροφοδοτηθούν μόνο από συγκεκριμένη κατεύθυνση, τον μαζικό πολιτισμό»…  (Η Παιδαγωγική και Διδακτική Αξιοποίηση του Παραμυθιού.

Επιμέλεια Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης- Στέφανος Κούτρας, εκδόσεις Γρηγόρη) Το βιβλίο της Λίτσας Ψαραύτη εξυπηρετεί με τον πιο συναρπαστικό τρόπο αυτούς τους σκοπούς.

978-960-03-4694-7b

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular