Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

 

Οι άνθρωποι αυτοί θα με τρελάνουν! Οι συγγραφείς, εννοώ! Λες και το ξέρουν ότι χρόνια τώρα έχω απωθημένο ένα ταξίδι στα Κύθηρα, τους αρέσει αν βάζουν το μαχαίρι στην πληγή.

Ειδικά αυτός ο Διονύσης ο Λεϊμονής… Τη μια μας κάνει να ζούμε ένα καλοκαίρι εκεί με το δέκατο έβδομο κιβώτιο, με τόση αφηγηματική ζωντάνια που είναι σα να βλέπουμε τις εικόνες του βυθού μπροστά μας. Να αγγίζουμε κι εμείς αυτά τα ναυάγια με τα πολύτιμα φορτία τους. Σα να μη του έφτανε αυτό, μας βάζει τώρα κι εμάς στην περιπέτεια μιας νέας αναζήτησης. «Το τέταρτο αλογάκι» ο τίτλος του νέου του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη κι αυτή τη φορά από τα Κύθηρα μας πάει στα Αντικύθηρα. Η ίδια παρέα παιδιών που γνωρίσαμε κι αγαπήσαμε στην προηγούμενη περιπέτεια, αποφασίζει να ψάξει για το τέταρτο αλογάκι που απόμεινε στον βυθό από ένα τέθριππο της αρχαιότητας. Η έρευνα αυτή τη φορά γίνεται εκ του μακρόθεν, καθώς έχουν επιστρέψει από τις διακοπές και η σχολική χρονιά ξεκινά.  Όμως κοντά τους είναι ο κύριος Δημήτρης των «εναλίων αρχαιοτήτων» και η αρχαιολόγος κυρία Αγγελική. Που όχι μόνο θα τους βοηθήσουν να μάθουν τι ακριβώς συνέβη τότε, αλλά και μέσα από μια ξενάγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα αφήσουν τη φαντασία τους να  …καλπάσει!

 

Πολύ όμορφη αφήγηση, εμπλουτισμένη με πινελιές χιούμορ και με λεπτή σκιαγράφηση των παιδιών που είναι πραγματικά παιδιά και όχι «χάρτινοι ήρωες». Ο συγγραφέας γνωρίζει καλά και προσεγγίζει με αμεσότητα τον κόσμο των παιδιών και μας δείχνει πόσο όμορφα και δημιουργικά μπορεί κανείς αν προσεγγίσει την ιστορία. Να σημειώσω επίσης ότι διαβάζεται ευχάριστα και από μεγάλους. Μόνο να έχετε στο μυαλό σας ότι φθάνοντας στην τελευταία σελίδα θα θέλετε κι εσείς να ταξιδέψετε εκεί που κρύβεται το μικρό αλογάκι…

 

Συμπωματικά λίγες μέρες μετά το «τέταρτο αλογάκι» έπεσε στα χέρια μου ένα άλλο βιβλίο που αναφέρεται στο σημαντικότερο ίσως εύρημα, για το οποίο κάνει αναφορά και ο Διονύσης Λεϊμονής, τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Η Έρικα Αγγέλικα Γαρμπή, μας παρουσιάζει το πρώτο μυθιστόρημα μιας σειράς επιστημονικής φαντασίας που έχει τον τίτλο «Δέλτα Χι» – Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «κόκκινη κλωστή δεμένη». Ο Διονύσης και η Χριστίνα ή αλλιώς Δέλτα Χι, είναι οι ήρωες της ιστορίας που ξεκινά όταν μια μέρα ο μεγάλος φίλος τους ο Μπακ τους φέρνει ένα παράξενο αντικείμενο και τους ζητά να το κρύψουν. Η υπόθεση γίνεται θρίλερ όταν ο Μπακ εξαφανίζεται, βρίσκουν το μηχανάκι του πεσμένο σε ένα χαντάκι και παράλληλα εμφανίζεται αυτός που τα παιδιά ονομάζουν «Άνθρωπο -Σκιά». Θα ζήσουν στιγμές τρόμου μέχρι να βρουν τους επιστήμονες που θα τους δώσουν τις απαντήσεις. Βλέπετε, το αντικείμενο είναι ένα κομμάτι του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Η προσαρμογή του θα οδηγήσει σε παράξενες καταστάσεις κι ο Διονύσης θα ζήσει μια αλλόκοτη εμπειρία. Συναρπαστικό και καλογραμμένο, μας κάνει να ανυπομονούμε για τη συνέχεια.

 

Ταξιδεύοντας νοτιότερα, βρισκόμαστε στη Κρήτη με το εξαιρετικό μυθιστόρημα -βιβλίο γνώσεων της Πόπης Μαγουλά -Γαϊτάνου «Άρθουρ Έβανς -Ο μάγος που ανακάλυψε την Κνωσό» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Όλα ξεκινούν στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, όπου ο δεκαπεντάχρονος Παναγιώτης ξεναγεί μια παρέα φίλων του από τη Γαλλία. Ο πατέρας του, εντυπωσιασμένος από τις γνώσεις του γιου του αποφασίζει να του χαρίσει ένα ταξίδι στην Κρήτη, στη Κνωσό, όπου πηγαίνουν οι δυο τους. Η συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να μας γνωρίσει τον Έβανς και τα όσα ανακάλυψε εκεί. Πολύ όμορφη αφήγηση και η ιστορία ξεδιπλώνεται σαν παραμύθι.  Δεν λείπει και ο νεανικός έρωτας για μια μικρή Γαλλίδα, την Αντέλ, που δίνει το δικό του άρωμα στο βιβλίο. Πέρα από την ιστορία, το βιβλίο μας δίνει και ένα ενδιαφέρον μήνυμα για τη σχέση πατέρα – γιου. Για τα ταξίδια που αξίζει να κάνουμε μαζί, να γνωρίσουμε καλύτερα τα παιδιά μας και να τα βοηθήσουμε να ανακαλύψουν τις δικές τους κλίσεις. Να τα ενθαρρύνουμε στους δρόμους που θέλουν να ανακαλύψουν…

 

Κλείνω με ένα καθαρά ιστορικό βιβλίο, που χάρη στη πένα (να γράψεις στο πληκτρολόγιο;) της Μαρίζας Ντεκάστρο, γίνεται συναρπαστικό σαν μυθιστόρημα. «Κωνσταντινούπολη 1453» ο τίτλος του και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος σε εικονογράφηση του Σταμάτη Μπονάτσου. Βασισμένο σε ιστορικές πηγές -οι οποίες παρατίθενται στο τέλος του βιβλίου- μετά από μια σύντομη εισαγωγή για την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης, επικεντρώνει  στις μέρες της πολιορκίας και της Άλωσης. «Η ιστορία που διάβασες είναι και δεν είναι φανταστική. Δεν είναι φανταστική γιατί μιλάει για ένα ιστορικό γεγονός… Εγώ, η συγγραφέας, ήξερα τους ήρωες και γνώριζα τη δράση τους, δεν τους έβγαλα από το μυαλό μου όπως στα μυθιστορήματα…. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως όσα διάβασες είναι και προϊόν φαντασίας…» γράφει η συγγραφέας σε ένα πολύ ενδιαφέρον σημείωμα στο τέλος του βιβλίου και στη συνέχεια παραθέτει σύντομα σημειώματα για τους «σιωπηλούς μάρτυρες» αλλά και σημειώσεις για την εποχή. Ένα πληρέστατο βιβλίο, που για αν καταλήξει να διαβάζεται με ευχαρίστηση, κρύβει πίσω σημαντικό μόχθο και διάβασμα. Από εκεί και πέρα τα ιστορικά γεγονότα έχουν ποικίλες ερμηνείες και βιβλία σαν κι αυτό βοηθούν να ανοίξει διάλογος και να πάψουμε να βλέπουμε την ιστορία μέσα από τον -ατυχώς- παραμορφωτικό καθρέφτη των σχολικών εγχειριδίων.

Θυμάμαι ακόμη μια μεγάλη εργασία που είχα κάνει για την Άλωση στο σχολείο. Είχα διαβάσει πολύ, είχα βρει πηγές, κάθε φράση που έβαζα είχε την παραπομπή της. Παρ’ όλα αυτά βαθμολογήθηκα με πολύ χαμηλό βαθμό, διότι ο καθηγητής μου -ακραία συντηρητικός-  διαφώνησε με το τελικό μου συμπέρασμα, το οποίο δεν ταίριαζε με την «επίσημη άποψη»…

Βιβλία σαν κι αυτά που παρουσιάσαμε σήμερα, βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τη μαγεία της ιστορίας και να μας δείξουν ότι υπάρχουν πολύ πιο ενδιαφέροντες τρόποι προσέγγισης της γνώσης.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular