Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

 

Οι Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση W.I.N. HELLAS, γνωστή για την παγκόσμια δράση της, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της γυναίκας.

Οι γυναίκες συγγραφείς των εκδόσεων Μίνωας έχουν ήδη ενταχθεί στο πλούσιο πρόγραμμα δράσης της Win Hellas και με αφορμή τις ηρωίδες των βιβλίων τους θα συνομιλούν με τις γυναίκες που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση. Μέσα από αυτήν τη συζήτηση θα φέρουν στην επιφάνεια ζητήματα όπως η βία στη ζωή μας, η οικογένεια και τα όρια, η ευθύνη, η κατάθλιψη. Ως πρέσβειρες του μηνύματος αυτού, θα προωθήσουν την ιδέα της αλληλεγγύης και της αντιμετώπισης του φαινομένου της κακοποίησης.

separator

Ποιος είναι ο απώτερος στόχος του μηνύματος «Από Γυναίκα σε Γυναίκα»;

Σκοπός του μηνύματος είναι να αφυπνίσει τη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας για ένα φλέγον θέμα που ακόμα και σήμερα αποτελεί ταμπού – αυτό της γυναικείας κακοποίησης. Η πρωτότυπη αυτή δράση των εκδόσεων Μίνωας σε συνεργασία με τη ΜΚΟ W.Ι.Ν. Hellas ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο.

Πώς οι γυναίκες συγγραφείς των εκδόσεων Μίνωας εντάσσονται στο πρόγραμμα δράσης της W.Ι.Ν. Hellas;

Οι γυναίκες συγγραφείς των εκδόσεων Μίνωας εντάσσονται στο πλούσιο πρόγραμμα δράσης της W.Ι.Ν. Hellas και με αφορμή τις ηρωίδες των βιβλίων τους συνομιλούν με τις γυναίκες που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση. Μέσα από αυτήν τη συζήτηση φέρνουν στην επιφάνεια ζητήματα όπως η βία, η οικογένεια και τα όρια, η υπευθυνότητα και η κατάθλιψη. Ως πρέσβειρες της δράσης αυτής, προωθούν την ιδέα της αλληλεγγύης και της αντιμετώπισης του φαινομένου της κακοποίησης.

separator

AKAREPI-2015-B

Βάσια Ακαρέπη:

«Πάντοτε πίστευα πως αυτός ο κόσμος είναι αποτέλεσμα όλων μας. Είναι το έργο που οι πράξεις μας δημιουργούν. Οι σκέψεις μας που υλοποιούνται μέσω των δράσεών μας. Είναι… ΕΜΕΙΣ. Κι όταν οι σκέψεις μας είναι αγνές, όταν περιέχουν αγάπη και κατανόηση, όταν γίνονται αλληλεγγύη, τότε αυτός ο κόσμος ίσως να έχει μια ελπίδα να γίνει καλύτερος. Πιο ανθρώπινος. Χωρίς βία.

Χωρίς βία; “Δύσκολο” θα πουν κάποιοι. Οι έρευνες άλλα μας δείχνουν. Η βία συνεχώς αυξάνεται. Βρίσκεται δίπλα μας, μας αγγίζει. Μπαίνει στα σπίτια μας μέσω των εικόνων που προβάλλονται στις οθόνες μας, μπαίνει ακόμα και από τα παράθυρα των σπιτιών μας σαν κραυγή, που ακούγεται από το διπλανό διαμέρισμα όπου ένας άνθρωπος κακοποιείται. Ένας άνθρωπος! Κι εμείς απλοί παρατηρητές. Θύτες ή θύματα και οι ίδιοι. Ανίκανοι να αντιδράσουμε στην αδικία που πολλές φορές συμβαίνει σε εμάς ή σε κάποιον δικό μας. Είναι λεπτή η διαχωριστική γραμμή εξάλλου. Όταν ξεσπάει η βία, μας αφορά όλους. Μα έχουμε τη δύναμη να αντισταθούμε…

Είμαι πολύ χαρούμενη που μέσα από τη συνεργασία των εκδόσεων Μίνωας με τη W.I.N. Hellas μπορώ κι εγώ να συνεισφέρω σε αυτόν τον αγώνα κατά της κακοποίησης των γυναικών. Όλοι μαζί μπορούμε να αντιδράσουμε. Διότι ο κόσμος αυτός μπορεί να αλλάξει… έστω και λίγο! Αρκεί να το θελήσουμε».

separator


Galinou Eleni

Ελένη Γαληνού:

«Θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντική την προσπάθεια της W.I.N. να σταθεί δυναμικά στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών για να τις βοηθήσει και να τις στηρίξει, θέλω να πιστεύω πως κι εγώ με τη συμμετοχή μου θα βάλω το δικό μου μικρό λιθαράκι σε αυτή την αξιόλογη προσπάθεια.

Όπως όλες οι γυναίκες συγγραφείς των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ,  που θα συνεργαστούν με τη W.I.N., έτσι κι εγώ με τη σειρά μου θα προσπαθήσω μέσα από τα μάτια των ηρωίδων των βιβλίων μου να δώσω ένα παράδειγμα προς μίμηση ή προς αποφυγή σε αυτές τις γυναίκες που πιθανόν να βίωσαν κάτι αντίστοιχο. Σκοπός μας είναι να τις κάνουμε να νιώσουν πως στεκόμαστε δίπλα τους και νοιαζόμαστε για το πρόβλημά τους, και έχουμε την πρόθεση να τις εντάξουμε με αγάπη στο κοινωνικό σύνολο και όχι να τις αφήσουμε στο περιθώριο ως κακοποιημένες. Παράλληλα με τη συμβολή μιας ψυχολόγου θα τους δείξουμε πως πολλές γυναίκες μπορεί να περνούν αντίστοιχες καταστάσεις, και θέλω να πιστεύω πως θα τις κάνουμε να εμπιστευτούν ξανά τη ζωή και τον εαυτό τους και να ξεπεράσουν τις όποιες άσχημες εμπειρίες βίωσαν.

Σημασία έχει να γίνει η αρχή και αυτές οι γυναίκες να τολμήσουν, ίσως για πρώτη φορά, να μιλήσουν και να απλώσουν το χέρι τους προς τους ανθρώπους που μπορούν να τις βοηθήσουν. Γιατί υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι και μπορούν να βοηθήσουν. Κι εμείς θα σταθούμε δίπλα τους γιατί οι καιροί αλλάζουν και η κοινωνία ευαισθητοποιείται σε θέματα για τα οποία άλλοτε έκλεινε τα μάτια και σιωπούσε».

separator

Lekka Katerina

Κατερίνα Λέκκα:

«Η βία δεν είναι μια ιστορία από το παρελθόν, αλλά ένα πολύ σοβαρό ζήτημα στην Ελλάδα του 2015. Δυστυχώς η βία έχει πολλές μορφές και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ασθένεια, η οποία συνήθως είναι αθέατη. Αναπτύσσεται σε κοινωνίες που τα μέλη της δεν έχουν καλή ανατροφή, δηλαδή στερούνται εκπαίδευσης και αγωγής, αδιαφορούν για την πνευματική καλλιέργεια, υποβαθμίζουν τα ψυχικά χαρίσματα. Συγχρόνως οι θεσμοί αδυνατούν να στηρίξουν νομικά ή ηθικά τις κακοποιημένες ομάδες της κοινωνίας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται άρρωστες συνειδήσεις.

Συνήθως η γυναίκα είναι αυτή που δέχεται το μένος μιας άρρωστης κοινωνίας, και σε πολλές περιπτώσεις θεωρεί τη βάναυση συμπεριφορά απέναντί της φυσιολογική. Η κακοποιημένη γυναίκα προοδευτικά χάνει την προσωπικότητά της και μετατρέπεται σε μια ανασφαλή και φοβισμένη ύπαρξη. Όσο η βία κατά των γυναικών συνεχίζεται δεν μπορούμε να μιλάμε για ισότητα, ελευθερία, πρόοδο.

Κατά συνέπεια, ως γυναίκα, χαιρετίζω τη συνεργασία του εκδοτικού οίκου Μίνωας με τη μη κυβερνητική οργάνωση W.I.N. Hellas για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της γυναίκας. Ως συγγραφέας στις εκδόσεις Μίνωας στηρίζω την προσπάθεια της W.I.N. για την κακοποιημένη γυναίκα, μέχρι να αποβάλλει τον φόβο της και να κατακτήσει την αξιοπρεπή θέση που της αξίζει στην κοινωνία μας. Στέλνω την εκτίμησή μου σε αυτές τις γυναίκες και το μήνυμα: Ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός. Πολεμήστε τον! Και μην ξεχνάτε: δεν είστε μόνες!»

separator

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ισμήνη Χ. Μπάρακλη:

«Κάθε συνεργασία είναι μια χαρούμενη αφορμή για μοίρασμα. Μοίρασμα είναι η ευλογία της ανθρώπινης επαφής, ό,τι ωραιότερο συμβαίνει στους ανθρώπους: αλληλεπίδραση, αλληλοσυμπλήρωση, αλληλοβοήθεια. Κι αν οι μυθιστορηματικές ηρωίδες ζουν μέσα στα βιβλία, εμείς είμαστε ηρωίδες σε έναν αληθινό κόσμο που έχει την ιδιότητα να είναι τόσο σκληρός,  όσο και γοητευτικός, τόσο τραχύς όσο και μεταξένιος. Με το μοίρασμα εξασκούμε τον εαυτό μας να παραβλέπει τις μελανές σελίδες της δικής μας ιστορίας, της αληθινής, να συγχωρούμε, να προσπερνάμε, να φέρνουμε στην επιφάνεια τα φωτεινά μονοπάτια της ζωής που θα μας οδηγήσουν στη λύτρωση.  Αγαπημένα μου ρήματα: Μιλώ, μοιράζομαι, ακούω και ακούγομαι, κι ύστερα εμπιστεύομαι, αφήνομαι, αγαπώ. Γιατί αγαπώ. Είναι ανάγκη, επιθυμία, φύση. Να αγαπώ και να αγαπιέμαι. Πρωτίστως όμως να αγαπώ τον εαυτό μου, και μέσα από αυτόν να αγαπήσω όσα μου έδωσε η ζωή, τα εκλεκτά της δώρα, και αυτά που ήθελα και αυτά που μου έστειλε χωρίς να τα θέλω. Νομίζω πως τα τελευταία ήταν τα ουσιαστικότερα… Μαθήματα που απέφεραν γνώσεις για ένα καλύτερο σήμερα  κι ένα γαληνεμένο αύριο. 

Είναι πολύ μεγάλη μου χαρά λοιπόν να μοιράζω τον εαυτό μου, εκτός από τις σελίδες των βιβλίων μου, με ανθρώπους που επιθυμούν όσα κι εγώ… να βλέπουν τη φωτεινή πλευρά του εαυτού τους. Κι ύστερα να ανταλλάξουμε τα κομμάτια μας, να επηρεάσουμε ο ένας τον άλλο και να γίνουμε συνοδοιπόροι στο ίδιο όνειρο… Της ζωής!»

separator

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ιωάννα Νοταρά:

«Οι εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ σε συνεργασία με τη W.Ι.Ν. προέβησαν σε μια σημαντική πρωτοβουλία που αφορά τη στήριξη της κακοποιημένης γυναίκας. Μαζί τους σκέφτηκαν να καλέσουν και εμάς, τους συγγραφείς, ώστε να βάλουμε ένα λιθαράκι σ’ αυτή τους την προσπάθεια.

Είναι γεγονός πως εμείς οι γυναίκες συγγραφείς συχνά καταπιανόμαστε με τη γυναίκα. Με τη γυναίκα που πρέπει να καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθεια για να επικρατήσει σε μια, δυστυχώς ακόμη, ανδροκρατούμενη κοινωνία. Να επικρατήσει ως μητέρα, ως επαγγελματίας, ως σύζυγος-σύντροφος.

Στην αναφορά μου άφησα, όχι τυχαία, τελευταίο το σύζυγος-σύντροφος, επειδή σ’ αυτό θα αναφερθώ, σ’ αυτό αναφέρομαι συχνά στα βιβλία μου.

Δυστυχώς, δεν είναι σπάνιο το απεχθές φαινόμενο η γυναίκα να είναι θύμα του συντρόφου της. Θύμα σωματικής, αλλά και λεκτικής βίας.

Η λεκτική βία είναι ο προθάλαμος της σωματικής βίας, η οποία όμως εγκυμονεί κινδύνους ακόμα και για την ίδια τη ζωή της γυναίκας. 

Έτσι, στην προσπάθεια της W.Ι.Ν. σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, εμείς, οι γυναίκες συγγραφείς του ΜΙΝΩΑ, θα είμαστε εκεί με τον λόγο μας, αλλά και με τις ιστορίες που γράφουμε επιδιώκοντας να περάσουμε ένα μήνυμα στη γυναίκα.

Το μήνυμα στόχο έχει να της δείξει τον δρόμο της υπερηφάνειας. Κυρίως όμως να απαλείψει τον φόβο της, που είναι το πρώτο και πιο χρήσιμο βήμα στην περιπέτεια της κακοποιημένης γυναίκας.

Μαζί θα το συζητήσουμε, θα το αναλύσουμε και τέλος θα το ξεπεράσουμε, επειδή όλες μαζί μπορούμε!»

separator

SONY DSC

Χριστίνα Πομόνη:

«Ανέκαθεν πίστευα πως η βία γεννά βία. Ως παιδιά επηρεαζόμαστε από όσα βιώνουμε στο σπίτι μας, και ως ενήλικες κουβαλάμε τα φορτία από το οικογενειακό μας περιβάλλον. Η συναναστροφή μου με ανθρώπους που υπέστησαν σοβαρή ή και ακραία ψυχολογική και σωματική βία στα παιδικά τους χρόνια μού επιβεβαίωσε πως η κακοποίηση προσβάλλει τα όρια του ανθρώπου σε τέτοιο βαθμό ώστε τον καθιστά ανασφαλή και με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Δημήτρη, τον ήρωα του βιβλίου μου, ο οποίος, ενώ είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες φωτογράφους με διακρίσεις στο εξωτερικό, εντούτοις η εγκατάλειψη και η εξαφάνιση της μητέρας του από τη βρεφική του ηλικία τον γαλουχεί ως έναν άνθρωπο εξαιρετικά ανασφαλή στις προσωπικές του σχέσεις. Αυτοαμφισβητείται, δεν ξέρει πού ανήκει, και για ποιον λόγο παλεύει. Το ίδιο συναίσθημα κατακλύζει και την Τζέιν, χορεύτρια παγκοσμίου φήμης, η οποία μετουσιώνει τα παιδικά της τραύματα σε έναν χαρακτήρα σκληρό και απρόσιτο. Ωστόσο, μέσα της βιώνει έντονες ψυχολογικές μεταπτώσεις.

Η συμμετοχή μου στη δράση της W.Ι.Ν. Hellas έχει έναν στόχο: την ενσυναίσθηση των γυναικών, και των ανθρώπων γενικότερα, που έχουν υποστεί ή ακόμα υφίστανται οποιασδήποτε μορφής βία, σε οποιαδήποτε ηλικία. Δεν είναι εύκολο να κατανοήσουμε τις ανθρώπινες συμπεριφορές, ακόμα και όταν έχουμε τις εξηγήσεις. Ωστόσο, αν ο καθένας μας κάνει ένα ελάχιστο βήμα προς την πλευρά των ανθρώπων που δείχνουν την πρόθεση να κατανοήσουν τι τους συμβαίνει, να μοιραστούν το βάρος και να βοηθηθούν, τότε ίσως η κοινωνία μας γίνει πιο ανθρώπινη».

separator

Xatzi Despoina

Δέσποινα Χατζή:

«Οι Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση W.I.N. Hellas, γνωστή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της γυναίκας, ένωσαν τις δυνάμεις τους, προσπαθώντας να καταπολεμήσουν στερεότυπα και προκαταλήψεις και να ενθαρρύνουν τον σεβασμό για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια της γυναίκας.

Αυτό το μήνυμα συνεργασίας ήταν για μένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Αφενός μεν, γιατί είναι χαρά μου να συνεργάζομαι με ανθρώπους κοινωνικά ευαίσθητους και αφετέρου γιατί είμαι βέβαιη ότι οι Μ.Κ.Ο. μπορούν να καλύψουν τα κενά της κρατικής εξουσίας, κυρίως στον τομέα του κοινωνικού κράτους.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, λοιπόν, οι γυναίκες συγγραφείς των εκδόσεων Μίνωας θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε με μια ιδέα συλλογική και  πρωτοποριακή. Με αφορμή τις ηρωίδες των βιβλίων μας θα έρθουμε σε επαφή με τις γυναίκες που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής βία, προσδοκώντας  μέσα από τη συζήτηση να βγουν στην επιφάνεια ζητήματα που μας αφορούν όλες.

Στόχος μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε τους ειδικούς. Εκείνο που μπορεί να προσφέρει μια γυναίκα συγγραφέας που, κατά καιρούς ταυτίζεται με το πρόβλημα της εκάστοτε ηρωίδας της, ίσως να μην είναι απαραίτητα η λύση αλλά μια διαφορετική σκέψη, μια διαφορετική οπτική γωνία από την οποία κοιτά ένα πρόβλημα, μια ιδέα πιο βαθιά, καινοτόμα και δημιουργική που να απέχει πολύ από τα σημερινά στερεότυπα.

Προσδοκία μας είναι να προωθήσουμε την ιδέα της αλληλεγγύης και να ελαχιστοποιηθεί, όσο το δυνατόν, το τραγικό ποσοστό θυμάτων βίας στη χώρα μας».

separator

Xiou Maria

Μαρία Χίου:

«Το απόγευμα της Δευτέρας 11 Μαΐου ήμουν καλεσμένη από τις εκδόσεις Μίνωας και τη W.I.N. Hellas να παραβρεθώ σε ένα σεμινάριο ψυχολογίας με τίτλο “Από το πένθος στη χαρά” και να συνομιλήσω με τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης. Ωστόσο, το βροχερό εκείνο απόγευμα, καθώς οδηγούσα, σκεφτόμουν πως το θέμα που είχαμε επιλέξει με την ψυχολόγο, την κυρία Λιάφου Βασιλική, ήταν ό,τι έπρεπε για να μη βαρύνει και άλλο το κλίμα που μας επέβαλε ο καιρός. Θα μιλούσα για την απώλεια μίας προσδοκίας. Αυτό είχαμε προαποφασίσει. Αναμφισβήτητα θέμα πιο ελαφρύ από την απώλεια ενός ανθρώπου λόγω θανάτου στην οποία παραπέμπει η λέξη πένθος. Έτσι και έγινε. Η συνεργασία μου με τη Βασιλική ήταν άψογη και ενώ εκείνη παρέθετε την επιστημονική πλευρά των πραγμάτων, εγώ μιλούσα για την προσωπική μου εμπειρία. Τα λεπτά κυλούσαν δημιουργικά και ευχάριστα και τα πρόσωπα που αντίκριζα απέναντί μου με έκαναν να αισθανθώ άνετα, τόσο άνετα που δεν δίστασα να εκτεθώ περισσότερο. Τα λόγια της Βασιλικής με ενέπνευσαν και με έκαναν να εντοπίσω άλλου είδους απώλειες, προσωπικές αλλά αναστρέψιμες και χωρίς δισταγμό να τις μοιραστώ με ανθρώπους που έβλεπα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Η απώλεια της προσδοκίας ως εμπειρία έδωσε τη θέση της στην περίπτωση της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου που όμως βρίσκεται εν ζωή. Βίωμα που λίγο ή πολύ έχουμε ζήσει όλοι μας.

Φεύγοντας αναρωτήθηκα αν προσέφερα κάτι εκείνη την ημέρα. Δεν ξέρω να σας πω. Το ελπίζω μοναχά. Το μόνο που ξέρω είναι πως πήρα – πήρα γνώσεις, καινούριους φίλους και τη ζεστασιά μιας όμορφης παρέας. Ευχαριστώ πολύ για όλα!»

separator

Xourmouziadou Eliana

Ελιάνα Χουρμουζιάδου:

«Συμμετέχοντας στη δράση της W.I.N. Hellas υπερασπίζομαι δύο αξίες τις οποίες θεωρώ θεμελιώδεις για μια πολιτισμένη κοινωνία στον 21ο αιώνα: την αρχή του σεβασμού του ανθρώπου προς τον άνθρωπο και την αρχή της ισότητας των δύο φύλων. Θεωρώ ότι ο υποβιβασμός, η κακοποίηση και η εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών αποτελούν στίγμα για μια κοινωνία, το οποίο θα πρέπει όλοι, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να φροντίσουμε να εξαλειφθεί. Ελπίζω ότι με βάση τα βιβλία μου, αλλά και τις προσωπικές μου εμπειρίες ως γυναίκα, εργαζόμενη και μητέρα, θα μπορέσω να συνεισφέρω με ένα θετικό μήνυμα στην προσπάθεια όσων γυναικών προσπαθούν να ανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους και να βελτιώσουν την καθημερινή τους ζωή».

separator

Πληροφορίες για τη Win Hellas:

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση W.I.N. HELLAS ιδρύθηκε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2006 από τη Μάντα Τσαγκιά-Παπαδάκου και αριθμεί πλέον περισσότερα από 5.000 μέλη. Δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών. Σκοπός της είναι να προσφέρει κάθε είδους βοήθεια για την προστασία, τη θεραπεία και την ενδυνάμωση των γυναικών που υφίστανται οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση, στο οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό τους περιβάλλον.

winhellas
Πληροφορίες για τις εκδόσεις Μίνωας:

Oι Eκδόσεις MINΩAΣ ιδρύθηκαν το 1952. Εδώ και πάνω από μισό αιώνα πρωτοστατούν στον χώρο του ελληνικού βιβλίου με εκδοτικές σειρές που έμειναν στη λίστα με τα πιο ποιοτικά αλλά και ευπώλητα βιβλία για πολλά χρόνια, όπως η Γαλάζια Βιβλιοθήκη και τα Άπαντα του Iουλίου Bερν, που υπάρχουν σε κάθε βιβλιοθήκη, σε κάθε ελληνικό σπίτι.

minoas

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular