Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

 

Διαβάζοντας το «1984» του Έρικ Άρθουρ Μπλαιρ- δηλαδή του γνωστού μας Βρετανού συγγραφέα  Τζωρτζ Όργουελ- δυσκολεύτηκα να πιστέψω πως αυτό το βιβλίο γράφτηκε το 1948.

Ο διορατικός συγγραφέας και δημοσιογράφος, είχε περιγράψει μια εποχή απόλυτης εξουσίας ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος. Είναι ένα βιβλίο που για την τότε εποχή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «επιστημονικής φαντασίας». Στο βιβλίο ο Μεγάλος Αδελφός παρακολουθεί τα πάντα και ξέρει ακόμα και αυτά που πρόκειται να γίνουν. Είναι ένας πλανητάρχης απρόσωπος και πανίσχυρος. Οι αξίες ανατρέπονται. Ο πόλεμος είναι ειρήνη. Η ελευθερία είναι σκλαβιά. Η άγνοια είναι δύναμη. Η σκέψη χειραγωγείται μέσω της γλώσσας. Ο συγγραφέας εκφράζει την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα άποψη  ότι απλοποιώντας την γλώσσα απλοποιείται και η σκέψη. Η ελλιπέστατη  «Νέα Ομιλία» στερεί από τον άνθρωπο την δυνατότητα να εκφράζει τις σκέψεις του και τα συναισθήματα του. Το έγκλημα της σκέψης είναι το θανάσιμο αμάρτημα. Στο τέλος γίνεται κυριολεκτικά αδύνατο το έγκλημα της σκέψης, γιατί δεν θα υπάρχουν λέξεις για να την εκφράσει κανείς. Άραγε σήμερα δεν απλοποιούνται οι γλώσσες; Οι καταστάσεις που περιγράφονται σε ένα βιβλίο που γράφτηκε πριν από πάνω μισό αιώνα, θυμίζει αρκετά το σήμερα. Εκείνο όμως που κάνει  προφητικό το 1984 είναι η διαπίστωση ότι σήμερα όχι μόνο ο Μεγάλος Αδελφός βρίσκεται παντού, αλλά ότι δεν είναι λίγοι όσοι δέχονται με χαρά αυτή τη σκλαβιά. Η ελευθερία εκχωρείται πλέον «ελεύθερα». Ο «Μεγάλος Αδελφός» και  η «Νέα Ομιλία» υπάρχουν ως ενδεχόμενο και ως κίνδυνος. Το «1984» του Τζωρτζ Όργουελ είναι ένα από τα συγκλονιστικότερα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Εκδόθηκε πρώτη φορά το 1949 και εξακολουθεί να λειτουργεί σαν προειδοποίηση για τον κόσμο που ίσως διαμορφώνεται σήμερα. Γράφτηκε σε ένα ερημικό νησί στη Σκωτία, μεταφράστηκε σε 65 γλώσσες και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα.

Ένα ακόμα βιβλίο του που αποτελεί γροθιά στο μαχαίρι είναι «Η Φάρμα των Ζώων» το προτελευταίο μυθιστόρημα του. Αναφέρεται στα ζώα κάποιας φάρμας που μη ανεχόμενα την σκληρή αντιμετώπιση του ανθρώπου επαναστατούν. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στα τεκταινόμενα μετά την Επανάσταση και τη διαμόρφωση της κοινωνίας των ζώων της φάρμας κατά την ανεξαρτησία τους από τους ανθρώπους. Στο αγρόκτημα του κυρίου Τζόουνς  όλα τα ζώα με επικεφαλής τα γουρούνια, επαναστατούν εναντίον των ανθρώπων και τους διώχνουν. Τα γουρούνια όμως, δρώντας ως οπορτουνιστές τυφλωμένοι από το πάθος για εξουσία σηματοδοτούν την γέννηση μιας νέα τυραννίας η οποία παίρνει τη θέση της παλιάς. Το τελικό σύνθημα είναι «Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα». Μετά την επανάσταση, οι επαναστάτες παύουν να είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους…

Ο Τζωρτζ Όργουελ γεννήθηκε στο Μοτιάρι της Ινδίας το 1903, γιος κατώτερου διοικητικού υπαλλήλου. Η οικογένειά του επέστρεψε στην Αγγλία το 1911. Τα χρόνια 1917-1921 σπούδασε υπότροφος στο Ήτον, όπου πρωτοδημοσίευσε κείμενά του σε περιοδικά. Το 1922 διορίστηκε αξιωματούχος στην αστυνομία της Βιρμανίας, απ’ όπου παραιτήθηκε έξι χρόνια μετά, αμφισβητώντας το ρόλο του στην αποικιακή διοίκηση, την οποία οι ντόπιοι δεν αποδέχτηκαν ποτέ. Έκτοτε έζησε για καιρό φτωχική ζωή στο Παρίσι και το Λονδίνο, αλλάζοντας περιστασιακά επαγγέλματα και συναναστρεφόμενος με περιθωριακούς. Επρόκειτο για μια συνειδητή από μέρους του απόρριψη του αστικού τρόπου ζωής, που συνοδεύτηκε από την πολιτική του ωρίμανση. Ο ίδιος χαρακτήριζε τον εαυτό του αναρχικό. Τα βιβλία του «Οι αλήτες του Παρισιού και του Λονδίνου» (1933), «Μέρες της Μπούρμα» (1934), «Η κόρη του παπά» (1935) και «Ο δρόμος προς την αποβάθρα του Γουίγκαν» (1937), δίνουν το χρονικό της περιόδου αυτής και καταγράφουν την εξέλιξη των ιδεών του. Από τις κορυφαίες στιγμές της ζωής του ήταν η συμμετοχή του στον ισπανικό  Εμφύλιο. Στο βιβλίο του «Πεθαίνοντας στην Καταλωνία» (1938) αποτύπωσε μοναδικά τις εμπειρίες και τη δράση του. Με την έκρηξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου τοποθετήθηκε διευθυντής της Ινδικής Υπηρεσίας του BBC, απ’ όπου αποχώρησε το 1943. Στην περίοδο αυτή ανήκουν μερικά από τα καλύτερα δοκίμιά του. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έγραψε τα δύο βιβλία που του χάρισαν τη μεγάλη του φήμη. Το 1944 ολοκλήρωσε τη «Φάρμα των Ζώων». Το βιβλίο τον έκανε πλούσιο και διάσημο. Το 1949 όπου κυκλοφόρησε το «1984» αποτελεί ίσως την κορυφαία  στιγμή του συγγραφέα και πολιτικού στοχαστή.  Το 1950, λίγο πριν τον θάνατό του, μακριά από το αγαπημένο του νησί Τζούρα, ο Βρετανός λογοτέχνης απαγόρευσε ρητά τη συγγραφή της βιογραφίας του, κάτι που τελικά δεν τηρήθηκε από τους πολυάριθμους βιογράφους του.

Ο Τζωρτζ Όργουελ πέθανε τον Ιανουάριο του 1950 σε νοσοκομείο του Λονδίνου, σε ηλικία των 47 ετών.

Πηγές: «Η Φάρμα των ζώων» Τζωρτζ Όργουελ, εκδόσεις ΚΑΛΟΚΑΘΗ, ISBN: 978-960-396-143-4

«1984» Τζωρτζ Όργουελ, εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ, ISBN: 978-960-382-468-8

wikipedia:   Τζωρτζ Όργουελ

 

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular