Βιβλία για τις ημέρες των Χριστουγέννων, του Παντελή Λιάκα

By  |  0 Comments

Σκρούτζ, Κάρολος Ντίκενς. Εκδόσεις Πατάκης

Λονδίνο, μέσα του 19ου αιώνα, μια νύχτα που χιόνιζε, μια παραμονή Χριστουγέννων.
Γεμάτος αδιαφορία για κάθε λογής μαγεία, συναίσθημα ή τρυφερότητα, ο Σκρουτζ, ο γερο-τοκογλύφος, μετράει τα λεφτά του. Εκείνος δεν το γνωρίζει ακόμα, όμως η μοίρα που τον θέλει εγωιστή και παλιάνθρωπο δε θα έχει για πολύ το πάνω χέρι. Ποτέ δεν είναι αργά για ένα θαύμα…
Μια εκπληκτική διασκευή του χριστουγεννιάτικου μύθου του Ντίκενς που μας μεταφέρει το κλίμα της αυθεντικής ιστορίας με μια σύγχρονη ματιά.
Για αναγνώστες που προτιμούν να συνδυάζουν τις λέξεις με εικόνες αλλά και για τους λάτρεις των κόμικς.

patakis_skroutz

 

 

Όλιβερ Τουίστ, Τσαρλς Ντίκενς. Εκδόσεις  Λιβάνης

Μεγαλώνοντας σε ένα ίδρυμα, ο μικρός Όλιβερ Τουίστ δε θα γνωρίσει παρά μόνο τη σκληρότητα και την κακία της ζωής. Χωρίς γονείς, κατατρεγμένος, θα περάσει από χίλιες δυο περιπέτειες και δυσκολίες. Θα γυρέψει μια καλύτερη τύχη στο Λονδίνο, αλλά ούτε κι εκεί τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Εκεί θα πέσει στα δίχτυα μιας συμμορίας κακοποιών, που δύσκολα θα τον αφήσουν να ξεφύγει. Η καλή του μοίρα, όμως, θα τον οδηγήσει κοντά σε ανθρώπους που όχι μόνο θα τον αγαπήσουν αληθινά, αλλά και θα τον βοηθήσουν να ανακαλύψει την πραγματική καταγωγή του.

oliver_touist_livanis

Η βασίλισσα του Χιονιού, Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν. Εκδόσεις Κέδρος

Ένα κλασικό παραμύθι που έκανε αίσθηση στην παγκόσμια λογοτεχνία και αγαπήθηκε από ολόκληρες γενιές μεγάλων και μικρών. Ο Andersen σε αυτό το παραμύθι περιγράφει την ιστορία ενός μικρού αγοριού που μαγεύτηκε από τη Βασίλισσα με την παγωμένη καρδιά. Άλλαξε συμπεριφορά, απαρνήθηκε τη φιλία της αγαπημένης του και απομονώθηκε μαζί με τη μάγισσα στο παλάτι της. Το μικρό κορίτσι κάνει ένα τεράστιο, τολμηρό ταξίδι, με μοναδικό οδηγό της την αγνή αγάπη, που μπορεί να διαλύσει και τα ισχυρότερα ξόρκια.

kedros_antersen_bassilissa_chioniou

Χριστούγεννα και Χιονιάς, Ανθολογία κειμένων. Εκδόσεις Νάρκισσος

Στην ανθολογία “Χριστούγεννα και Χιονιάς” επιλέχθηκαν πενήντα τέσσερα διηγήματα, κυρίως, από τριαντατέσσερις σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς και δημιουργούς, με γνώμονα τη συνύπαρξη και συνήχηση διαφορετικών φωνών σε ένα ευρύ γιορταστικό πεδίο, χάριν μεγαλύτερης αναγνωστικής απόλαυσης. Ιστορίες αγρύπνιας που διατηρούν την αυθεντικότητα και την ενάργειά τους, και διαβάζονται μεγαλόφωνα τις κρύες νύχτες δίπλα στο τζάκι ή γύρω από ευωχικά γιορτινά τραπέζια.

Περιέχονται τα κείμενα από τους: Ανδρέας Λασκαράτος, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, Γεράσιμος Βώκος, Αντώνης Τραυλαντώνης, Ανδρέας Καρκαβίτσας, Γεώργιος Αθάνας, Κώστας Κρυστάλλης, Χρήστος Χρηστοβασίλης, Αργύρης Εφταλιώτης, Παύλος Νιρβάνας, Δημήτριος Γρ. Καμπούρογλου, Γιάννης Βλαχογιάννης, Δημοσθένης Βουτυράς, Φώτης Κόντογλου, Κώστας Παρορίτης, Κώστας Βάρναλης, Δημήτρης Γιαννουκάκης, Στρατής Δούκας, Στράτης Μυριβήλης, Στέφανος Δάφνης, Κώστας Ουράνης, Κωστής Μπαστιάς, Στρατής Τσίρκας, Μαρία Ιορδανίδου

christiugenna_moulotis_narkissos

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Εκδόσεις Άγκυρα

Η αγαπημένη και τόσο τρυφερή, χριστουγεννιάτικη ιστορία του διάσημου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν θα συγκινεί πάντα μικρούς και μεγάλους δίνοντάς τους το μήνυμα ότι είναι πολύ σημαντικό να προσφέρεις στους συνανθρώπους σου ό,τι μπορείς.

antersen_koritsaki_spirta_agkyra

Χριστουγεννιάτικα διηγήματα, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Εκδόσεις Εστία

Η φαντασία του λαϊκού αφηγητή Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη δίνει ζωή στα πλάσματα του θρύλου που τα γνώρισε ένα προς ένα από τους παραμυθάδες της Σκιάθου, του τόπου του, από τις γιαγιάδες του σπιτιού και του χωριού. Μα η έμπνευσή του δίνει τον ρόλο του ήρωα και σε ανθρώπους λαϊκούς, βγαλμένους από το πλήθος. Γριές που διαρκώς σταυροκοπιούνται, νοικοκυραίοι που καβάλα στο άλογό τους πηγαίνουν για εξομολόγηση, παπάδες σε βαφτίσια. Έτσι, στο Χριστόψωμο, η ηρωίδα γριά Καντάκαινα βασανίζει την νύφη της Διαλεχτή επειδή δεν κάνει παιδιά, στο Χριστό στο Κάστρο, ο πρωταγωνιστής παπα-Φραγκούλης, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ξεκινάει να πάει να λειτουργήσει το Χριστό στο Κάστρο για να εκπληρώσει το τάμα του αλλά και να βοηθήσει δύο αποκλεισμένους νέους, τον Γιάννη και τον Αργύρη ενώ στον Αμερικάνο, ο ήρωας ο Γιάννης του Μοθωνιού, ο ξενιτεμένος για είκοσι ολόκληρα χρόνια, γυρίζει στον τόπο του πλούσιος, μα γέρος και έρημος από γονείς, φίλους και αγαπημένη, πληρώνοντας το τίμημα της ξενιτιάς.

papadiamantis_xrist_diighmata_estia

 

 

 Χριστουγεννιάτικα διηγήματα, Αλέξανδρος Μωραιτίδης. Εκδόσεις Πατάκης

 Ο Αλέξανδρος Μωραιτίδης- ένας δεύτερος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης όπως τον αποκαλούν πολλοί (1850-1929), ως ένας από τους σημαντικότερους νεοέλληνες ηθογράφους, μέσα από το πολυποίκιλο διηγηματογραφικό του έργο μας εισάγει στη μαγεία των δικών του Χριστουγέννων.

moraitidis_xris_dihghmata_patakis

 

Κάθε μέρα Χριστούγεννα: 24 Ιστορίες απ’ όλο τον κόσμο. Εκδόσεις Παπαδόπουλος 

24 παραδοσιακές ιστορίες απ’ όλο τον κόσμο, μία για κάθε νύχτα, από τη 1η έως και την 24η Δεκεμβρίου. Για να γνωρίσουμε τις περιπέτειες όπως το Κοριτσάκι με τα σπίρτα, ο Καρυοθραύστης, η Καστάνκα, ο Φλαουτίστας του Χάμελιν, ο θρύλος του Αγίου Νικόλα, ο παπουτσής και τα ξωτικά, Το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, το ελατάκι και τόσα άλλα και να απολαύσουμε οικογενειακά τη μαγεία των Χριστουγέννων.

papadopoulos_24istoris_xrist

Γράμματα από τον Αι Βασίλη, Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Εκδόσεις Αίολος

Κάθε Δεκέμβριο, τα παιδιά του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν λάβαιναν ένα φάκελο με γραμματόσημο από το Βόρειο Πόλο. Τα γράμματα ήταν από τον γιο Βασίλη. Περιέγραφαν θαυμαστές ιστορίες από τη ζωή στο Βόρειο Πόλο. Πως οι τάρανδοι λύθηκαν και τα δώρα σκόρπισαν παντού, πώς ο άτυχος Πολικός Αρκούδος έπεσε από το Βόρειο Πόλο, πώς έσπασε το φεγγάρι σε τέσσερα κομμάτια. Τις μαγευτικές αυτές επιστολές μπορείτε να τις απολαύσετε κι εσείς σε τούτο το βιβλίο.

tolkis_grammata_ai_basilis

Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ: Τα Χριστούγεννα του Κλουζ,  Γίργκεν Μανσέρους. Εκδόσεις Μεταίχμιο

Δυο βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα ο Κλουζ βρίσκει ένα μυστηριώδες σημείωμα σ’ ένα καλάθι αχρήστων: «Αύριο, παιδιά, θα γίνει χαμός!» διαβάζει. Κι ενώ αρχίζει να μαζεύει στοιχεία κι αποδείξεις, έρχεται η όμορφη Τίνα και τον μπερδεύει… Και σαν να μην έφτανε αυτό, ανακαλύπτει ότι το περίπτερο της Όλγας κινδυνεύει. Και έτσι πρέπει να επιλέξει – και να πάρει αποφάσεις.

Μια απολαυστική περιπέτεια με φόντο το χειμωνιάτικο τοπίο των Χριστουγεννιάτικων ημερών.

metai_ntentekti_klouz

Το μυστήριο των Χριστουγέννων, Justein Gaarder. Εκδόσεις Λιβάνης

Aπό το συγγραφέα του ”Kόσμου της Σοφίας” παρουσιάζεται μια μαγική ιστορία. Tο Mυστήριο των Xριστουγέννων είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν, διαμέσoυ των 2.000 χρόνων που πέρασαν από τη γέννηση του Iησού, με προορισμό τη Bηθλεέμ, για να βρεθούμε μπροστά στη φάτνη με τον Xριστό τη μέρα της γέννησής του.

to_mistorio_xris_gaarder

 

 

 Το μυστήριο των Ξωτικών, Τζερόνιμο Στίλτον. Εκδόσεις Κέδρος

 Στο γραφείο του που τον περιμένουν βουνά από συμβόλαια που πρέπει να υπογράψει, χειρόγραφα που πρέπει να διαβάσει και άρθρα που πρέπει να γράψει, ο Τζερόνιμο μετά από πολλές ώρες σκληρής δουλειάς, αποκοιμήθηκε στην καρέκλα του και ξαφνικά βρίσκεται σε ένα εργοστάσιο παιχνιδιών στο Βόρειο Πόλο. Εκεί θα συναντήσει τον Άγιο Βασίλη και θα γίνει βοηθός του αρχίζοντας μια συναρπαστική περιπέτεια.

 stilton_kedros_mistirio_ksotikon

 

Τα Χριστούγεννα του Ηρακλή Πουαρό, Αγκάθα Κρίστι. Εκδόσεις Λυχνάρι

Τα Χριστούγεννα είναι εποχή αγάπης και οικογενειακής ομόνοιας για όλους – εκτός από την οικογένεια των Λι. Αλλά φέτος θα είναι διαφορετικά. Ο Σάιμον Λι καλεί όλη την οικογένεια… Μήπως ξαφνικά ο πολυεκατομμυριούχος τυραννικός και αδίστακτος γέρος έγινε συναισθηματικός; Ή μήπως έχει κάποιο άλλο ανομολόγητο κίνητρο; Με φόβους και δισταγμούς, κάθε άλλο παρά Χριστουγεννιάτικους, η οικογένεια συγκεντρώνεται. Μέσα σε μια θαυμάσια δοσμένη ατμόσφαιρα φθόνου και καχυποψίας, διαπράττεται ένας αιματηρός φόνος.
Ο Ηρακλής Πουαρό θα χρειαστεί όλη του την ιδιοφυΐα για να λύσει αυτό το στυγερό έγκλημα…
Μυστήριο και δολοπλοκίες σε ένα μυθιστόρημα που όπως πάντα θεωρούμε τους πάντες ένοχους και αθώους. Ωστόσο τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Ένα μυθιστόρημα από τη βασίλισσα της βρετανικής αστυνομικής παράδοσης, όπου ο ακαταπόνητος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό θα κληθεί εν μέσω Χριστουγέννων να ανακαλύψει τι ακριβώς κρύβεται πίσω από το σατανικό παιχνίδι το οποίο θα διοργανώσει εις βάρος της οικογένειάς του ένας πολυεκατομμυριούχος.

pouaro_christie_lixnari

Η περιπέτεια του πολύτιμου λίθου, Σέρλοκ Χόλμς. Εκδόσεις Ορίζοντες

Η 12η ιστορία από τις «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς» του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ. Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία του Σέρλοκ Χολμς όπου ο επιφανέστερος ντετέκτιβ της Βρετανίας θα χρειαστεί να καταφύγει στις συνήθειες της εορταστικής γαστρονομίας και στα μυστικά που κρύβει μια γεμιστή χήνα προκειμένου να εξηγήσει τη σκοτεινή υπόθεση την οποία διερευνά.

serlok_doyle

Έμμα, Τζέιν Όστεν. Εκδόσεις Σμίλη

Ένα μυθιστόρημα από την παλαιά Αγγλία όπου μια χριστουγεννιάτικη βραδιά με πολύ χιόνι μια παρέα νέων θα ζήσει τις χαρές της ηλικίας της, ανταλλάσσοντας μυστικά και ψέματα που αντανακλούν τα κοινωνικά ταμπού αλλά και τα ρομαντικά ιδεώδη της εποχής: φινιρισμένο γράψιμο και ανάγλυφα χτισμένοι χαρακτήρες.

emma

Επιπλέον υπάρχουν μια σειρά από αξιόλογα κόμιξ που αποτυπώνουν το κλίμα των Χριστουγένων μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων τους. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:

Kόμιξ της με τους ήρωες του Disney

komics_disney

Κόμιξ με τους ήρωες του Αρκά

 

arkas_cris arkas_meta_zoi

 

 

 

 

 

 

 

 

3,779 total views, 4 views today

Σχόλια

Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Literature.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα σας να είναι σύντομα, μη υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους και να γράφονται στην όμορφη Ελληνική μας γλώσσα. Όλα τα άρθρα στο Literature.gr φέρουν την ευθύνη του υπογράφοντα.
 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Το site www.literature.gr χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Read previous post:
andreas_mitsou_alexandra_cover
To Literature.gr προτείνει: «Η Αλεξάνδρα» του Ανδρέα Μήτσου

''Ζητώ τη βοήθεια όποιου με διαβάζει. Και θέλω να βγάλει εκείνος τις αποφάσεις. Να με δικάσει αυτός. Με μέτρο τον...

Close