Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

***Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη***

*** Γράφει η Έρικα Αθανασίου

 

100 + 1 Συνεντεύξεις για την Ποίηση και την Πεζογραφία, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Εκδόσεις Κυριακίδη

100 + 1 συνεντεύξεις από ανθρώπους της ποίησης και της πεζογραφίας φιλοξενούνται σε ένα ξεχωριστό βιβλίο που δίνει στο κοινό ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης. Ένα πάθος του που ξεκίνησε ως αναγνώστης συνεντεύξεων για να καταλήξει να συνομιλήσει ο ίδιος με πάνω από 500 λογοτέχνες και να αποτυπώσει τις συζητήσεις αυτές σε συνεντεύξεις, οι οποίες φιλοξενήθηκαν σε διάφορα έντυπα και διαδικτυακά μέσα.  101 από αυτές φιλοξενούνται πλέον σε μια  καλαίσθητη έκδοση των εκδόσεων Κυριακίδη.

Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο που θα διαβαστεί χωρίς διακοπή από την αρχή μέχρι το τέλος. Από τη στιγμή όμως που θα ξεκινήσεις μία συνέντευξη είναι δύσκολο να μην τη διαβάσεις μέχρι το τέλος. Διαφορετικοί άνθρωποι,  άλλοι του πεζού και άλλοι του ποιητικού λόγου, ανοίγονται στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη, απαντώντας στις ερωτήσεις του.  Ενδιαφέρουσες απόψεις έρχονται ως απαντήσεις σε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις  κι έτσι ο αναγνώστης μέσα από τις σελίδες του βιβλίου γίνεται συμμέτοχος σε γόνιμες συζητήσεις,  παρακολουθώντας τη σκέψη των ποιητών να αποτυπώνεται πεζογραφικά και των πεζογράφων να φλερτάρει με την ποίηση.

Οι συνεντεύξεις έχουν παρθεί από το 2002 έως το 2018 αποτυπώνοντας και την επικαιρότητα της κάθε χρονικής στιγμής. Ο συγγραφέας καταφέρνει συνομιλώντας με 101 ανθρώπους να θέτει ξεχωριστές ερωτήσεις, επιτρέποντας στον συνομιλητή του να εκφραστεί για το δικό του έργο.  Έτσι η αναγραφή του κάθε  βιογραφικού γίνεται περιττή, αφού μέσα από τη συνέντευξη αποτυπώνονται όσα χρειάζεται να ξέρει ο  αναγνώστης.

Θα ήταν άδικο να ξεχωρίσουμε κάποια συνέντευξη, ο καθένας διαβάζοντας το βιβλίο μπορεί να απομονώσει τις δικές του φράσεις, απόψεις που τον εκφράζουν, λέξεις που θέλει να θυμάται.  Έτσι λοιπόν δεν ξεχωρίζουμε απλώς σταχυολογούμε από ορισμένες συνεντεύξεις.  Η γλώσσα ανάλογη του κάθε πεζογράφου, του κάθε ποιητή, μια και τελικά πρόκειται όχι για ένα βιβλίο ενός συγγραφέα αλλά για ένα βιβλίο 101 συγγραφέων και ενός. Ο ένας, που θέτει τις ερωτήσεις και οι 101 που απαντούν.

Αλφαβητική η σειρά που παρουσιάζονται με τους ποιητές να προηγούνται των πεζογράφων. «Ένας αγαπημένος μου ποιητής έχει γράψει: “αλήθεια σε τι σκοτεινούς καιρούς ζω”. Συμμερίζομαι και βιώνω την παραπάνω αλήθεια. Αναγκαστική, λοιπόν είναι η επιλογή μας να πορευόμαστε στα σκοτεινά. Πέραν αυτών, και πρακτικά η νύχτα είναι ίσως ο μόνος χρόνος που μας βοηθάει να ξεφύγουμε από τον έλεγχο και τη χειραγώγηση της ημέρας, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα σε ένα ελεύθερο ταξίδι στο κέντρο της γης αλλά και του εαυτού μας». Η πρώτη απάντηση του Λουκά Αξελού, στην πρώτη συνέντευξη που φιλοξενείται.

«Όταν το όνειρο σήμερα είναι πώς τα πράγματα να μη χειροτερεύσουν, δηλαδή πώς να αποφύγουμε την έσχατη εξαθλίωση, τότε η ελπίδα είναι τόσο αμυδρή, που δεν μπορούμε να μιλάμε για φως. Σε αυτή την περίπτωση το όνειρο έχει φτάσει στην κατάντια μιας ευχής. Δεν ονειρευόμαστε ευχόμαστε.» Η απάντηση του Νάσου Βαγενά στην ερώτηση του συγγραφέα που συνοδεύει την παράθεση στίχων του ποιητή «Όταν όμως υπάρχει το όνειρο, τότε δεν θα υπάρξει και ένα φως ή μια ελπίδα;»

«Είμαι βέβαιος, σημαίνει είμαι ικανοποιημένος», θα πει ο Θανάσης Βαλτινός σε ερώτηση που αναφέρεται σε παλαιότερη δήλωσή του «ασκούμαι διαρκώς στην αβεβαιότητα».

«Κάποιοι λένε πάρα πολλά όχι για να φανερωθούν, αλλά για να κρύψουν κάτι. Τα λόγια τους είναι παραπέτασμα κρυψίνοιας»,  θα πει η Μάρω Βαμβουνάκη.

«Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες και συχνά παράλογες, βίαιες, καταστροφικές. Γι’ αυτό γίνονται υλικό των μυθιστορημάτων. Αν ήταν όλα απλά, δεν θα είχαμε πλοκή, δεν θα είχαμε σύγκρουση, δεν θα είχαμε μυθιστορηματικούς ήρωες και ηρωίδες, δεν θα είχαμε κορυφώσεις και λυτρώσεις», θα απαντήσει η Σώτη Τριανταφύλλου.

«Να μην ξεχνάμε ότι γράφουμε για παιδιά σύγχρονα που ζουν στο 2016 και όχι στο 1960. Και προς Θεού, δεν χρειάζεται διδακτισμός. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ καλά, δεν έχουν ανάγκη τις υποδείξεις μας», θα απαντήσει ο Μάκης Τσίτας, στην ερώτηση εάν υπάρχει κάποια τεχνική για να προσεγγίσουμε τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών.

«Μια ιστορία, όσο αληθινή κι αν είναι στον πυρήνα της, χρειάζεται κάποια τεχνική μαγειρέματος. Οι λέξεις είναι από μόνες τους καλά υλικά, αρκεί να ξέρει τη σωστή ποσολογία κι ο μάγειρας», η απάντηση του Γιάννη Ξανθούλη, σε μια συνέντευξη που έχει φιλοξενηθεί στο diastixo.gr, τον Ιανουάριο του 2013.  Από τον Γιάννη Ξανθούλη φαίνεται να ξεκίνησαν κατά κάποιο τρόπο όλα, αφού, όπως εκμυστηρεύεται ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης στον πρόλογό του,  ήταν ο πρώτος από τον οποίο είχε πάρει συνέντευξη όταν γύρισε στην Ελλάδα, εκείνη την εποχή για τον «Ταχυδρόμο».

Το βιβλίο «100 + 1 Συνεντεύξεις για την Ποίηση και την Πεζογραφία», είναι μια μελέτη που θα διαβαστεί από τους αναγνώστες με ενδιαφέρον γιατί καταγράφει τις απόψεις και τις γνώμες των σημαντικότερων συγγραφέων της πατρίδας μας. Για αυτό το λόγο  και  είναι απαραίτητο για την βιβλιοθήκη μας. 

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular