Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

 

«Υγιής καινούργιος κόσμος». Εξαιρετικός τίτλος για βιβλίο, αμεσότατος, ενώ διαθέτοντας τον υπότιτλο «δαμάζοντας το μυαλό» θαρρώ πως αποτελεί το must read για έναν σκεπτόμενο αναγνώστη και δη, εκείνον που δεν τα πηγαίνει καλά με τις ίδιες του τις σκέψεις (όλους εμάς δηλαδή που τείνει ετούτη η εποχή να μας τρελάνει!).

 «Το βιβλίο αυτό αφιερώνεται στο μυαλό μου το οποίο έχασε κάποτε τον προσανατολισμό του, και σε όλους τους ανθρώπους που ίσως, κάποτε, έχασαν τον δικό τους»

Οι πρώτες αράδες του έργου, παρά την πρόδηλη μελαγχολία τους, μας αποκαλύπτουν άμεσα πως στις σελίδες ετούτου του βιβλίου θα χρειαστεί να σκάψουμε λίγο βαθύτερα μέσα μας. Το βιβλίο της Ουάξ ωστόσο δεν συνασπίζεται με την μελαγχολία και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υπερανάλυσης των σκέψεών μας ως μία σταθερά ψυχικής νόσου, μάλλον στο αντίθετο θα έλεγα· ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Το «Υγιής καινούργιος κόσμος» έρχεται από τις εκδόσεις Opera σε μετάφραση Νίκης Κωνσταντινίδη και συγκαταλέγεται στη σειρά Animus που μας σύστησαν τον Μπουκάι. Αποτελεί ένα εγχειρίδιο για εκείνο που επιστημονικά πλέον ονομάζεται «Ενσυνειδητότητα». Τι σημαίνει όμως αυτό; Με τον όρο ενσυνειδητότητα εννοούμε την παρατήρηση του κόσμου γύρω μας με έναν μη κριτικό τρόπο, κάνοντας ένα βήμα πίσω και έξω από τον εαυτό μας, δίχως να προσπαθούμε συνεχώς ν’ αλλάξουμε τα πάντα. Ουσιαστικά είναι ο τρόπος να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι γύρω μας, όταν ο εγκέφαλός μας (συμπεριλαμβανομένων των σκέψεων, παγιωμένων θέσεων, αντιλήψεων, οικογενειακών φραγμών, ταμπού, ακόμα και του ίδιου μας του DNA) στέκεται εμπόδιο στο να χαλαρώσουμε και να καλυτερεύσουμε τη ζωή μας και –τι ομορφότερο;– να τη ζήσουμε!

Η Ρόμπι Ουάξ είναι συγγραφέας, ηθοποιός, σκηνοθέτις, παρουσιάστρια, παραγωγός, κωμικός, ψυχολόγος και είναι όλα αυτά μαζί μέσα στο βιβλίο της. Η ίδια έχει δώσει μάχη με την κατάθλιψη και το ταξίδι αντιμετώπισης της νόσου της γέννησε τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου. Σελίδα τη σελίδα και ανά κεφάλαιο, η Ουάξ συνεχίζει να δίνει μάχη στον πόλεμο εναντίον του εγκεφάλου της για να καταφέρει την ανακωχή μαζί του και να προσφέρει στους αναγνώστες το απόσταγμα όσων βιώνει επιθυμώντας να τα μοιραστεί συμβουλευτικά μαζί μας. Ετούτο όπως θα γνωρίζετε όσοι έχετε συμβουλευτεί ψυχολόγους, σπανίζει στο πλαίσιο της ειδικότητάς τους, καθώς δύσκολα ένας ψυχολόγος τοποθετεί τον εαυτό του ως παράδειγμα για τη συμβουλευτική του· η Ουάξ όμως, όντας κωμικός δεν μπορεί να αφαιρέσει την ασυμβίβαστη προσωπικότητά της από το έργο της (και θα το λατρέψετε αυτό!) ενώ ως ενορχηστρωτής της δικής της «γόνιμης τρέλας» χαρίζει κωμικές σελίδες με χειροπιαστές φιλοσοφημένες θέσεις που επιχειρούν να σε ωθήσουν να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης και εντέλει την ίδια σου τη ζωή.

«Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα) μπορούν ν’ αλλάξουν συνδέσεις και διάταξη στη διάρκεια της ζωής σας, ως αποτέλεσμα των εμπειριών σας και του τι σκέφτεστε γι’ αυτές. Έτσι, οι σκέψεις σας επιδρούν στη φυσιολογία του εγκεφάλου σας και η φυσιολογία του εγκεφάλου σας επιδρά στις σκέψεις σας»

Κάποια βιβλία έρχονται στα χέρια μας και μένουν για πάντα στις βιβλιοθήκες μας· το «Υγιής καινούργιος κόσμος» είναι ένα από αυτά και δεν αποτελεί ένα έργο που θα το διαβάσεις μονάχα μία φορά και θα το λησμονήσεις. Προσωπικά, διαβάζοντάς το βρέθηκα άλλοτε να υπογραμμίζω ολόκληρες σελίδες και άλλοτε να γελάω δυνατά. Οι όποιες οξείες γωνίες του έργου είναι κωμικά αιχμηρές και η ανάγνωσή του δεν παύει στιγμή να αποτελεί μια «αναγνωστική ψυχοθεραπεία». Κατά σημεία οι λεπτομέρειες της ζωής της Ουάξ είναι εκείνες που σε κάνουν να λατρέψεις το έργο για την αλήθεια και την αμεσότητά του και θαρρώ πως έγινε τάχιστα παγκόσμιο best seller καθότι εν γένει το έργο δεν επιχειρεί να πλασαριστεί ως ένα βοήθημα που μαγικά θα σου αλλάξει τη ζωή αλλά περισσότερο επιθυμεί να σου ψιθυρίσει τα εξής: «Βγες από τον εαυτό σου, προσπάθησε να είσαι αντικειμενικός, αγάπησε τα λάθη σου, μην βαλτώνεις, πράξε διαφορετικά από το συνηθισμένο, τόλμησε, δράσε, ζήσε!». Αυτοσαρκαστικό, γλυκόπικρο, ειλικρινές, με χιούμορ που επιχειρεί τη ρήξη κάθε πουριτανισμού, ελευθερία που ανασαίνει στις συμβουλευτικές του θέσεις δοσμένες μέσα από μικρές ιστορίες, δεκάδες παραδείγματα και ριζοσπαστικές πρακτικές, στο σύνολό του μια μελέτη για την τρέλα του σύγχρονου κόσμου που χάνει την ουσία της ζωής του μέσα στο λυσσαλέο τρέξιμο της καθημερινότητας και μιας αχρείαστης υπερπληροφόρησης που σιγοψήνει τον εγκέφαλο του καθημερινού ανθρώπου μέσα στο στρες.

Κλείνοντας, θα αναφέρω μερικά στοιχεία του βιβλίου (δυστυχώς ανησυχητικά) και θα πρέπει επίσης να πω ότι ανυπομονώ για μια επίσκεψη της Ουάξ στην Ελλάδα και μια συνομιλία μαζί της (τη φαντάζομαι πλαισιωμένη με πολλά γέλια και μαθήματα ζωής).

– Μέχρι το 2030, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι η κατάθλιψη θα επηρεάσει τον πληθυσμό περισσότερο από κάθε άλλο πρόβλημα υγείας.

– Ήδη επηρεάζει περισσότερα άτομα απ’ όλες τις σωματικές νόσους μαζί.

– Οι ψυχικές νόσοι πλήττουν τους πάσχοντες από την πρώιμη ηλικία των δεκατεσσάρων ετών (50% των περιπτώσεων)

 

 

Συνοδέψτε αυτό το μοναδικό ταξίδι αυτοκυριαρχίας και ενδοσκόπησης ακούγοντας τον δίσκο «Aladdin Sane» του David Bowie. 

Βιογραφικό: Η Ρούμπι Ουάξ (Ruby Wax) γεννήθηκε το 1953 στο Ιλινόι των Η.Π.Α. από Αυστριακούς εβραίους γονείς, φυγάδες του ναζιστικού καθεστώτος, και σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ (Καλιφόρνια). Το 1977 μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου σπούδασε Υποκριτική στη «Βασιλική Ακαδημία Δραματικών και Μουσικών Τεχνών» της Γλασκώβης. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με ένα μεταπτυχιακό στη «Γνωσιακή Θεραπεία βασισμένη στην Ενσυνειδητότητα». Εργάστηκε ως ηθοποιός (Royal Shakespeare Company, μεταξύ άλλων), συγγραφέας, σκηνοθέτις, παραγωγός και παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών (BBC). Μητέρα τριών παιδιών, δεν δίστασε να μιλήσει δημοσίως για τη μάχη της με την κατάθλιψη και να εκθέσει το οικογενειακό της ιστορικό σχετικά με τις ψυχικές νόσους. Για την προσφορά της τιμήθηκε το 2015 με το Μετάλλιο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (ΟΒΕ). Το βιβλίο της, “Υγιής καινούργιος κόσμος” έγινε παγκόσμιο best sellerαμέσως μετά την έκδοσή του. Επόμενο βιβλίο της Ρούμπι Ουάξ από τις εκδόσεις Opera: «Πώς να είσαι άνθρωπος» (Το εγχειρίδιο). 

 

George El. Tzitzikakis

 

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular