Editorial: 4 Χρόνια Literature.gr & what comes next, της Ντίνας Σαρακηνού

By  |  0 Comments

To Literature.gr έκλεισε αισίως τα 4 χρόνια ζωής και το τελευταίο έτος ήταν το πλέον σημαντικό. Εκτός από την αρθρογραφία των καταξιωμένων λογοτεχνών, αποφασίστηκε να φιλοξενήσουμε κείμενα από λιγότερο έμπειρους συγγραφείς ή εξαιρετικά υποσχόμενους που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί.  Έγινε λοιπόν μια αναδιάταξη της εσωτερικής πραγματικότητας του περιοδικού, ως όφειλε.

Στην προσπάθεια μας να δημοσιεύουμε μόνο εξαιρετικά κείμενα μυθιστοριογραφίας και δοκιμίου, συμπαρασυρόμαστε στην απόλαυση της ανάγνωσης και φιλοδοξούμε να αναδείξουμε νέες συγγραφικές και κριτικές φωνές, εκτός της ποίησης. Η κριτική μας προσέγγιση στην ποίηση, στο άνθος της λογοτεχνίας, δε διαθέτει την απαραίτητη συγγενική ταύτιση ανάμεσα στα στελέχη του περιοδικού, απολύτως δικαιολογημένο φαινόμενο, έτσι, εκτός από τις μόνιμες στήλες των συντακτών ποιητών μας, οι οποίες ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες τους, δε δημοσιεύουμε ποιήματα που λαμβάνουμε.

Η σημαντική έρευνα του Αιμίλιου Σολωμού στον Φάκελο: «Η Ελληνική λογοτεχνία στο Εξωτερικό 2017» φωτίζει την ελληνική ασφυξία της συγγραφικής μας παραγωγής. Η κατάσταση  χαρτογραφείται μέσα από τις απαντήσεις σημαντικών Νεοελληνιστών και μεταφραστών και τα συμπεράσματα προς το παρόν είναι αποκαρδιωτικά. Πέρα από τους προφανείς λόγους για να μεταφραστεί ένα βιβλίο, που είναι να έχει αποσπάσει ένα βραβείο ή να έχει κατακτήσει σημαντικές πωλήσεις εντός Ελλάδας (τα οποία δεν συμβαδίζουν στην Ελληνική εκδοτική παραγωγή, καθώς ένα αξιόλογο και βραβευμένο βιβλίο σπάνια έχει την ανάλογη εκδοτική επιτυχία), φιλοδοξούμε πως όταν ολοκληρωθεί ο φάκελος, τα αποτελέσματα θα αναδείξουν και τους ανασταλτικούς παράγοντες διάδοσης που αντιμετωπίζει ένα βιβλίο και αφότου έχει εκδοθεί στο εξωτερικό.

Ένας από τους λόγους που το Literature.gr, έγινε πλέον ένα διαδικτυακό μέσο που φιλοξενεί άρθρα και στην Αγγλική γλώσσα εκτός της Ελληνικής και θέσπισε το Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο «Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς», πέρα από το ότι αποτελεί την ετήσια γιορτή του περιοδικού, και είναι η αφορμή να αποδώσει φόρο τιμής σε σημαντικούς συγγραφείς, είναι να προωθήσει την ελληνική λογοτεχνία, για να διεκδικήσει το χώρο που της αξίζει στο διεθνές λογοτεχνικό στερέωμα. Επιπροσθέτως, οι δραστηριότητες του Literature.gr ως agency προωθούν καταξιωμένους συγγραφείς εκτός Ελλάδας.

Θερμές ευχαριστίες, σε όλους εσάς που στηρίζετε με τις επισκέψεις σας το Literature.gr. Θα συνεχίζουμε να αναζητούμε νέους τρόπους επαφής με τους αναγνώστες, νέους τρόπους διάδοσης της ελληνικής λογοτεχνίας. 

 

Dina Sarakinou – Publisher

 

Σχόλια

Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Literature.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα σας να είναι σύντομα, μη υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους και να γράφονται στην όμορφη Ελληνική μας γλώσσα. Όλα τα άρθρα στο Literature.gr φέρουν την ευθύνη του υπογράφοντα.
 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Read previous post:
Ο ποιητής με τη θλιμμένη φάτσα, του Σωτήρη Τριβιζά [Άπαντα, Μίνως Ζώτος]

Ανάμεσα στους θαμώνες του καφενείου «Μπάγκειον», τόπου συνάθροισης της καλλιτεχνίζουσας νεολαίας την περίοδο του Μεσοπολέμου, ο Ορέστης Λάσκος στο γνωστό...

Close