Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

 

H πρώτη φορά που κυριολεκτικά λιγουρεύτηκα ένα βιβλίο  – ήθελα να φάω  ωμές μερικές σελίδες του-, ήταν διαβάζοντας το ‘’Σαν νερό για ζεστή σοκολάτα’’ της μεξικανής Λάουρα Εσκιβέλ (μτφρ. Κλαίτη Μπαράχας) , από την περίφημη ασημένια σειρά των εκδόσεων της Ωκεανίδας.

Θυμάμαι ακόμα εκείνη την έρμη ηρωίδα που γεννήθηκε πάνω στο τραπέζι της κουζίνας εντός μια πλημμύρας δακρύων από το καθάρισμα κρεμμυδιών(!), η οποία ήταν καταδικασμένη από την παράδοση να μείνει ανύπαντρη για να φροντίζει την τυραννική μητέρα της. Όταν,  λοιπόν, ο αγαπημένος της  προξενεύτηκε για σύζυγος της αδελφής της, εκείνη έβαλε σκοπό να τον κερδίσει  με τα θρυλικά της φαγητά, θέλοντας να αποδείξει πως ο δρόμος για την καρδιά του άντρα περνάει απ’ το στομάχι . (Προφανώς δεν το πίστευαν μόνο οι Ελληνίδες μάνες αυτό!) Σ εκείνο το απολαυστικό βιβλίο που συνδύαζε το παράδοξο με τον ρεαλισμό,  κάθε κεφάλαιο ξεκινούσε με μια λεπτομερή συνταγή από πικάντικα μεξικάνικα φαγητά, όπως τσαμπαντόνγκο,   ορτύκια με ροδοπέταλα , γαμήλια τούρτα τσαμπέλα ή ακόμα και με μια συνταγή για το πώς θα φτιάξετε σπίρτα.

Έκτοτε παρατήρησα ότι οι περιγραφές τοπικών πιάτων -με μπόλικες καυτερές πιπεριές (τσίλι ), που άλλωστε ταιριάζουν θαυμάσια με μερικά παραπάνω ποτήρια τεκίλα- σπάνια απουσιάζουν  από την  λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία.  Αλλά όχι μόνο. Η μεσογειακή κουζίνα επίσης, έχει τουλάχιστον δυο κορυφαίους λογοτέχνες οι οποίοι την έχουν τιμήσει με εξαίσιες περιγραφές σχεδόν σε όλα τα βιβλία τους: Τον ιταλό Αντρέα Καμιλέρι και τον ισπανό Μανουέλ Βάθκεθ  Μονταλμπάν.  Λάτρης του ποδόγυρου αλλά και εραστής του καλού φαγητού ο αστυνόμος Σάλβο Μονταλμπάνο, είναι  ο  λεπτοδουλεμένος ήρωας των αστυνομικών ιστοριών του Καμιλέρι  ο οποίος δρα στην Σικελία της διαφθοράς, της μαφίας και των  μεταναστευτικών κυμάτων΄ στην Σικελία των χρωμάτων, των οσμών και  των έντονων γεύσεων.  Όσο για τις γαστριμαργικές περιπλανήσεις του  Πέπε Καρβάλιο -του περίφημου ήρωα του Μονταλμπάν- ήταν τόσο διάσημες ώστε έγιναν ξεχωριστό βιβλίο με τον τίτλο ‘’ Οι συνταγές του Πέπε Καρβάλιο’’, όπου ο συγγραφέας  παρουσίασε τις πιο αντιπροσωπευτικές σκηνές από τα ταξίδια Καταλανού ντετέκτιβ στον  κόσμο της γεύσης και του εγκλήματος.

Βεβαίως  η γαστριμαργία στην λογοτεχνία προϋπάρχει από την εποχή του ‘’Γαργαντούα’’ του Φρανσουά Ραμπελαί  και ακόμα πιο πριν, από τις περιγραφές των δείπνων του Ξενοφώντος στο ‘’Κύρου Ανάβασις’’  ή των συμποσίων στα Ομηρικά έπη. Και τέλος, ας μην λησμονούμε τις εκατοντάδες  παραπομπές στην γαλλική κουζίνα λογοτεχνών όπως ο Σταντάλ , ο Σατωμπριάν,  ο Αλέξανδρος Δουμάς, ο Μαρσέλ Προυστ,  ο Ονορε ντε Μπαλζακ, ο Γκυστάβ Φλωμπέρ και οπωσδήποτε ο  Εμιλ Ζολά, του οποίου το εμβληματικό μυθιστόρημα ‘’Το στομάχι του Παρισιού’’ απεικονίζει με την ολόφρεσκη ματιέρα του νατουραλισμού την περίφημη Αγορά των Αλ του τέλους του 19ου αιώνα, σε όλη της την θορυβώδη μεγαλοπρέπεια.

Η γοητεία της μαγειρικής στην λογοτεχνία δεν έγκειται  βέβαια μόνο στην μαστοριά της περιγραφής των πιάτων από τον εκάστοτε συγγραφέα, αλλά κυρίως στις αναφορές των τοπικών διατροφικών συνηθειών και τις κουλτούρες που περνούν μέσω αυτών στον αναγνώστη. Κι εκείνα τα  βιβλία έχουν θαρρείς μια  ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά που κυριολεκτικά δραπετεύουν από αυτή που έχουμε συνηθίσει να λέμε ‘’κουζίνα του συγγραφέα’’.

Μια μέρα που περιμέναμε τον Πικάσο σε γεύμα, στόλισα ένα ψάρι μ΄ένα τρόπο που νόμιζα θα τον ευχαριστήσει. Επέλεξα ένα καλό λαυράκι και το μαγείρεψα σύμφωνα με μια θεωρία της γιαγιάς μου, η οποία είχε ατέλειωτες θεωρίες για την μαγειρική καθώς και για πολλά άλλα (….) Λίγο πριν σερβιριστεί το κάλυψα με κανονική μαγιονέζα και χρησιμοποιώντας ένα κορνέ το στόλισα με κόκκινη μαγιονέζα, όχι χρωματισμένη με κέτσαπ- ο τρόμος των τρόμων!- αλλά με πάστα ντομάτας. Κατόπιν έφτιαξα ένα σχέδιο με κομμάτια σφιχτών αυγών, με τρούφα και ψιλοκομμένα fines herbes. Ήμουν υπερήφανη για το chef d’ oeuvre μου που όταν σερβίρισα στον Πικάσο αναφώνησε από την ομορφιά του. Ωστόσο, πρόσθεσε πως μάλλον είχε μαγειρευτεί προς τιμήν του Ματίς κι όχι για αυτόν!

(‘’ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΛΙΣ ΜΠ.ΤΟΚΛΑΣ΄΄ , μτφρ. Χαρά Προσκεφάλα.)

Zefi Kolia

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular