Γιάννης Λειβαδάς: Πλευρικές σημειώσεις β´ [2013 – 2014]

By  |  0 Comments

Η ποίηση αποτελεί εμπόδιο, στην προσαρμογή.

~

Μέχρι και οι νατουραλιστές φαντάζονται πως είναι μποντλερικοί, και όντως είναι – γιατί φαντάζονται πως ούτε ο Μποντλέρ είναι.

~

Εάν το κείμενο είναι ένα ον, είναι ένα απροϋπόθετο ον.

~

Το ποίημα είναι μία άρνηση της εκδήλωσής του, η ερείπωση της αυτοδυναμίας του.

~

Το νηφάλιο κέντρο, απλώς είναι ανίδεο.

~

Για να αντιληφθεί κανείς την ομορφιά πρέπει να αντιληφθεί της ομορφιάς την εμβέλεια.

~

Η λήθη γνωρίζει καλύτερα το περιεχόμενό της απ’ όσο η μνήμη.

~

Όταν το κείμενο παίρνει τη θέση σου δεν υπάρχεις λιγότερο, αλλά περισσότερο. Το πρόβλημα αυτής της παραδοχής, ειδικά όταν προτάσσεται κάποια αισθητική διένεξη, προκύπτει από το κείμενο.

~

Η κριτικός πιο πολύ ήθελε να ταιριάξει το όνομά της με ένα ιδιάζον ποιητικό τρίπτυχο, παρά να σχολιάσει το ίδιο το έργο.

~

Οι επιλογές είτε αποσκοπούν σε επιλύσεις είτε στον εμπλουτισμό των εκκρεμοτήτων. Η λεγόμενη τρέχουσα κατάσταση αποσυντίθεται μαζί με τους νεκροθάφτες της.

~

Ο ρεαλισμός συμπίπτει με τις προσαρμογές του  σε αντίθεση με τον υπερρεαλισμό που συμπίπτει με τις πεποιθήσεις του. Οι προπαγανδιστές ταυτίζονται μακάβρια μεταξύ τους.

~

Το κρασί δεν παραπέμπει τόσο στο αίμα όσο στα βαρέλια∙ οι νεωτερισμοί δεν επιδιώκουν τη δική τους συνέχεια.

~

Η διαχρονική σημασία ενός λογοτεχνικού συστήματος διαφέρει παντελώς από το λογοτεχνικό επίτευγμα, γιατί δεν κατανοεί τι είναι το λογοτεχνικό επίτευγμα.

~

Θεέ του! Είναι τόσο μοναδικός που συμφωνούν σε αυτό μυριάδες όμοιοί του. Οι οποίοι είναι τόσο διαφορετικοί απ’ αυτόν όσο εκείνος είναι όμοιός τους.

~

Οι πηγές των εννοιών και των πρακτικών είναι πάντα δυσάρεστες γιατί αποκαλύπτουν πως η αυτοσυνειδησία είναι μέρος των πρωτοκόλλων.

~

Η ευρηματικότητα είναι πρωτόγονη σε σχέση με τα ευρήματα. 

 

 

 

Yannis Livadas

 

Σχόλια

Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Literature.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα σας να είναι σύντομα, μη υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους και να γράφονται στην όμορφη Ελληνική μας γλώσσα. Όλα τα άρθρα στο Literature.gr φέρουν την ευθύνη του υπογράφοντα.
 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Read previous post:
Συγγραφικές Εξομολογήσεις: Πολύμνια Κοσσόρα

Τα παιδικά μου χρόνια...Χρόνια ευτυχισμένα. Ίσως η πιο σημαντική «προίκα» της ζωής μου. Στη Νέα Ιωνία, ένα ευφάνταστο κοριτσάκι ανάμεσα...

Close