Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

 

Η εξίσωση Χόκινγκ, Charles Seife, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ετούτο το σημείωμα οφείλει μια παραδοχή ή μάλλον μια εξομολόγηση, μια και για καιρό ο συγγραφέας του παρέμενε και εκείνος δύσπιστος απέναντι στην προσωπικότητα του κορυφαίου επιστήμονα Στίβεν Χόκινγκ. 

Η κατάσταση της υγείας του, προϊόν μιας φθοροποιού ασθένειας που προχωρεί με γοργούς ρυθμούς, πλήττοντας το σώμα, καθιστούσε διφορούμενη την αποδοχή του. Πάει να πει, πως κανείς δεν ήξερε αν πρέπει να θαυμάζει τον Χόκινγκ επειδή στην κατάστασή του δεν δείλιασε ούτε στιγμή, υπηρετώντας την επιστήμη του και την ανθρωπότητα. Άραγε, να αποτέλεσε ένα από τα τελευταία σύμβολα του αιώνα που έφυγε ακριβώς εξαιτίας της παραλυτικής του ασθένειας που όμως δεν τον κατέβαλε ούτε στιγμή; Ο θαυμασμός της κοινής γνώμης στηρίζεται άραγε στην αρρώστια που αμφισβητεί ο τρόπος ζωής και η θέληση του επιστήμονα ή αφορά την προσφορά του στα επόμενα βήματα της επιστημονικής γνώσης; Θα χρειαστούν χρόνια, με την ταυτόχρονη μελέτη της αρθρογραφίας και των κατά καιρούς δηλώσεών του, των απόψεων που κατέθεσαν έγκριτοι συνάδελφοι για τον κάτοχο της λουκασιανής έδρας, αυτού του ιερού δισκοπότηρου για την ακαδημαϊκή κοινότητα ενός σπουδαίου πανεπιστημίου ώστε να καταστεί σαφές ότι ο Στίβεν Χόκινγκ αποτέλεσε μια ξεχωριστή μορφή για την εποχή μας, μια προσωπικότητα και ένα πνεύμα αχαλίνωτο που κατόρθωσε να κοιτάξει πέρα από τα όρια του σύμπαντός μας.

Ο Βρετανός, διαπρεπής επιστήμονας στάθηκε στο μεταίχμιο της ανθρώπινης γνώσης, υποδεικνύοντας προοπτικές που μέχρι τότε παρέμεναν ταμπού και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Η αποκαθήλωση της παραδοσιακής γνώσης και η εμβάθυνση στα συμπεράσματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν συνιστούν σήμερα τα δυο κορυφαία βήματα που το ανθρώπινο γένος κατόρθωσε να πραγματοποιήσει με την αρωγή του ξεχωριστού πνεύματος του Χόκινγκ, γυρεύοντας μια θέση για τον εαυτό του μες στο αχαλίνωτο και ολοζώντανο σύμπαν. Ο ίδιος  αντίκρισε την γέννηση του χρόνου μες στο βάθος των μελανών οπών που συνιστούν την ίδια στιγμή τον θάνατο ενός άστρου μα και το δομικό υλικό της ζωής που διαμόρφωσε την δική μας Γη και ευθύνεται για την εξέλιξη της ζωής. Ανίχνευσε τις βαρυτικές δυνάμεις αυτών των σκοτεινών σχηματισμών και σύμφωνα με τον Τσαρλς Σέιφ, συγγραφέα της βιογραφίας του επιστήμονα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Ανδρέα Μιχαηλίδη, διαμόρφωσε τα θεωρήματα ιδιομορφίας και ανακάλυψε την ακτινοβολία Χόκινγκ  ως συνέπεια της κυματοσυνάρτησης του σύμπαντος. Ο Σέιφ σημειώνει στον πρόλογο του κειμένου, πως ο «ο Χόκινγκ φάνταζε στον υπόλοιπο κόσμο ως κάτι περισσότερο από άνθρωπος, με ένα νου τόσο υπερβατικό ώστε αποτελούσε μια κατηγορία μόνος του. Βρισκόταν σε ένα διανοητικό επίπεδο ανώτερο από εκείνο της υπόλοιπης ανθρωπότητας. Από την άλλη, όμως μπορούσε κανείς να τον αντιμετωπίζει σχεδόν σαν άψυχο αντικείμενο. Ο Χόκινγκ υπέφερε από μια νευρολογική ασθένεια η οποία σταδιακά του στέρησε την ικανότητα να κινείται με τις δικές του δυνάμεις, ακόμα και να μιλάει δίχως την βοήθεια μιας φωνής παραγόμενης από υπολογιστή. Δεν χρειαζόταν δα και τόσο μεγάλο άλμα σκέψης ώστε οι επιπόλαιοι να θεωρούν τον Χόκινγκ ένα τεχνητό κατασκεύασμα». Και όμως ο ανυπέρβλητος αυτός επιστήμονας επέλεξε την γυναίκα της ζωής του, απέκτησε παιδιά και μοιράστηκε ότι μπορούσε από όσα η Amyotrophic Lateral Sclerosis, η περίφημη ALS του στέρησε. Με μια χαλύβδινη θέληση στάθηκε με ευθύτητα απέναντι στην ζωή και την μοίρα του, γράφοντας μερικές χρυσές σελίδες στο αχανές βιβλίο της ανθρώπινης νόησης, της σκέψης που μας εξυψώνει.

Ο Ηλίας Μαγκλίνης στην εισαγωγή της έκδοσης του Μεταιχμίου αναφέρεται στην τέχνη της βιογραφίας. «Παλαιά, αρχαία, για την ακρίβεια, η τέχνη της βιογραφίες έχει στις μέρες μας αναδειχτεί σε ένα ιδιαίτερο, απαιτητικό όσο και συναρπαστικό είδος γραφής». Και συμπληρώνει. «Η συγκεκριμένη σειρά» που θα τονίσουμε ότι πλαισιώνεται και από άλλες σημαντικές, βιογραφικές εκδόσεις όπως αυτή για την Σιμόν ντε Μποβουάρ και τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ «φιλοδοξεί να συγκεντρώσει» επισημαίνει ο Η. Μαγκλίνης «κάτω από την σκέπη της μια σειρά από αφηγήσεις τέτοιων πολυκύμαντων ζωών και πολυσχιδών προσωπικοτήτων». Ο Σέιφ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας Arthur L. Carter του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ο οποίος καταπιάνεται με ζητήματα μαθηματικών και φυσικής για τρεις δεκαετίες, υπηρετεί την σύγχρονη βιογραφία. Η ανανέωση της καθιερωμένης γνώσης, η εμβάθυνση σε ζητήματα που άπτονται του έργου και της προσωπικότητας του Χόκινγκ αποτελούν τους βασικούς στόχους του βιβλίου που φιλοδοξεί να παρουσιάσει στην κοινή γνώμη το ολοκληρωμένο πορτραίτο ενός ανθρώπου που διαμόρφωσε την σύγχρονη, επιστημονική γνώση και έθεσε σε νέες σφαίρες την φιλοσοφική θεώρηση του κόσμου. Ο Τσαρλς Σέιφ με σημαντικές και πολυάριθμες διακρίσεις ευθύνεται για την σπουδή με την οποία φωτίζεται στην καινούρια εκδοτική προσφορά του Μεταιχμίου η προσωπικότητα του επιστήμονα αλλά και ανθρώπου, Στίβεν Χόκινγκ.

Η έκδοση «Ο πραγματικός Χόκινγκ, Κατασκευάζοντας έναν διάσημο επιστήμονα», χωρισμένη σε τρία μέρη, Εξασθένηση σήματος, Αντίκτυπος, Φθίνουσα Τροχιά παρακολουθεί την πορεία ζωής και έργου του διάσημου επιστήμονα. Μετά τις εντυπωσιακές ανακαλύψεις του που έθεσαν σε νέα τροχιά επιστήμες όπως η κβαντομηχανική ο Χόκινγκ παρέμεινε δέσμιος της εκφυλιστικής του ασθένειας. Και όμως κατά την διάρκεια του τελευταίου μέρους της ζωής του, κατέστησε την γνώση του ένα εκλογικευμένο προϊόν μιας πρωτοφανέρωτης σκέψης που μέχρι τότε δεν είχε ποτέ κάνει την εμφάνισή της. Σύμβολο, αιρετικός, παράδοξος, ένα ατόφιο δείγμα της θετικής επίδρασης που μπορεί να έχει η ρομποτική επιστήμη πάνω στην ανθρώπινη ανάγκη, ο Χόκινγκ δεν έλειψε ούτε στιγμή από την πρώτη γραμμή του καιρού του. Αγαπητός ακόμη και μες στους δημοσιογραφικούς κόλπους που προσελκύονταν από την μοναδική του παρουσία, διατήρησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για το άτομό του αμείωτο. Τις μέρες του θανάτου του και καθώς η βρετανική πολιτεία σχεδίαζε να αποτίνει τον δέοντα φόρο τιμής στον σπουδαίο επιστήμονα επιλέγοντας ως τελευταία του κατοικία το αβαείο του Γουέστμινστερ, η κοινή γνώμη τοποθετεί τον επιστήμονα στην θέση που του αρμόζει. Πλάι στον Νεύτωνα και τον Κάρολο Δαρβίνο, κάτω από μια μαύρη πλάκα με την λιτή επιγραφή «ενθάδε κείται ότι ήταν θνητό από τον Στίβεν Χόκινγκ» ο κόσμος ακούμπησε αυτό το διαλυμένο σώμα. Τίποτε άλλο δεν υπήρχε όμως για να μπει κάτω από την πλάκα, καθώς το πνεύμα και η μηχανική φωνή του επιστήμονα ταξίδευαν ήδη προς τις μελανές οπές, υπακούοντας στις γιγάντιες, βαρυτικές δυνάμεις που απορροφούν ως και το φως στο εσωτερικό τους. Ο Στίβεν Χόκινγκ στάθηκε ο φυσικός, ο σόουμαν, ο σύζυγος και ο πατέρας, το σύμβολο της επιστημονικής γνώσης που αγγίζει την κοινή γνώμη με το αλάθητο ένστικτό της απέναντι στην αλήθεια και την μοναδικότητα. Ο Σέιφ αναγνωρίζει πως «ο περισσότερος κόσμος δεν γνώριζε το οτιδήποτε για τον Χόκινγκ και τυφλώνεται από ένα λαμπρό στιγμιότυπο της ζωής του, όταν κατά την διάρκεια μιας θυελλώδους δεκαετίας μεταμορφώνεται σε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο άλλοτε πιστός υπηρέτης ενός περιφρονημένου πεδίου της φυσικής μετατρέπεται σε έναν «υπερκαινοφανή αστέρα που προς στιγμήν επισκιάζει ολόκληρο τον γαλαξία που τον φιλοξενεί».

Η έκδοση κλείνει με ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στην άποψη του ίδιου του Τσαρλς Σέιφ για τον Στίβερν Χόκινγκ, για την αναπηρία και την πρωτοπορία της σκέψης του, για την τραγωδία της ζωής και τον θρίαμβό του για το γεγονός πως κατόρθωσε να ξεπεράσει την σωματική του αδυναμία , διαμορφώνοντας μετά το τέλος της ζωής του τους όρους ενός ανθρώπινου συμβόλου. «Η εγκαρτέρηση και το  χιούμορ σε πείσμα της επιδεινούμενης κατάστασής του στάθηκαν πηγή της έμπνευσής του. Για τον Χόκινγκ όμως αυτό δεν ήταν θρίαμβος αλλά επιβίωση».

Η καινούρια έκδοση του Μεταιχμίου έρχεται να συμπληρώσει τις πληροφορίες γύρω από το έργο και την ζωή του Στίβεν Χόκινγκ που έγινε τόσο αγαπητός για την παγκόσμια, κοινή γνώμη ώστε να επαφίονται στον ίδιο οι πιο παράδοξες ετυμηγορίες, όπως η προοπτική διακρίσεων για την αγγλική, ποδοσφαιρική ομάδα. Η βιογραφία του Χόκινγκ σε μετάφραση Ανδρέα Μιχαηλίδη στέκει ένα χρονικό του ανθρώπου που μάχεται τον εαυτό του και τραβά ακάθεκτος προς την ερμηνεία του κόσμου του. Φαντάζει αδύναμος και ανεπαρκής στις εικόνες που σώζονται, μα σήμερα αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη του πνεύματος που ξεπερνά τις δυσκολίες της ζωής και ανανεώνει την σχέση του με το άφθαρτο και το αδοκίμαστο. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο φέρνουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων μια ιστορία ανθρώπινης θέλησης που πάλεψε με την σκληρότητα της μοίρας για το καλό αυτού εδώ του κόσμου. Αντάλλαξε το σώμα του με τα αρχαία μυστικά του σύμπαντος και μας άφησε αμήχανους να θαυμάσουμε το τοπίο που αντίκρισαν τα δικά του μάτια. Ο Στίβεν Χόκινγκ αποπνέει σήμερα την αίσθηση μιας αιωνιότητας και ετούτη μοιάζει με κάποιο είδος τελικής και οριστικής νίκης απέναντι στο εφήμερο και το θεϊκό που η επιστήμη όσο ποτέ, σήμερα αμφισβητεί, αναπλάθοντας τα θεμελιώδη σωματίδια της ίδιας μας της ύπαρξης.

 

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular