Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

 

Η μάχη του Ατλαντικού και η ήττα του γερμανικού στόλου, Simon Read, Εκδόσεις Ψυχογιός

Η μάχη του Ατλαντικού είναι ένα από τα πιο παραμελημένα και πιο παρεξηγημένα θέματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Και αυτό διότι ο πόλεμος στη θάλασσα συνήθως έρχεται τελευταίος σε σημασία στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε τον Πόλεμο σε σχέση με το Ανατολικό Μέτωπο, τον πόλεμο στην Αφρική ή τον Ειρηνικό. Κι όμως, η ήττα του γερμανικού στόλου στη μάχη του Ατλαντικού ήταν μία από τις καίριες που κατάφεραν οι Σύμμαχοι στις Δυνάμεις του Άξονα, αφού η ασφάλεια των βρετανικών νηοπομπών που διέσχιζαν τον ωκεανό ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητη, τόσο για τους ίδιους τους Βρετανούς, όσο και για τους συμμάχους τους Ρώσους κατά τη διάρκεια του Πολέμου.

Με αυτό ακριβώς το παραγκωνισμένο θέμα ασχολείται διεξοδικά στο βιβλίο του με τίτλο “Η μάχη του Ατλαντικού και η ήττα του γερμανικού στόλου” ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Simon Read, περιγράφοντας διεξοδικά όλες τις μεγάλες μάχες που δόθηκαν στο υγρό στοιχείο καθώς και τη σημασία τους.

Αρχικά οι Γερμανοί είχαν μεγάλη αυτοπεποίθηση, αφού βύθιζαν πληθώρα βρετανικών σκαφών, πλήττοντας καίρια τον βρετανικό ανεφοδιασμό και κάνοντας τον Τσόρτσιλ να χάνει κυριολεκτικά τον ύπνο του. Τα πιο γνωστά πλεούμενα των Γερμανών ήταν το “Μπίσμαρκ”, το “Σάρνχορστ” και το “Γκναϊζενάου”, καθώς και το θωρηκτό “Τίρπιτς”. Ο Read μας αφηγείται λεπτό προς λεπτό την ιστορία βύθισης και εξουδετέρωσης όλων αυτών των γερμανικών πλοίων.

Αρχίζει όμως με μία ηχηρή βρετανική ήττα: τη βύθιση του “HMS Hund” στις 22 Μαΐου του 1941, τότε ακόμη που η νίκη του Άξονα φάνταζε βέβαιη και το ηθικό των Συμμάχων ήταν βυθισμένο στα Τάρταρα.

Από το επόμενο έτος όμως, οι Σύμμαχοι θα αρχίσουν να παίρνουν δειλά δειλά το προβάδισμα στον πόλεμο της θάλασσας, ένα προβάδισμα που θα φανεί καθαρά μετά το 1943. Η RAF, η Βασιλική Αεροπορία της Μεγάλης Βρετανίας έπαιξε και εκείνη σημαντικό ρόλο στη συμμαχική νίκη στον Ατλαντικό, επικουρώντας το έργο του Βρετανικού Ναυτικού.

Εκτός από τη βύθιση του “Hund”, του “Σάρνχορστ”, του “Τίρπιτς” και του ”Μπίσμαρκ”, ο Read περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια στο βιβλίο του τη διεξαγωγή της επιχείρησης “Κέρβερος” των Γερμανών, αλλά και τη Ναυμαχία της θάλασσας του Μπάρεντς.

Οι αφηγήσεις του βασίζονται σε μαρτυρίες των επιζώντων και διηγήσεις αυτόπτων μαρτύρων, σε επίσημα πολεμικά ημερολόγια, σε προσωπικές επιστολές και αναφορές μαχών.

Αυτό που θα συγκλονίσει τον αναγνώστη στις περιγραφές του Read είναι η αγριότητα που χαρακτήριζε τον πόλεμο στη θάλασσα, μια αγριότητα την οποία οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε ίσως ποτέ συνειδητοποιήσει. Οι λεπτομέρειες των περιγραφών είναι, πολλές φορές, πραγματικά φρικιαστικές, κάνοντάς μας να θαυμάσουμε το μεγαλείο και την αυτοθυσία όλων εκείνων των αντρών που ρισκάρισαν τη ζωή τους -και τελικά πολλοί την έχασαν- στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού. Διότι, οπωσδήποτε, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να είναι κάποιος επάνω σε ένα πλοίο που έχει μόλις χτυπηθεί από οβίδα, φλέγεται και βυθίζεται γοργά, ενώ γύρω του επικρατεί πανδαιμόνιο. Εμείς σήμερα δύσκολα μπορούμε να μπούμε στη θέση όλων αυτών των αντρών και να νιώσουμε τον φόβο που πρέπει να ένιωθαν καθώς βουτούσαν στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού για να σωθούν. Το βιβλίο του Read όμως θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε κάπως-έστω και ακροθιγώς- όλη εκείνη την απελπισία που βίωναν οι ναύτες εκείνες τις δύσκολες στιγμές.

Ο επίλογος του βιβλίου με τις αναφορές στην τύχη των απωλεσθέντων πλοίων, ορισμένα από τα οποία είναι ακόμη εκτεθειμένα σε κοινή θέα κάτω από το νερό, είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικός και συγκινητικός, αφού αποτίει φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους άνδρες που βρίσκονται ακόμη στον υγρό τάφο τους.

Οι περιγραφές των μαχών του Read και της στιγμής βύθισης των πλοίων είναι ιδιαιτέρως κινηματογραφικές και γλαφυρές και οι λάτρεις της πολεμικής ιστορίας οπωσδήποτε θα τις λατρέψουν. Αυτές οι μυθιστορηματικές περιγραφές αποτελούν το δυνατότερο σημείο του βιβλίου. Ο συγγραφέας πολλές φορές μπαίνει ο ίδιος στη θέση τόσο των ναυάρχων, Γερμανών και Βρετανών, όσο και των απλών ναυτών και μας περιγράφει εναργώς τις ώρες της αγωνίας τους και τα συναισθήματα που έτρεφαν οι ίδιοι γι’ αυτόν τον τόσο παράδοξο τρόπο πολέμου, ενός πολέμου, όμως που υπήρξε καθοριστικός στο να κερδηθούν όλες οι υπόλοιπες μάχες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πάνω στο “Τίρπιτς” οι άντρες έτρεξαν προς τις θέσεις μάχης τους, ενώ ηχούσε ο συναγερμός. Τα πυροβόλα ανυψώθηκαν προς τον ουρανό καθώς όλα τα μάτια κοίταζαν ερευνητικά μες τη νύχτα. Στην πρύμνη του πλοίου οι ναύτες δούλευαν πυρετωδώς για να παραγάγουν το προπέτασμα καπνού. Χρησιμοποιούσαν μία μάνικα που συνέδεε δύο καπνογόνα κάνιστρα γεμάτα χλωροσουλφονικό οξύ σε κυλίνδρους συμπιεσμένου αέρα. Τα κάνιστρα και οι κύλινδροι τροφοδοτούσαν από κοινού σωλήνες που οδηγούσαν στις βαλβίδες καυσαερίων του εξωτερικού κύτους του πλοίου”.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular