Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

 

Ρίζες και θεμέλια, Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού, Μαρία Ευθυμίου, Μάκης Προβατάς, Εκδόσεις Πατάκη 

Μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο πόνημα “Μόνο λίγα χιλιόμετρα”, υπό μορφή συνέντευξης στον Μάκη Προβατά, η Μαρία Ευθυμίου επιστρέφει στην ίδια συνεργασία με ένα νέο βιβλίο στο ίδιο ύφος, αλλά με διαφορετική θεματική, το “Ρίζες και θεμέλια, Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού”.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί την προσφορά των Προβατά- Ευθυμίου στον εκδοτικό εορτασμό της Εκατονταετηρίδας από την Παλιγγενεσία. Και πράγματι, ποιο άλλο βιβλίο θα ήταν καταλληλότερο γι’ αυτόν τον σκοπό, απ’ ότι ένα πόνημα το οποίο εστιάζει στις ρίζες, τα θεμέλια και τα οδόσημα του Ελληνισμού ανά το πέρασμα των αιώνων;

Η Μαρία Ευθυμίου είναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και γνωστή για την πολυετή αφιλοκερδή δράση της στον τομέα της διδασκαλίας της Ιστορίας σε πάμπολλα μέρη ανά την Ελλάδα. Δηλώνει στον πρόλογο του βιβλίου της απηυδισμένη από το δυστοπικό κλίμα απαισιοδοξίας και μεμψιμοιρίας, το οποίο επικρατεί στη χώρα μας μετά από την Κρίση, και με το νέο της πόνημα στοχεύει να προσφέρει μία ένεση αισιοδοξίας στους Νεοέλληνες, υπενθυμίζοντάς τους όχι μονάχα τα άσχημα της Ιστορίας μας, όπως κάνουν κάθε λογής Κασσάνδρες τη σήμερον ημέραν, αλλά και τα θετικά σημεία στη μακραίωνη πορεία μας από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Προβαίνει, επομένως, στο έργο της σε μία ιδιότυπη αναδρομή της ελληνικής ιστορίας, πιάνοντας το νήμα της αφήγησης του λαού μας από την αρχή, από τους Πελασγούς και τους Μυκηναίους και φτάνοντας ως τον σχηματισμό της σύγχρονης Ελλάδας, με εύστοχες απαντήσεις στις καίριες ερωτήσεις που της θέτει ο Μάκης Προβατάς.

Η Μαρία Ευθυμίου μας υπενθυμίζει το μεγάλο ατού της γλώσσας, το οποίο έχουμε ως λαός, αφού ελάχιστες γλώσσες ανά τον κόσμο σήμερα έχουν το προνόμιο όχι μονάχα να ομιλούνται, αλλά και να γράφονται επί 3.500 συναπτά έτη. Η γλώσσα μας είναι αυτή η οποία αποδεικνύει την πολιτισμικής μας συνέχεια ως έθνος.

H συγγραφέας επισημαίνει ζητήματα της προϊστορικής περιόδου τα οποία αφορούν τους Έλληνες και παραμένουν ακόμη υπό συζήτηση, όπως το μυστήριο της Γραμμικής Α γραφής η οποία δεν έχει ακόμη αναγνωσθεί κι έτσι δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για ελληνική ή όχι γραφή και, κατ’ επέκταση, και εάν ήταν οι Μινωίτες τελικά ελληνικό φύλο.

Έπειτα συνεχίζει επισημαίνοντας τις έτερες εποποιίες του Ελληνισμού κατά τα αρχαία χρόνια, τη ναυτοσύνη και το εμπόριο, το μεγαλείο της αθηναϊκής δημοκρατίας και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και, κυρίως, τη διασπορά των Ελλήνων μέσω των ελληνικών εποικισμών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.

Παρακολουθεί την εξέλιξη της γλώσσας και των Ελλήνων κατά την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή, προκειμένου να φτάσει στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας και στον τρόπο με τον οποίο συντελέστηκε η εθνική μας αφύπνιση. Καταλήγει δε στο γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι ανέκαθεν μία χώρα στενά συνδεδεμένη με τη Δύση, αφού η πορεία του κράτους μας επηρεάστηκε  πάντοτε από τις εξελίξεις στη Δυτική Ευρώπη, τόσο κατά τον 19ο όσο και κατά τον 20ο αιώνα.

Η συνεισφορά μας ως κράτους στα Βαλκάνια έγκειται στο γεγονός ότι ήμασταν το πρώτο έθνος το οποίο αποσχίστηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και σχημάτισε δικό του εθνικό κράτος, δίνοντας παράδειγμα προς μίμηση στους υπόλοιπους λαούς της Βαλκανικής.

Οφείλουμε, λοιπόν, ως έθνος να εστιάσουμε στα θετικά μας σημεία, -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να λησμονήσουμε τα αρνητικά, όπως τους εμφυλίους και τις πτωχεύσεις ως παράδειγμα προς αποφυγήν- προκειμένου να ανακτήσουμε την χαμένη μας  αυτοπεποίθηση και να συνεχίσουμε την πορεία μας με το κεφάλι ψηλά. Και σ’ αυτό μπορεί να μας βοηθήσει η ορθή γνώση και μελέτη  της Ιστορίας μας.

Κι αν, επομένως, μας φανεί κάπου κάπου λιγάκι ελληνοκεντρικό το εν λόγω πόνημα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι γράφτηκε υπό αυτό ακριβώς το πνεύμα: για να επισημάνει τα θετικά οδόσημα της μακραίωνης πορείας, καθώς και τις ρίζες μας. Διότι, μπορεί, βέβαια, να εστιάζει στα θετικά, δεν παραλείπει όμως να αναφερθεί όπου χρειάζεται και σε αυτά τα ελαττώματά μας τα οποία μας κράτησαν πίσω ως έθνος.

Μία τέτοια προσπάθεια, η οποία καταφέρνει να χωρέσει σχεδόν όλους τα σημαντικούς σταθμούς της Ιστορίας μας σε ένα τόσο καλογραμμένο μικρό και ευκολοδιάβαστο βιβλιαράκι δεν μπορεί παρά να αποσπάσει από εμάς τον έπαινο για τη δημιουργό του. Πρόκειται για ένα βιβλίο μέσα από το οποίο θα ιχνηλατήσουμε το παρελθόν μας, ένα βιβλίο το οποίο απευθύνεται σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα που θέλει να γνωρίσει το παρελθόν του και να ανιχνεύσει την πορεία του στον χώρο και τον χρόνο.

  Ρίζες και θεμέλια, Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού, Μαρία Ευθυμίου, Μάκης Προβατάς, Εκδόσεις Πατάκη

Παρακολουθήστε τη συζήτηση της Μαρία Ευθυμίου και του Μάκη Προβατά | Public Live

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular