Κερδίστε 2 αντίτυπα από το βιβλίο της ALICE MUNRO «ΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ ΖΩΗ»

By  |  35 Comments

Κερδίστε 2 αντίτυπα από το βιβλίο της  ALICE MUNRO

«ΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ ΖΩΗ»

Το Literature.gr σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο,  προσφέρει στους αναγνώστες του 2 αντίτυπα από το βιβλίο της  ALICE MUNRO «ΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ ΖΩΗ»

 

Ο διαγωνισμός λήγει την Κυριακή 31 Αυγούστου 2014 

Οι τυχεροί θα ενημερωθούν την Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014, τα ονόματά τους θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Literature.gr στο facebook, και θα ενημερωθούν για τον τρόπο παραλαβής των αντιτύπων.

 

Για να λάβετε μέρος στη κλήρωση:

1.  Kάντε like στη σελίδα του facebook του Literature.gr εδώ

2. Σχολιάστε  στο  τέλος της  συγκεκριμένης ανάρτησης 

3. Κοινοποιήστε (share) την ανακοίνωση του facebook .

 

 

Λίγα Λόγια για το Βιβλίο: 

 

Ένας στρατιώτης που επιστρέφει στην πατρίδα από τον πόλεμο και αποφεύγει –με απροσδόκητο τρόπο και για ανεξήγητο λόγο– να δει τη μνηστή του. Μια πλούσια κληρονόμος που έρχεται αντιμέτωπη με τον εκβιασμό. Μια μητέρα που διαπράττει μοιχεία πλάι στο παραμελημένο παιδί της. Ένας πατέρας τσακισμένος από τις ενοχές. Μικρές ζωές συνηθισμένων ανθρώπων με φόντο το επαρχιακό τοπίο του Καναδά και μουσική υπόκρουση τον ήχο του τρένου σχεδόν σταθερά στο βάθος φωτίζονται από τη διορατικότητα και το απαράμιλλο αφηγηματικό χάρισμα της Καναδής νομπελίστριας και αιφνιδιάζουν με την παράξενη και ενίοτε επικίνδυνη τροπή τους.

Η συλλογή κλείνει με τέσσερις αυτοβιογραφικές ιστορίες, τέσσερα παραμύθια της παιδικής ηλικίας της ίδιας της Μunro, που μιλούν για το πόσο απροσδόκητα κανονική αλλά και ακριβή είναι η ζωή.

 

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013

  

alice_m_mati

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Πράγματι, η παρομοίωση της Λογοτεχνίας με οίκο που η κατάκτησή του είναι διαδικασία επίπονη αλλά απολαυστική θα μπορούσε να συγκριθεί με την αναγνωστική εμπειρία των διηγημάτων της Munro: ο αναγνώστης εισέρχεται σ’ έναν οικείο χώρο, που σταδιακά μετατρέπεται σε παράξενο και ανοίκειο. Όπως οι πίνακες του Έντουαρντ Χόπερ, τα διηγήματα της Munro υπαινίσσονται περισσότερα απ’ όσα απεικονίζουν.

Ντόρα Μακρή, Η Καθημερινή της Κυριακής

 

Με τα διηγήματα της Munro αισθάνεσαι ότι έχεις διαβάσει ένα μυθιστόρημα σε δύο ώρες.

Αμάντα Μιχαλοπούλου, Τα Νέα

 

[…] Νιώθουμε οικείοι με τα πρόσωπα της Munro. Είναι κάποιοι από μας, που τους είδαμε, τους φανταστήκαμε, τους προσπεράσαμε και τους αναγνωρίζουμε τώρα που η συγγραφέας τούς στήνει μπροστά μας σαν τοτέμ που φυλάσσουν έναν ερειπωμένο παράδεισο όπου παραμένουν οι αναμνήσεις, τα κατεστραμμένα τους αισθήματα και οι επιθυμίες τους να υπάρξουν από εδώ και στο εξής, αφήνοντας πίσω όσα τούς πλήγωσαν.

Αναστάσης Βιστωνίτης, Το Βήμα της Κυριακής

 

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

Οι λάτρεις τής γραφής της πρέπει να ελπίζουν ότι αυτό εδώ δεν είναι πραγματικά το φινάλε της. Αν όμως είναι, είναι θεαματικό.

DailyTelegraph

 

Πιο πλούσιο και εκπληκτικό από οτιδήποτε έχει γράψει μέχρι τώρα.

New York Review of Books

 

Άλλημίακαταπληκτικήσυλλογή.

Observer

 

Σοφό και αλησμόνητο. Το Ακριβή μου ζωή αποτελεί ένα καταπληκτικό δώρο που μας υπενθυμίζει γιατί το έργο της Munro είναι διαχρονικό.

TheBostonGlobe

 

Έξοχο… Κανένας άλλος συγγραφέας δεν μπορεί να πει τόσο πολλά με τόσο λίγα λόγια.

Chicago Tribune

 

Από άρθρο στην εφημερίδα Guardian

«Δεν νομίζω ότι μπορώ να συνεχίσω να γράφω. Σε δυο τρία χρόνια θα είμαι πολύ μεγάλη, θα είμαι πολύ κουρασμένη» είχε πει σε μια συνέντευξή της το 2006. «Πόση από τη ζωή μου πέρασα βαδίζοντας σ’ αυτό τον δρόμο, τι άλλο θα μπορούσα να έχω κάνει και πόση ενέργεια ξόδεψα που θα μπορούσα να έχω επενδύσει αλλού; Είναι πολύ παράξενο να το σκέφτομαι αυτό τώρα, επειδή τα παιδιά μου είναι πια μεγάλα, δεν με χρειάζονται, κι όμως αισθάνομαι ότι έχω ζήσει μόνο ένα μέρος αυτής της ζωής και ένα άλλο μέρος της δεν το έχω ζήσει».

 

Μπορεί να αθέτησε την απόφασή της να μην ξαναγράψει, όμως τήρησε κατά μεγάλο μέρος, ακόμα και αφότου πήρε το Νόμπελ, την υπόσχεση να κρατηθεί μακριά από τη δημοσιότητα. Τον Ιούλιο του 2013 ανακοίνωσε επίσημα την απόσυρσή της. Η υγεία της αποτελεί σίγουρα πρόβλημα. Ο Douglas Gibson, o καναδός εκδότης της, λέει ότι όταν του παρέδωσε το Ακριβή μου ζωή, του είπε ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο βιβλίο της κι ότι ο ίδιος ένιωσε πως το εννοούσε αυτή τη φορά. Γράφει πριν από τα τέσσερα τελευταία διηγήματα της συλλογής: «Πιστεύω ότι είναι τα πρώτα και τελευταία –και τα κοντινότερα– πράγματα που έχω να πω για τη δική μου ζωή».

 

«Είναι υπέροχο και για μένα και για το διήγημα» είπε μετά την ανακοίνωση της βράβευσής της με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. «Συχνά το διήγημα απαξιώνεται ως κάτι που κάνουν οι άνθρωποι πριν γράψουν ένα μυθιστόρημα… Θα μου άρεσε να έρθει στο προσκήνιο… ως κάτι αυτοτελές».

 

Από συνέντευξη της Alice Munro στο περιοδικό NewYorker

Στα διηγήματά σας πολύ συχνά όποια γυναίκα τραβήξει επάνω της την προσοχή στιγματίζεται – o εγωκεντρισμός αντιμετωπίζεται ως επαίσχυντη τάση. Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια για να ξεπεράσετε αυτή την ιδέα στη ζωή σας και να προωθήσετε τον εαυτό σας ως συγγραφέα; Ήταν φυσιολογικό για ένα κορίτσι από το επαρχιακό Οντάριο να πάει στο πανεπιστήμιο την εποχή που το κάνατε εσείς;

Ανατράφηκα να πιστεύω ότι το χειρότερο που μπορούσε να κάνει ένα κορίτσι ήταν να «τραβήξει την προσοχή» ή «να περνιέται για έξυπνη». Η μητέρα μου παρέβη αυτό τον κανόνα και τιμωρήθηκε με την πρώιμη εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον. (Ο κανόνας ίσχυε για τους επαρχιώτες, σαν εμάς, όχι τόσο για τους κατοίκους των πόλεων.) Εντάξει. Κανένα από τα κορίτσια που γνώριζα δεν πήγε στο πανεπιστήμιο, και ελάχιστα αγόρια το έκαναν. Είχα υποτροφία για δύο χρόνια μόνο, αλλά μέχρι τότε τα είχα φτιάξει με ένα αγόρι που ήθελε να με παντρευτεί και να με πάει στη Δυτική Ακτή. Έτσι θα μπορούσα να γράφω συνεχώς. (Αυτό επεδίωκα απ’ όταν ακόμη ζούσα στο πατρικό μου. Ήμαστε φτωχοί αλλά είχαμε πάντοτε βιβλία στο σπίτι μας.)

 

Έχετε γράψει τόσο πολλά για νεαρές γυναίκες που αισθάνονται παγιδευμένες στον γάμο και στη μητρότητα και αναζητούν κάτι περισσότερο στη ζωή τους. Παντρευτήκατε και η ίδια πολύ μικρή και αποκτήσατε δύο κόρες γύρω στα είκοσι πέντε. Πόσο δύσκολο ήταν να ισορροπήσετε τις υποχρεώσεις σας ως συζύγου και μητέρας και τις φιλοδοξίες σας ως συγγραφέα;

Δεν ήταν οι οικιακές δουλειές ή τα παιδιά που με κρατούσαν πίσω. Οικιακά έκανα όλη μου τη ζωή. Ήταν ο κανόνας που έλεγε ότι οι γυναίκες που προσπαθούσαν να κάνουν κάτι τόσο παράξενο όπως να γράψουν ήταν απρεπείς και πιθανότατα αμελείς. Βρήκα όμως φίλες – άλλες γυναίκες που αστειεύονταν και διάβαζαν κρυφά, και περνούσαμε πολύ ωραία.

 

Το πρόβλημα ήταν τα ίδια τα γραπτά μου, που συχνά ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ. Περνούσα μια απρόσμενη μαθητεία. Η τύχη τα έφερε έτσι που εκείνη την εποχή υπήρχε μια γενικότερη τάση να προσδιοριστεί και να αναδειχτεί η καναδική λογοτεχνία. Έτσι, κάποιοι άνθρωποι στο Τορόντο πρόσεξαν τις δειλές μου προσπάθειες και με βοήθησαν.

 

Το Ακριβή μου ζωή περιλαμβάνει κάποια κείμενα για τα οποία λέτε ότι «δεν είναι ακριβώς διηγήματα […] δίνουν την αίσθηση αυτοβιογραφίας, παρότι στην πραγματικότητα δεν είναι πάντα ακριβώς αυτό». (Ένα από αυτά, το «Ακριβή μου ζωή», δημοσιεύτηκε στον NewYorker ως ένα είδος απομνημονευμάτων, όχι ως διήγημα.) Αυτά τα κείμενα μοιάζουν σχεδόν ονειρικά – αποσπασματικές αναλαμπές από στιγμές της παιδικής σας ηλικίας που τις θυμάστε και δεν τις θυμάστε, τις καταλαβαίνετε και δεν τις καταλαβαίνετε. Βασίζονται σε ημερολόγια που κρατούσατε τότε;

Δεν κράτησα ποτέ μου ημερολόγιο. Απλώς θυμάμαι πολλά και είμαι πιο εγωκεντρική από τους περισσότερους ανθρώπους.

 

Η μητέρα σας παίζει κάποιο ρόλο και στα τέσσερα αυτά κείμενα. To 1994, σε μια συνέντευξη στο ParisReview, είχατε πει ότι η μητέρα σας αποτελεί κεντρικό πρόσωπο στη ζωή σας. Ισχύει ακόμη αυτό;

Η μητέρα μου, υποθέτω, αποτελεί ακόμη κεντρική φιγούρα στη ζωή μου, επειδή η δική της ζωή υπήρξε τόσο θλιβερή και άδικη και η ίδια τόσο γενναία, αλλά και επειδή είχε βαλθεί να με μετατρέψει στο κοριτσάκι εκείνο που αναφέρεται στα στιχάκια του Κατηχητικού, πράγμα που, από εφτά ετών περίπου, αγωνιζόμουν να μη γίνω.

 

Υπάρχει κάποιο διήγημα από το Ακριβή μου ζωή που αγαπάτε ιδιαίτερα; Κάποιο που σας δυσκόλεψε περισσότερο από τα άλλα;

Έχω μια προτίμηση στο «Αμούνδσεν» – με δυσκόλεψε τόσο πολύ! Και η αγαπημένη μου σκηνή είναι από το «Περηφάνια», εκείνη όπου τα κουναβάκια περπατούν στο χορτάρι. Στην πραγματικότητα, μου αρέσουν όλα πολύ, αν και ξέρω ότι υποτίθεται ότι δεν πρέπει να το λέω αυτό.

 

 

 

munro11_2699397b

 

 

Η Alice Munro (Άλις Μονρό) (1931) μεγάλωσε στο Οντάριο του Καναδά. Έχει εκδώσει κυρίως συλλογές διηγημάτων. Έχει διακριθεί τρεις φορές με την υψηλότερη λογοτεχνική διάκριση στον Καναδά, το Governor General’s Literature Award. Έχει επίσης βραβευτεί από την Ένωση Κριτικών ΗΠΑ κι έχει λάβει το βραβείο Rea για τη συνολική προσφορά της στο διήγημα. Το 2009 της απονεμήθηκε το Man Booker International, για το οποίο ήταν ξανά υποψήφια και το 2007. Το βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν συγγραφέα εν ζωή που εκδίδει τα έργα του στην αγγλική γλώσσα. Η AliceMunro είναι από τις πιο γνωστές και σημαντικές διηγηματογράφους παγκοσμίως και η κριτική επιτροπή του βραβείου χαρακτηριστικά αναφέρει: «Με κάθε διήγημά της η Munro καταφέρνει να φτάσει το βάθος και την ακρίβεια που οι περισσότεροι μυθιστοριογράφοι πετυχαίνουν με το σύνολο του έργου τους. Διαβάζοντας τη Munro μαθαίνεις πάντα κάτι που δεν είχες ποτέ σκεφτεί».

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Πάρα πολλή ευτυχία και Μ’ αγαπάει δεν μ’ αγαπάει.

 

 

40,849 total views, 0 views today

Σχόλια

Σχόλια

35 Comments

 1. kapardeli Eftichia

  July 4, 2014 at 10:18 pm

  Ο πόνος διάχυτος στα παιχνιδια ζωής Ακριβές ανάσες που ξεχνιουνται για τα πρόσκαιρα τα υλικά τα δεδομενα Η πολυπλοκότητα ειναι σημαδι που δινει ανατροπες και δεν κλεινει το κυκλο ζωης Απλα συνεχίζεται με νεες σκηνες νεα δεδομενα ………… Ακριβη Ζωη που “σκορπιεται παράλογα”

 2. eleana

  July 4, 2014 at 10:38 pm

  τέλειο

 3. Δημήτρης Λάγιας

  July 4, 2014 at 10:46 pm

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

 4. Μαριάννα Κωνσταντίνου

  July 5, 2014 at 12:27 am

  Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον! Ευχαριστούμε που μας δίνετε την ευκαιρία να το κερδίσουμε!

 5. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

  July 5, 2014 at 2:49 am

  Υπέροχη πένα … σε ταξιδεύει! <3

 6. Γιώργος Κάλπης

  July 5, 2014 at 5:22 am

  πολυ καλο βιβλιο!

 7. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥ

  July 5, 2014 at 1:11 pm

  Έχω διαβάσει τα καλύτερα, ελπίζω να το κερδίσω!

 8. Άγγελος Τσιρογιάννης

  July 6, 2014 at 3:05 pm

  Ένα από το πιο δίκαια βραβεία Νόμπελ των τελευταίων χρόνων!
  Κάθε διήγημά της είναι ένα μικρό μυθιστόρημα. Είναι μια δικαίωση για την μικρή φόρμα.

 9. Ελενη Κωστοπουλου

  July 8, 2014 at 12:48 pm

  Πολύ ενδιαφέρον !!!

 10. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

  July 10, 2014 at 4:03 am

  Πολυ καλο βιβλιο!!

 11. ELENA

  July 10, 2014 at 10:14 am

  Ευχαριστούμε!

 12. ANNAPE

  July 10, 2014 at 10:29 am

  τέλειο!

 13. Σερτάν

  July 10, 2014 at 11:07 am

  Σούπερ πολύ ενδιαφέρον.. καλή μας τύχη.. ευχαριστούμε..

 14. ΚΙΚΑ

  July 10, 2014 at 12:36 pm

  Εξαιρετική επιλογή!

 15. CHRISTINA lOGIROU

  July 10, 2014 at 2:15 pm

  super!!!!!!!!!!!!!!

 16. Aggeliki Chaidemenou

  July 10, 2014 at 4:01 pm

  καταπληκτικο δωρο!!!!

 17. ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗ

  July 10, 2014 at 5:18 pm

  ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

 18. spiros poulios

  July 10, 2014 at 5:41 pm

  φανταστικο!!!!!!

 19. ΕΥΑ ΠΑΤΣΕΛΛΗ

  July 10, 2014 at 7:02 pm

  Ευχαριστουμε

 20. stella

  July 10, 2014 at 7:18 pm

  τελεια!!!!!!!!!!!!!!

 21. ΕΙΡΗΝΗ ΝΟΜΙΚΟΥ

  July 10, 2014 at 9:29 pm

  Εξαιρετικό

 22. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΜΠΡΟΥ

  July 10, 2014 at 9:35 pm

  ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

 23. thomais fountoulaki

  July 10, 2014 at 9:51 pm

  Υπέροχο!!! 😀 🙂 😀

 24. Καραγιαννάκης Αιμίλιος

  July 10, 2014 at 11:52 pm

  Πολύ ωραίο δώρο !

 25. Χριστίνα Λαργατζή

  July 11, 2014 at 6:45 am

  Εξαιρετικό βιβλίο

 26. Ιωάννης Καρακασίδης

  July 11, 2014 at 7:55 am

  τέλειοοοοοοοοοοο

 27. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

  July 11, 2014 at 10:25 am

  Πολύ ενδιαφέρον!!!!!!!!!!!!!!

 28. Dimitris Nikolaidis

  July 11, 2014 at 1:10 pm

  Το συγκεκριμένο βιβλίο εχει καλες κριτικες και απο δευτερες γνωμες που ακουσα θελω να το διαβασω!Καλη μασ επιτυχια!

 29. ΕΙΡΗΝΗ ΤΖΕΛΑΗ

  July 11, 2014 at 5:29 pm

  ΘΑΥΜΑΣΙΟ

 30. ELENIKARD

  July 11, 2014 at 10:15 pm

  Teleio

 31. Dimitris S.

  July 12, 2014 at 11:48 am

  Για να δούμε

 32. ΑΝΝΑ ΒΕΡΓΙΔΟΥ

  July 15, 2014 at 12:30 am

  Τ ΘΕΛΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ

 33. ANNA

  August 22, 2014 at 10:58 pm

  μου αρεσει πολυ το διαβασμα θα θελα να κερδισω το βιβλιο

 34. Magda Tou

  August 23, 2014 at 1:34 am

  Πολύ ωραίο βιβλίο!!!!!!!!!!

 35. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥ

  August 24, 2014 at 9:01 am

  Εξαιρετικό!

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Literature.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα σας να είναι σύντομα, μη υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους και να γράφονται στην όμορφη Ελληνική μας γλώσσα. Όλα τα άρθρα στο Literature.gr φέρουν την ευθύνη του υπογράφοντα.
 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Το site www.literature.gr χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Read previous post:
Γαλάτεια Καζαντζάκη: Μια ξεχωριστή γυναίκα, της Παναγιώτας Κουτελίδα

Η Γαλάτεια Καζαντζάκη αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε το 1881 στο Ηράκλειο της Κρήτης και όπως ομολογεί...

Close