Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

***Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη***

” Mάθημα λογοτεχνίας που ριζώνει στον 19ο αιώνα και έρχεται από τους πρώτους καθηγητές του είδους ”

 

Μια συλλογή ιστοριών γραμμένων από τεράστια ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, εμπνευσμένες από λαϊκές παραδόσεις και θρύλους του 19ου αιώνα, έρχεται από τις εκδόσεις Αίολος. Το βιβλίο έχει τίτλο «Το χαμόγελο του νεκρού» –εμφατικά μακάβριος, πλαισιωμένος από ένα εξώφυλλο που θυμίζει σκονισμένο βιτρό μαυσωλείου–, και μας προσφέρει όμορφες ανατριχίλες σε σελίδες που αποτυπώνουν έναν σκοτεινό και απόκρυφο κόσμο.

Οι επτά ιστορίες του βιβλίου είναι:

  1. «Παραμονή του αϊ-Γιαννιού» του Νικολάι Γκόγκολ. Γραμμένη από τον πατέρα του ρωσικού ρεαλισμού, πρωτοδημοσιεύτηκε το 1830 και αποτελεί ένα ανατριχιαστικό λαογραφικό παραμύθι που βρίθει ηθογραφικών αναφορών για τη ζωή στη ρωσική στέπα και τις δεισιδαιμονίες των λαϊκών ανθρώπων της υπαίθρου. Και ενώ με περιγραφές κατά σημεία σατιρικές αποτυπώνει διεισδυτικότατα τη θρησκομανία του συγγραφέα –διόλου τυχαίο που την ιστορία αφηγείται ο νεωκόρος μιας μικρής ουκρανικής εκκλησίας–, καταλήγει σε μια αναμέτρηση με τον Μπασαβριούκ (όπως ονομάζεται στην ιστορία ένας ανθρωπόμορφος δαίμονας) περιγράφοντας την πονηριά του που διαλύει ζωές και τύχες. Απολαυστικότατη για όποιον αγαπά τις χειμωνιάτικες ιστορίες πλάι σε ένα αναμμένο τζάκι. Αξίζει νομίζω να αναφέρουμε πως ο Γκόγκολ, όντας ψυχικά διαταραγμένος, κάποια στιγμή στη ζωή του σταματάει να τρώει και πεθαίνει στα σαράντα τρία του από ασιτία, κι αν δεν σας αρκεί αυτό, ας προσθέσουμε πως κατά τη μεταφορά των οστών του, θα βρούνε το πτώμα του μπρούμυτα, δημιουργώντας έκτοτε έναν τεράστιο urban legend για το αν ο συγγραφέας θάφτηκε ζωντανός. Απολαύστε την ιστορία με άλλο μάτι λοιπόν!
  2. «Ο λευκός λύκος των βουνών του Χαρτζ» του Φρέντρικ Μάρυατ. Ο Μάρυατ όντας αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, έμελλε να είναι ένας από τους πρωτοπόρους συγγραφείς που καταπιάστηκε με ιστορίες για θαλασσινούς, μιλώντας για τα αλλόκοτα ταξίδια τους και την ύπαρξη υπερφυσικών πλασμάτων μέσα στις διηγήσεις τους. Η συγκεκριμένη ιστορία, γραμμένη μεταξύ των ετών 1837-1838 δεν αποτελεί αυτόνομο διήγημα αλλά απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Το πλοίο-φάντασμα», την ιστορία ενός γιου που ταξιδεύει στις θάλασσες αναζητώντας ένα πλοίο-φάντασμα ώστε να απαλλάξει την ψυχή του πατέρα του από τα δεσμά της. Το συγκεκριμένο κείμενο της συλλογής, αποτελεί εξιστόρηση ενός συνοδοιπόρου ναυτικού που έχασε τα πάντα όταν τα πνεύματα του Χαρτζ έστησαν μια παγίδα στην οικογένειά του. Μια ταχύτατη ιστορία γεμάτη εναλλαγές εικόνων που μας μιλάει για τον θρύλο των λυκανθρώπων, εμβαπτισμένη στη μελαγχολία ενός αναπόφευκτου τέλους.
  3. «Το έκθεμα 249» του σερ Άρθουν Κόναν Ντόιλ. Παγκοσμίως γνωστός για τον Σέρλοκ Χολμς, όμως δεν έχει γράψει μονάχα αστυνομικές ιστορίες, αλλά επίσης ιστορικά μυθιστορήματα, επιστημονικής φαντασίας, μυστηρίου, αγωνίας και τρόμου. Γνωρίζατε πως ο Ντόιλ είναι ο γεννήτορας ενός από τα κλασικότερα τέρατα τρόμου; Της μούμιας! Ω, ναι! Και αυτό ακριβώς το συγκεκριμένο διήγημα (γραμμένο το 1892) που μετέπειτα έγινε μέγας μύθος, υιοθετήθηκε σε δεκάδες βιβλία και αποτυπώθηκε σε ταινίες, βρίσκεται στη συλλογή ετούτη. Αξίζει να μελετήσετε την ιστορία και να διακρίνετε μέσα της διάσπαρτες τις γνώσεις του συγγραφέα περί ιατρικής.
  4. «Οι μάγοι» του Ιρλανδού νομπελίστα Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς. Εδώ αφήνουμε κατά μέρος τον ρομαντισμό που χαρακτήρισε τη γραφή του και κάνουμε μια βουτιά στον ρεαλισμό και δη τον σκοτεινό ρεαλισμό. Γραμμένη το 1893, αποτελεί μια ταχύτατη, σύντομη ιστορία για μια σκηνή μαύρης μαγείας που αποτυπώνει μάλλον μια αληθινή εμπειρία του Γέιτς από τα χρόνια που βουτηγμένος στη μελαγχολία, καταπιάστηκε με τον αποκρυφισμό. Αν και όχι η τρομακτικότερη της συλλογής, σίγουρα η σκοτεινότερη, ξεφεύγοντας από το ύφους μυθεύματος των υπολοίπων –αν και εφόσον αποτελεί πραγματική καταγραφή και μαρτυρία.

«Οι Δυνάμεις του Φωτός είναι πάντοτε όμορφες και επιθυμητές, οι Δυνάμεις του Λυκόφωτος άλλοτε όμορφες και άλλοτε αλλόκοτα τερατώδεις, όμως οι Δυνάμεις του Σκότους εκφράζουν την ανισόρροπη φύση τους με μορφές ασχήμιας και φρίκης»

 

  1. «Το χαμόγελο του νεκρού» του Φράνσις Μάριον Κρώφορντ χαρίζει τον τίτλο της στη συλλογή. Ένας συγγραφέας που δεν έχουμε γνωρίσει αρκετά στην Ελλάδα καθώς δεν έχουν εκδοθεί πολλά έργα του. Υπάρχει ένα κενό εδώ που ελπίζουμε να καλυφθεί καθώς ο Κρώφορντ μαζί με άλλους της εποχής του, έθεσε τις βάσεις σε αυτό που ονομάζουμε «Κλασική Λογοτεχνία Τρόμου». Η ιστορία είναι γραμμένη το 1899 και είναι must read! Καταπιάνεται με την αρρωστημένη επιμονή ενός κακότροπου αριστοκράτη να πάρει μαζί του στον τάφο το μυστικό που κατατρέχει την καταραμένη γραμμή των προγόνων του. Καθαρός γοτθικός τρόμος· αγαπημένη ιστορία που σκαλίζει χορδές ανατριχίλας.
  2. «Το χέρι της μαϊμούς» του συγγραφέα Γουίλιαμ Γουάιμαρκ Τζέικομπς. Γραμμένη το 1902, είναι η γνωστότερη του συγγραφέα και σίγουρα αποτελεί μια ιστορία που κάπου θα έχετε συναντήσει –είτε ως μεταφορά σε μια τηλεοπτική σειρά, είτε ως μια πολύ γνωστή ιστορία τρόμου που έχετε ακούσει. Μια μοναδική σε σύλληψη ιδέα για την εκπλήρωση ευχών και για τις συνέπειές τους όταν τις ζητάς από τον λάθος κομιστή. Η εναλλαγή της από το πνευματώδες ύφος στη μελαγχολία είναι ταχύτατη, η ιστορία είναι υποβλητική μέσα στην απλότητά της και υπονοεί τον τρόμο μαεστρικά (δεν απορείς γιατί αγαπήθηκε τόσο μέσα στα χρόνια!). Διαμάντι από τα λίγα!
  3. «Κόμης Μάγκνους» του Μόντακιου Ρόουντς Τζέιμς. Ο συγγραφέας θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς ιστοριών με φαντάσματα του εικοστού αιώνα. Με ιστορικές αναφορές και αποτυπώνοντας ρεαλιστικά το περιβάλλον της εποχής, η ιστορία είναι γραμμένη το 1904 και διατηρεί μια σύνδεση με τον «Δράκουλα» του Στόουκερ. Προσωπικά δεν με εντυπωσίασε, αλλά ελπίζω ο κόμης Μάγκνους να μη μου ζητήσει τον λόγο!

Οι επτά ιστορίες της συλλογής είναι βασισμένες όχι απλώς στην πίστη των συγγραφέων για το μεταφυσικό ή το παράδοξο αλλά και σε μια ευρύτερη μελέτη τους για την κοινωνία, αποτυπώνοντας μέσα σε κάθε ιστορία γνώσεις και εμπειρίες, δημιουργώντας τις αρχετυπικές μορφές του κακού που αργότερα καθιερώθηκαν παγκοσμίως ως σταθερές στη λογοτεχνία τρόμου. Η μετάφραση και η ανθολόγηση ανήκει στον κύριο Θωμά Μαστακούρη που με τη μεγάλη πείρα του επάνω στο αντικείμενο (αν δεν κάνω λάθος έχει μεταφράσει έναν τεράστιο αριθμό έργων του Χ.Φ Λάβκραφτ) μας προσφέρει έναν πρόλογο-θησαυρό πληροφοριών για τους συγγραφείς και τις ιστορίες, ενώ σημαντικότατη είναι και η ύπαρξη παραπομπών που μας τροφοδοτούν πληροφορίες που αφορούν στην εξέλιξη (τοπωνύμια, αναφορά εθιμοτυπικών, άγνωστες λέξεις κ.α).

«Το χαμόγελο του νεκρού» είναι το τρίτο εκδοτικό βήμα μιας σειράς βιβλίων τρόμου των εκδόσεων Αίολος και ήδη ανυπομονώ να τα διαβάσω όλα και να επιστρέψω με άρθρα για εσάς. Σίγουρα δεν είναι το τρομακτικότερο βιβλίο που θα διαβάσετε αλλά αυτό μάλλον συμβαίνει γιατί είμαστε πλέον τόσο βάναυσα συνηθισμένοι σε σκηνές βίας και αίματος στην καθημερινότητά μας που αναζητούμε τη σκληρότερη εικόνα. Εδώ όμως μιλάμε για μάθημα λογοτεχνίας που ριζώνει στον 19ο αιώνα και έρχεται από τους πρώτους καθηγητές του είδους, ενώ οι ιστορίες αυτές άπλωσαν τις ρίζες που από μέσα τους ξεπετάχτηκαν τα άνθη του τρόμου που όλοι μας γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, γεγονός που με ωθεί να πιστεύω πως θα αρέσει στους φαν του είδους.  Οι επτά ιστορίες του νεκρικού χαμόγελου είναι τόσο σκοτεινές όσο και πνευματώδεις, γρήγορες σαν πέρασμα νυχιών από την πλάτη και καταπίνονται σαν γάργαρο αίμα που ρέει σε διψασμένο στόμα βρικόλακα. Συνοδέψτε το βιβλίο ακούγοντας τον δίσκο «In the flat field» των Bauhaus και κοιμηθείτε με το φως αναμμένο!

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΪ ΒΑΣΙΛΙΕΒΙΤΣ ΓΚΟΓΚΟΛ 
Παραμονή του αϊ-Γιαννιού 
ΦΡΕΝΤΡΙΚ ΜΑΡΥΑΤ
Ο λευκός λύκος των Βουνών του Χαρτζ 
ΑΡΘΟΥΡ ΚΟΝΑΝ ΝΤΟΪΛ
Το Έκθεμα 249 
ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΜΠΑΤΛΕΡ ΓΕΪΤΣ
Οι Μάγοι 
ΦΡΑΝΣΙΣ ΜΑΡΙΟΝ ΚΡΩΦΟΡΝΤ
Το χαμόγελο του νεκρού 
ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΓΟΥΑΪΜΑΡΚ ΤΖΕΪΚΟΜΠΣ
Το χέρι της μαϊμούς
ΜΟΝΤΕΓΚΙΟΥ ΡΟΟΥΝΤΣ ΤΖΕΪΜΣ
Κόμης Μάγκνους

George El. Tzitzikakis

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular