Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

 

Οι γυναίκες της ψυχής μου, Ιζαμπέλ Αλιέντε, Εκδόσεις Ψυχογιός

Για την Ιζαμπέλ Αλιέντε,  τη θέση της στον χώρο της λογοτεχνίας και τη διεθνή αναγνώρισή της δε χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Άλλωστε η Χιλιανή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το εγχώριο αναγνωστικό κοινό ήδη από το 1987, όταν κυκλοφόρησε εδώ το πρώτο της μυθιστόρημα, «Το σπίτι των πνευμάτων» (εκδόσεις Ωκεανίδα), ενώ η έκδοση  έργων της συνεχίστηκε έκτοτε συστηματικά έως σήμερα, επιβεβαιώνοντας την απήχηση του λογοτεχνικού της κόσμου.

«Οι γυναίκες της ψυχής μου» (μετάφραση Αγγελική Βασιλάκου, Ψυχογιός 2021) είναι το νέο της βιβλίο, που διαφέρει από τα προηγούμενα, καθώς αυτή τη φορά η Αλιέντε γράφει χωρίς το ένδυμα της μυθοπλασίας. Με αυτοβιογραφικό χαρακτήρα το αφήγημά της συνιστά ευθεία κατάθεση σκέψεων και βιωμάτων για τον φεμινισμό και τη δική της συμμετοχή σ’ αυτόν, πώς καλλιεργήθηκε εντός της ήδη από την παιδική της ηλικία, σφυρηλατώντας τη στάση της ως γυναίκα απέναντι στη ζωή, πώς καθόρισε την πορεία και τις διεκδικήσεις της, τόσο στον χώρο της λογοτεχνίας, όσο και σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, τι σημαίνει γι’ αυτήν, πώς οριοθετείται.

Η Αλιέντε δε διστάζει να μιλήσει για ό,τι θεωρεί πως πρέπει να ειπωθεί. Αναφέρεται στα παιδικά της χρόνια, σε ό,τι προσωπικά τη διαμόρφωσε. Εγκαταλελειμμένη από τον πατέρα της σε πολύ μικρή ηλικία και ορμώμενη από τη ζωή της μητέρας της, η οποία συμβιβασμένη με τα ήθη της εποχής και χωρίς οικονομική ανεξαρτησία δεν μπόρεσε να κυνηγήσει τα όνειρά της, σε ένα περιβάλλον με ισχυρές κοινωνικές αντιθέσεις και πατριαρχική δομή, όντας φεμινίστρια από το νηπιαγωγείο, όπως ομολογεί, αφενός κυριαρχήθηκε από απογοήτευση αλλά και θυμό έναντι του ανδρικού σοβινισμού, αφετέρου ανέπτυξε έναν επαναστατικό χαρακτήρα που την ώθησε σε προσωπικό αγώνα για τις δικές της κατακτήσεις, γνωρίζοντας την αναγκαιότητα αυτού ελλείψει της γυναικείας χειραφέτησης. Και είναι αλήθεια πως πέτυχε πολλά. Σπούδασε, εργάστηκε, αυτονομήθηκε οικονομικά, δημιούργησε οικογένεια, έλαμψε στον χώρο της λογοτεχνίας, ενώ εξακολουθεί στην όγδοη δεκαετία της ζωής της και στο πλαίσιο του τρίτου της γάμου να ζει με πάθος, αλλά και ελεγχόμενη πειθαρχία, δεχόμενη τους περιορισμούς που επιβάλλει η ηλικία της, ενεργητική και δημιουργική, όπως πάντα.

Στην πορεία της καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν πέρα από τη μητέρα της και άλλες πολύ σημαντικές γυναίκες, του οικογενειακού, φιλικού, κοινωνικού και λογοτεχνικού περιβάλλοντος,  όπως η Όλγα Μάρεϊ, ξεχωριστή για την προσφορά της σε κορίτσια του Νεπάλ και εγκαταλελειμμένα ορφανά, η Βιρτζίνια Γουλφ, με τις πρωτοπόρες αντιλήψεις υπέρ των γυναικών, η Μισέλ Μπασελέτ, η πρώτη Χιλιανή πρόεδρος, η οποία αγωνίστηκε για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και άλλες που δοκιμάστηκαν από το καταπιεστικό πατριαρχικό σύστημα, που υπέστησαν βία και κατάφεραν να συνεχίσουν. Σ΄ αυτές η Αλιέντε αποτίει φόρο τιμής. Είναι οι γυναίκες της ψυχής της, που την επηρέασαν βαθιά με τη δική τους θέση και στάση και την ενέπνευσαν, ώστε να καλλιεργήσει μέσα της την πίστη για αλλαγή του κόσμου, για δράση έναντι των ταμπού και να διαμορφώσει τον προσωπικό της φεμινισμό, όχι απλά σε θεωρητικό πλαίσιο, αλλά ως εφαρμογή, είτε εργαζόμενη ως δημοσιογράφος με την καυστική της πένα είτε μέσω της λογοτεχνικής γραφής και των ηρωίδων της είτε μέσα από τη δράση του ιδρύματός της για την προστασία γυναικών εν κινδύνω.

Για την Αλιέντε ο φεμινισμός δεν είναι θεωρία. Είναι επανάσταση ενάντια στην ανδρική εξουσία με στόχο τη χειραφέτηση όχι μόνο των γυναικών, αλλά όλων όσοι θίγονται από το ισχύον σύστημα. Έχει ευρύτητα ο φεμινισμός της Αλιέντε και αντιμάχεται ισχυρές παραδοσιακές πρακτικές, εγγενείς στην πατριαρχική κουλτούρα για την επίτευξη ελέγχου, όπως είναι η βία και ο φόβος, που ακολουθούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η γυναικεία δύναμη και κάθε είδους ανάπτυξη των γυναικών και όχι μόνο. Αναγνωρίζει πως ιδίως στον δυτικό κόσμο έχουν ήδη γίνει βελτιωτικές κινήσεις, αλλά δεν κρίνονται αρκετές. Μένουν ακόμη πολλές να γίνουν. Για την Αλιέντε μάλιστα η επένδυση στην ενέργεια των γυναικών κρίνεται αναγκαία για την ολική βελτίωση του κόσμου. Γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί η υποτίμησή τους και να  εξαλειφθεί κάθε μορφή βίας εις βάρος τους, να εξασφαλίσουν οικονομική ανεξαρτησία μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της γονιμότητάς τους, που δε θεωρείται δεδομένος παντού όσο κι αν μας ξενίζει και εξοργίζει αυτό, και να συνδεθούν μεταξύ τους αγωνιζόμενες για τις διεκδικήσεις τους. Άλλωστε κάτι τέτοιο στη σύγχρονη εποχή του διαδικτύου και της επικοινωνίας είναι πιο εφικτό από ποτέ.

Η Αλιέντε, λοιπόν, προχωρά στην κατάθεση αυτή μέσω του βιβλίου της θέλοντας να συμβάλλει με τη δική της οπτική και τις εμπειρίες της στον αγώνα υπέρ της γυναικείας χειραφέτησης, που δε θεωρείται τετελεσμένη ανά τον κόσμο, στην καταπολέμηση της πατριαρχίας και των δεινών που συνδέονται μ’ αυτήν, στη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους. Ό,τι παρουσιάζει φιλτράρεται από την ώριμη πια ματιά της, είναι προϊόν διαμορφωμένης και κατασταλαγμένης σκέψης και δίνεται με το θάρρος του ανθρώπου που λειτουργεί με πλήρη συνείδηση των έργων του, γνωρίζοντας πως φέρει φως το αφήγημά του, απαραίτητο για την αντιμετώπιση του σκοταδιού που εξακολουθεί να υφίσταται στη ζωή πολλών γυναικών.

Οι γυναίκες της ψυχής μου, Ιζαμπέλ Αλιέντε, Εκδόσεις Ψυχογιός

Αποκτήστε το βιβλίο

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular