Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ (κεφάλαιο 8), του Γιώργου Πανόπουλου

By  |  0 Comments

«Και μη σας φαίνεται παράξενο. Γιατί κι ο ίδιος ο σατανάς μεταμφιέζεται σε άγγελο φωτός.

Δεν είναι λοιπόν μεγάλο πράγμα όταν και οι υπηρέτες του σατανά μεταμφιέζονται σε υπηρέτες της δικαιοσύνης.

Το τέλος τους θα είναι ανάλογο με τα έργα τους.

Σας επαναλαμβάνω. Μη με θεωρήσει κανείς ανόητο.

Αν όμως δε γίνεται αλλιώς, πάρτε με για ανόητο ώστε να καυχηθώ κι εγώ για λίγο.»  (Επιστολή Β’ προς Κορινθίους, κεφ.11, 14-16.)

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ

 

Ο ήλιος έδυσε όπως κάθε σούρουπο χιλιάδες αιώνες τώρα. Μερικά πράγματα είτε συμβαίνουν από τη φύση τους είτε συμβαίνουν επειδή έτσι έχουμε συνηθίσει. Κάποιες συνήθειες οι άνθρωποι προσπαθούσαν με νόμους να τις αλλάξουν. Υπάρχουν και πράγματα, όμως, τα οποία δεν αλλάζουν. Αυτά βρίσκονται στη φύση. Παρόμοια συμβαίνει και με τις ηθικές αξίες των ανθρώπων. Κάποιες είναι αέναα σταθερές και η προδοσία τους πληγώνει· αν δεν επιρρίπτει κυρώσεις.

 

*****

Ο Χριστόφορος πιθανολογούσε ότι θα έβρισκε την πόρτα κλειστή. Κι έτσι ήταν. Χτύπησε το κουδούνι. Το άνοιγμα της πόρτας αποκάλυψε τη μορφή της Εύας.

«Ξέρω ότι είναι αργά για επισκέψεις, αλλά θα ήθελα να μου επιτρέψετε να σας μιλήσω.»

«Ποιος είστε; Αν ήρθατε για την Όαση…»

«Όχι, είναι κάτι προσωπικό. Δε θα σας καθυστερήσω. Μιας και είστε ακόμα στο γραφείο, επιτρέψτε μου να σας δω.»

Η φωνή του άντρα συνέπαιρνε την Εύα. Ήταν βαριά και γλυκιά ταυτόχρονα. Είχε μία δύναμη που δεν μπορούσε να καταπολεμήσει. Δεν την παρακάλεσε ούτε στιγμή – σχεδόν τη διέταζε. Ή μάλλον, την υπνώτιζε.

Τον άφησε να περάσει στο μικρό σαλονάκι και τον έβαλε να κάτσει στην πολυθρόνα.

“Θα ήθελα να σας μιλήσω για τον ανιψιό μου. Είναι ο Χάρης. Έμαθα ότι αποφάσισε να ενταχθεί στην ομάδα σας. Πρόκειται για ένα δύσκολο παιδί.»

«Μα νομίζω ότι ο Χάρης είναι πλέον ενήλικος. Ας μην τον αντιμετωπίζουμε σαν παιδί.»

«Είχε πολύ δύσκολα χρόνια. Δεν έχει ωριμάσει ακόμα.»

«Ξέρετε, η φύση της δουλειάς μου δεν μου επιτρέπει να ασχολούμαι με την προσωπική ζωή της ομάδας μου. Επιβάλλεται να μου την αποκαλύπτουν αν και όταν το θέλουν οι ίδιοι. Δε θα ήθελα να είμαι προκατειλημμένη»

«Ναι, καταλαβαίνω. Θα μπορούσα μόνο να σας ζητήσω, αν διαπιστώσετε κάποια περίεργη συμπεριφορά, να μου το αναφέρετε;»

«Δεν καταλαβαίνω, τι είδους συμπεριφορά;»

«Κάποια συμπεριφορά βίαιη ή και αυτοκαταστροφική. Φοβάμαι. Έχω τους λόγους μου.»

«Αν κρίνω ότι υπάρχει λόγος, φυσικά και θα σας ενημερώσω. Μείνετε ήσυχος».

 

*****

Τα διαφημιστικά τρέιλερ για την αποψινή εκπομπή της Στεφανίας έπεφταν βροχή, αλλά οι βροντές θα ακούγονταν σε δύο ώρες. «Επικείμενο θύμα του απόστολου Κυρίου εξομολογείται πώς βρέθηκε στο στόχαστρο του ψυχοπαθούς δολοφόνου». Απόψε  η νύχτα θα ήταν μεγάλη. Μια εξομολόγηση εκ βαθέων θα καθήλωνε μια ολόκληρη κοινωνία. Ο απόστολος Κυρίου είχε πετύχει πάλι το στόχο του. Η αστυνομία ξανά εκτός παιχνιδιού θα παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα μια ακόμα κρυφή ιστορία. Ο αρχιεπίσκοπος θα αναγκαζόταν να δει για τρίτη φορά την εκκλησία του να διασύρεται.

 

*****

Μετά την επίσκεψη στην Εύα, ο Χριστόφορος πήγε στο ναό όπου διαμένει το αγόρι. Τον είχε ξαναδεί μέσα στην ημέρα, αλλά ήθελε να του κάνει μία πρόταση.

«Εσύ μου έχεις προσφέρει τα πάντα. Μου έχτισες αυτό ναό για να μπορώ να ιερουργώ. Μου προσφέρεις στέγη. Μπορώ και κοιμάμαι μέσα στο ναό μου. Έχω φαγητό κι ό,τι άλλο χρειάζομαι. Είσαι ο μόνος που με έχει καταλάβει και δε ζήτησες ποτέ αντάλλαγμα. Θα κάνω ό,τι μου ζητήσεις.»

«Σου έχω μιλήσει για έναν ανιψιό που έχω;”

«Ναι»

«Λοιπόν, πάντα ήταν περίεργος, επιθετικός. Δεν μπορούσα να τον ελέγξω.»

«Τα γνωρίζω αυτά που μου λές.»

«Μόλις χθες αυτό το παιδί, ο Χάρης, πήγε και έγινε μέλος σε μια ομάδα κάποιας Εύας που παραδίδει σεμινάρια αυτοβελτίωσης. Θέλω να σου ζητήσω να πας κι εσύ σ’αυτά τα σεμινάρια. Να γίνεις φίλος του και να τον έχεις από κοντά… ξέρω, θα σου αλλάξει τελείως η καθημερινότητα…»

«Μην το συζητάς, θα το κάνω. Θα πάω.»

«Σ’ ευχαριστώ. Δε θα το ξεχάσω ποτέ! Άφησα στο τραπέζι την κάρτα με το τηλέφωνο…»

 

*****

Οι κάμερες στήθηκαν. Η Στεφανία κι ο καλεσμένος φόρεσαν τα μικρόφωνα. Το σήμα της εκπομπής έπαιξε κι ολόκληρη η Ελλάδα ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει με κομμένη την ανάσα τη συγκλονιστική εξομολόγηση του Ευστράτιου Σταματόπουλου.

Η Στεφανία μίλησε πρώτη. Καλωσόρισε το κοινό της και αναφέρθηκε στην εβδομάδα που πέρασε, αφήνοντας δύο ιερείς νεκρούς από το χέρι κάποιου ψυχοπαθούς. Κάποιος κυκλοφορεί εκεί έξω ανεξέλεγκτα και πιστεύει πως ακούει φωνές. Πιστεύει ότι συνομιλεί με το Θεό, ο οποίος του έχει αναθέσει μια ιερή αποστολή. Τον έχει χρήσει απόστολο και του έδωσε εντολή να καθαρίσει την εκκλησία από όλους τους αμαρτωλούς λειτουργούς της. Ένας τρελός που νομίζει ότι μπορεί να σκοτώνει ατιμώρητα και έχει το θράσος να αυτοκαλείται αναμάρτητος και άγιος.

 

*****

Ο απόστολος Κυρίου ανήκε στους τηλεθεατές της εκπομπής. Τα λόγια της δημοσιογράφου του έφεραν ένα κύμα οργής. Φαντάστηκε πώς θα ένιωθε ο Χριστός του μπροστά στους Φαρισαίους και τους Τελώνες όταν αμφισβήτησαν τη Θεία προέλευσή του και το θεάρεστο έργο του. Αυτό που άρμοζε ήταν η αυτοσυγκράτηση. Ταυτόχρονα όμως, του ήρθε η ιδέα να δώσει μιαν απάντηση σε αυτήν την αναίδεια.

 

*****

«Έχουμε μαζί μας απόψε έναν άνθρωπο, έναν ιερέα, ο οποίος έγινε στόχος αυτού του τρελού. Έλαβε σήμερα τα ξημερώματα ένα dvd σύμφωνα με το καθιερωμένο τελετουργικό και αποφάσισε να εξομολογηθεί το μεγάλο του μυστικό μπροστά σε όλο τον ελληνικό λαό. Θα του δώσω το λόγο και θα τον αφήσω να σας μιλήσει από καρδιάς. Κύριε Σταματόπουλε…»

«Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και θέλω να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου το κοινό σας. Βρίσκομαι εδώ γιατί το θέλησε εκείνος. Γιατί αλλιώς θα ήμουν νεκρός.

Ήμουν χρόνια παντρεμένος με μια εξαιρετική γυναίκα. Ζούσαμε για πολλά χρόνια αρμονικά. Δυστυχώς δεν αποκτήσαμε ποτέ παιδιά, κάτι που ήθελα πολύ. Εκείνη δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει.  Το χειρότερο είναι ότι  αυτός ο καημός μου δεν μπορούσε να μείνει κρυφός από τη γυναίκα μου. Μαράζωνα και μαράζωνε κι εκείνη. Θα πει κάποιος ότι αυτά είναι τυχερά, ότι έρχονται από το Θεό κι ότι θα όφειλα να συμβιβαστώ. Έτσι είναι, αλλά είχα μεγαλώσει δύσκολα από έναν αυταρχικό πατέρα. Ήθελα να έχω ένα παιδί το οποίο να μεγαλώσει σωστά.

Ένα πρωί η γυναίκα μου, που με αγαπούσε τόσο πολύ, μου έκανε μια πρόταση. Σκέφτηκε να εκμεταλλευθούμε τη σύγχρονη ιατρική. Η αδελφή της ήταν ανύπαντρη. Σκέφτηκε να πάρουμε το σπέρμα το δικό μου και να το γονιμοποιήσουμε με ένα ωάριο δικό της και να το κυοφορήσει η κουνιάδα μου. Έτσι κι έγινε. Εννιά μήνες η αδελφή της γυναίκας μου είχε στα σπλάχνα της αυτό το μωρό. Και το γέννησε. Τώρα είναι ένα εφτάχρονο αγοράκι. Πηγαίνει δευτέρα δημοτικού και είναι τρισχαριτωμένο.

Η γυναίκα μου όμως, δεν άντεξε. Δεν άντεξε να μεγαλώνει το παιδί που κάποια άλλη αγαπούσε σαν μητέρα. Έβλεπε τη μητρότητα να καθρεφτίζεται στα μάτια της αδελφής της. Αυτό το θείο δώρο. Κι όσο κι αν υποκρινόταν ότι ήταν εκείνη η μητέρα, το μυστικό αυτό της αγκύλωνε την ψυχή σαν αγκάθι.

Για να είμαι ειλικρινής, κι η αδελφή της έκανε μόνο φαινομενικά την παραχώρηση. Μας παρέδωσε το παιδί αλλά ερχόταν -και με το δίκιο της- κάθε μέρα να το βλέπει. Στην αρχή ο θηλασμός που ήταν απαραίτητος. Ύστερα οι πρώτες παιδικές αρρώστιες. Δεν την κατηγορώ. Ήταν η μητέρα. Αγωνιούσε.

Όλη αυτήν τη συναισθηματική καταπίεση δυστυχώς η γυναίκα μου δεν την άντεξε. Έπεσε σε μελαγχολία, σε κατάθλιψη. Δεν ήθελε πια να βλέπει το μωρό, ούτε κι εμένα. Κάθε μέρα βυθιζόταν σε ένα άλλον κόσμο. Κι αποφάσισε να δώσει το δικό της τέλος.

Γύρισε ξανά στην παιδική της ηλικία. Τρελάθηκε. Το μυαλό της κλείδωσε απ’ έξω όλα τα γεγονότα που πέρασε ενήλικη. Είναι πια ένα μικρό παιδί. Η αγάπη της  την έσπρωξε να μου χαρίσει ένα παιδί με ένα παράδοξο τρόπο κι η αγάπη της για μένα την έκανε να αποχωρήσει. Κλείστηκε σε ψυχιατρείο. Δεν ξέρει αν θα συνέλθει ποτε, αλλά ίσως είναι καλύτερα για εκείνη έτσι.

Τώρα ζω με την αδελφή της γυναίκας μου και μεγαλώνουμε αυτό το παιδί. Για μάνα ξέρει εκείνην. Όταν μεγαλώσει θα του εξηγήσουμε.

Αυτό το dvd περιέχει εξόδους αυτή της γυναίκας με εμένα. Τίποτα το πονηρό. Δυο άνθρωποι που μεγαλώνουν ένα παιδί. Αυτός ο τρελός όμως με κατηγορεί για μοιχό. Με κατηγορεί ότι παρέβην την έβδομη εντολή. Ότι εκμεταλλεύτηκα τον εγκλεισμό της γυναίκας μου στο ψυχιατρείο και την πρόδωσα. Είναι ψέματα! Πάνω από όλα ήθελα να είμαι γονιός. Ποτέ μου δεν την απάτησα! Ποτέ μου δεν την πρόδωσα!

Προτιμώ να μου αφαιρέσουν από πάνω μου τα ράσα και να μεγαλώσω ήσυχος αυτό το παιδί, χωρίς υπαινιγμούς. Αυτό το παιδί που η γυναίκα μου μού χάρισε. Επειδή με αγάπησε πολύ…»

 

Αυτή η ανθρώπινη ιστορία είχε συγκινήσει τους πάντες. Ακόμα κι ο απόστολος Κυρίου επηρεάστηκε. Αναρωτιόταν γιατί ο Θεός του τον είχε ξεγελάσει. Αυτός ο άνθρωπος ήταν αθώος! Ήθελε ο Θεός να τον δοκιμάσει; Έκανε κάτι λάθος στην αποστολή του; Θα έπρεπε να τον παρακαλέσει. Να γονατίσει μπροστά του και να του ζητήσει φώτιση.

 

 

 

Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ του Γιώργου Πανόπουλου

Επιμέλεια: Εύα Φωτεινιά

Παραγωγή εικονογράφησης εξωφύλλου: Δημήτρης Κορμπάς

Σχεδιασμός εξωφύλλου: Ελίνα Παυλιδάκη  
 

Για την εξέλιξη και την πορεία του βιβλίου μπορείτε να ενημερώνεστε άμεσα κάνοντας like και στη σελίδα μας στο facebook:

https://facebook.com/profile.php?id=658844804230067

 

το παρόν έργο συνιστά προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας και προστατεύεται από το ελληνικό δίκαιο με το Ν2121/1993, όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα, και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων. Επομένως απαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή του κειμένου με οποιοδήποτε μέσο χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού. Παραχωρείται στην ιστοσελίδα www.literature.gr με σκοπό τη αποκλειστική πρώτη δημοσίευση και η όποια αναδημοσίευση του κειμένου στο διαδίκτυο επιβάλλει να αναφέρει  την πηγή της συγκεκριμένης και μόνο ιστοσελίδας.. ως δημιουργός δηλώνω υπεύθυνα ότι δεν παραιτούμαι του δικαιώματός μου της κατόπιν έντυπης και ηλεκτρονικής έκδοσης.

6,316 total views, 1 views today

Σχόλια

Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Literature.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα σας να είναι σύντομα, μη υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους και να γράφονται στην όμορφη Ελληνική μας γλώσσα. Όλα τα άρθρα στο Literature.gr φέρουν την ευθύνη του υπογράφοντα.
 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Το site www.literature.gr χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Read previous post:
Κερδίστε 3 αντίτυπα από το βιβλίο του ΘΩΜΑ ΚΟΡΟΒΙΝΗ «τ’ αγαπημένα του ΘΩΜΑ ΚΟΡΟΒΙΝΗ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ ΑΛΛΩΝ »

Κερδίστε 3 αντίτυπα από το βιβλίο του ΘΩΜΑ ΚΟΡΟΒΙΝΗ «τ’ αγαπημένα του ΘΩΜΑ ΚΟΡΟΒΙΝΗ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ ΑΛΛΩΝ »   Το Literature.gr σε συνεργασία με...

Close