Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

***Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη***

Με εξώφυλλο ένα αλογάκι που έχει στη ράχη του έναν χαμογελαστό ιππότη και μια εξίσου χαμογελαστή γηραιά βασίλισσα, μια εικόνα που παραπέμπει σ’ ένα παιγνίδι –καρουζέλ– μιας άλλης εποχής, ο Μάκης Τσίτας μάς μιλά για κάτι που είναι τόσο παλαιό όσο και σύγχρονο. Διαχρονικό. Τις οικογενειακές σχέσεις.

Ο Μάκης Τσίτας για μια ακόμη φορά μέσα από το βιβλίο του Ο γενναίος ιππότης και η χαμογελαστή βασίλισσα με απλότητα και οικονομία λόγου έρχεται να εστιάσει και να μιλήσει για την έκφραση της αγάπης εντός της οικογένειας. Πρωταγωνιστές του: η γιαγιά και ο  εγγονός.

Απαριθμεί τις διαφορετικές προσωπικότητες τω αλλά και χαρακτηριστικά που αποτυπώνουν τις εικόνες/συμπεριφορές πολλών και επιλέγει για πρωταγωνίστριά του τη στοργική, χαμογελαστή, ευγενική, γενναιόδωρη, γλυκομίλητη, προστατευτική και όχι καταπιεστική,  γιαγιά για να την κάνει βασίλισσά του. Διαλέγει επίσης στους περιπάτους τους να τού λέει ιστορίες πολλές γεμάτες φαντασία χωρίς να ξεχνά να του επαναλαμβάνει πόσο πολύ τον καμαρώνει Έτσι τη θέλει ο Μάκης Τσίτας, για να μιλήσει για τη σοφία αυτής της ηλικίας, τη στοργή και την ελευθερία έκφρασης και συμπεριφοράς που σαν αποτέλεσμα η ίδια δίνει στη σχέση της με τον μικρό της ιππότη. Τον εγγονό της.

Τα χαρακτηριστικά της αυτά κάνουν τον μικρό ιππότη με ελευθερία να προσκολλάται δίπλα της και εισπράττοντας τη σοφία της και τον σεβασμό που νιώθουν και όλοι προς αυτήν αισθάνεται ακόμη πιο δυνατός. Τότε ο μικρός ιππότης αρπάζει τα ηνία και νιώθοντας και ο ίδιος τρυφερός και προστατευτικός προς αυτήν –ούτε κουνούπι να μην την πλησιάσει– φροντίζει τη βασίλισσά του φέρνοντάς της και όσα πρέπει να έχει η διατροφή σε αυτή την ηλικία και η ίδια αναγνωρίζοντας και τις δικές του διατροφικές ανάγκες τα μοιράζεται μαζί του. Έτσι γεννιέται και αναπτύσσεται η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η αμοιβαιότητα στη σχέση τους κάνοντάς την αμφίδρομη. Ισορροπημένη.

Με αποτέλεσμα τα χαρακτηριστικά της σχέσης αυτής να δίνουν  την ελευθερία  στον μικρό ιππότη να εκφράζει και τα συναισθήματά του και πρώτος να της ομολογεί πόσο πολύ την αγαπά.

Το έχω αναφέρει πολλές φορές και το έχω ιδιαίτερα θαυμάσει άλλες τόσες στη γραφή του Μάκη Τσίτα, την πυκνότητα και την εξαιρετική οικονομία του λόγου που μέσα από αυτήν πρέπει να δώσει όχι μόνο το μήνυμα αλλά πρέπει να περιγράψει και το πώς οι πρωταγωνιστές του θα το μεταφέρουν.

Ο Μάκης Τσίτας, για μια ακόμη φορά καταφέρνει να εστιάσει και να μιλήσει έξυπνα για την αγάπη μ΄ έναν τρόπο τόσο σύγχρονο αλλά και τόσο διαχρονικό. Σε αυτό έχει βοηθήσει και η εμπνευσμένη δουλειά του Κώστα Θεοχάρη, που αποτυπώνει το κείμενο σε εικόνα με μια πολύ χαρούμενη, κρυστάλλινη προσέγγιση, η οποία δεν συνδέει μόνο το κείμενο, αλλά υπογραμμίζει με την τεχνοτροπία του τη διαχρονικότητα της αγάπης, της προστασίας, του σεβασμού, του θαυμασμού και της ελευθερίας, στοιχεία στα οποία στηρίζει ο συγγραφέας την ιστορία του.

Το παιδικό αναγνωστικό κοινό είναι εξαιρετικά δύσκολο, ωστόσο είναι και εξαιρετικά πιστό όταν ο συγγραφέας του το έχει κατακτήσει. Και ο Μάκης Τσίτας το έχει καταφέρει χρόνια τώρα, έχοντας κατακτήσει και τους γονείς, οι οποίοι μέσα στα βιβλία του θα βρουν όχι μόνο ιστορίες για παιδιά, που θα τους δώσουν την ευκαιρία να τους μιλήσουν για τα συγκριμένα θέματα που κάθε βιβλίο αναφέρει, αλλά θα βρουν/διαβάσουν και προτάσεις και λύσεις για θέματα που απασχολούν την καθημερινότητά τους με τα παιδιά.

Το βιβλίο Ο γενναίος ιππότης και η χαμογελαστή βασίλισσα του Μάκη Τσίτα είναι ένα παραμυθένιο καρουζέλ που γυρίζει μέσα στον χρόνο μέχρι σήμερα, δείχνοντάς μας την  ανάγκη της αμφίδρομης αγάπης μέσα στην οικογένεια, η οποία γεννά τον σεβασμό, τη δύναμη και την ελευθερία έκφρασης.

Ένα βιβλίο εξαιρετικό που θα σας κάνει να σκεφτείτε, αλλά και να απολαύσετε μαζί με τους μικρούς, μα γενναίους ιππότες της ζωής σας.  

Ο ΓΕΝΝΑΙΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ ΚΑΙ Η ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ

Εικονογράφηση Κώστας Θεοχάρης

Εκδόσεις Καλέντη

Η Τούλα Ρεπαπή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε μάρκετινγκ και πήρε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα (MBA in Marketing) από το γαλλικό πανεπιστήμιο ESCEM (École Supérieure de Commerce et Management). Σήμερα είναι σύμβουλος εκπαίδευσης μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών σε ιδιωτικό κολέγιο.Ασχολείται με την κριτική βιβλίου από το 1995. Κείμενά της έχουν φιλοξενηθεί στα περιοδικά Νέα Εστία, Διαβάζω, Index, Το Κοράλλι και στα ηλεκτρονικά σάιτ diavasame.gr, Lesvosnews.gr, frear.gr. Από τον Μάρτιο του 2014 είναι σταθερή συνεργάτρια στο Diastixo.gr. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρμός το βιβλίο της Μούσες και δαιμόνια: Κείμενα για την πεζογραφία της Ελένης Λαδιά 2000-2018. 

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular