Συγγραφικές Εξομολογήσεις: Δήμητρα Ιωάννου

By  |  0 Comments

Τα παιδικά μου χρόνια ….Ήταν ζυμωμένα με πολλή αγάπη, πολλή ενθάρρυνση, πολλή στήριξη, πολλή ζεστασιά, πολύ παιχνίδι, πολύ γέλιο, πολλές αγκαλιές! Μόνο τώρα που γνωρίζω την οδύνη και τα βαθιά τραύματα που μπορούν να προκληθούν στα πλαίσια της οικογένειας συνειδητοποιώ πόσο τυχερή υπήρξα κι ευγνωμονώ για αυτό την οικογένειά μου και το Θεό.

Το πρόσωπο στην ζωή μου που με επηρέασε πιο πολύ από όλα… Όσον αφορά τη διαμόρφωση ενός χαρακτήρα πολύ σημαντικοί είναι αδιαμφισβήτητα οι γονείς κι εκεί είχα την τύχη να έχω δυο υπέροχους καθοδηγητές. Από εκεί και πέρα κάθε άνθρωπος που γνώρισα, κάθε συναναστροφή και κάθε διάδραση, κάθε κουβέντα και κάθε πράξη πέρασε αφήνοντας το χνάρι της. Κάποια τέτοια αποτυπώματα υπήρξαν αρκετά ισχυρά για να διαπεράσουν το φίλτρο των υγιών ορίων και με να με επηρεάσουν. Κάποια άλλα βούλιαξαν στο υποσυνείδητό μου ή χάθηκαν για πάντα στη λήθη.

Μου αρέσει να περνώ ώρες …ακολουθώντας τα ταξίδια και τις ιστορίες που σκαρώνει το μυαλό μου. Ήδη από τότε που ήμουν παιδί είχα συνειδητοποιήσει πως υπήρχε ένα αεικίνητο κομμάτι του, το οποίο δεν κοιμόταν ποτέ. Δημιουργούσε ακούραστα ιστορίες κι εγώ τις διηγιόμουν στα άλλα παιδιά που είτε τρόμαζαν και το έσκαγαν τρέχοντας είτε απέμεναν να με ακούν απορροφημένα. Τότε δεν μπορούσα να το τιθασεύσω ή να το εξηγήσω. Τώρα πλέον το αποδέχομαι, το αγαπώ, το θαυμάζω και το αφήνω ελεύθερο να δημιουργεί και να εκφράζεται.

Τα πρώτα μου αναγνώσματα…αραμύθι χωρίς όνομα της Πηνελόπης Δέλτα, μια εμπνευσμένη αλληγορία με ηθικά και φιλοσοφικά στοιχεία που ψυχαγωγεί και διδάσκει.

Αν δεν έγραφα θα είχα διαλέξει…Τίποτα άλλο! Νομίζω πως  για μένα είναι μονόδρομος. Καμιά άλλη δραστηριότητα δε μπορεί να συγκριθεί με τη μαγεία της συγγραφής. Και μόνο που σκέφτομαι το ενδεχόμενο να σταματούσα να καταγράφω τις ιστορίες μου, θλίβομαι. Ο αρμονικός χορός των λέξεων, το συνταίριασμα των φράσεων και οι ήρωες που ξεπηδούν από τον μαγικό ιστό τους είναι για μένα μια ανάγκη που αναβλύζει από τον πυρήνα της ύπαρξής μου.

Η  προσωπικότητα που θα  ήθελα να γνώριζα …Φυσικά ο Οδυσσέας Ελύτης! Γνωρίζω πολύ καλά πως δεν πρωτοτυπώ, όμως με έχει αιχμαλωτίσει αυτός ο υπέροχος νους που ήταν ζυμωμένος με μαγεία, συναίσθημα, ήλιο και χρώματα. Έλληνας ως το μεδούλι, φωτεινός ως το μεδούλι, ταλαντούχος ως το μεδούλι, ευλογημένος ως το μεδούλι. Πώς να διαλέξω κάποιον άλλον; Είμαστε τυχεροί που έχουμε τα εμπνευσμένα του κείμενα πολύτιμη κληρονομία για να μας συνοδεύουν στα βήματά μας.

Η δυσκολότερη ερώτηση για εμένα ήταν ….“Και τώρα τι κάνουμε;” Η ερώτηση που έκανα στον εαυτό μου, όταν τελείωσα το πανεπιστήμιο. Ειλικρινά δεν είχα την παραμικρή ιδέα τι να απαντήσω και αυτό θυμάμαι πως με είχε προβληματίσει πολύ. Είναι πολύ δύσκολο για έναν νέο άνθρωπο να νιώθει μετέωρος μέχρι να βρει την οδό στην οποία θα πορευτεί και τον σκοπό της ζωής του. Και είναι πολύ σημαντικό στη συγκεκριμένη φάση να εισπράττει κατανόηση, στήριξη και συμπαράσταση από το άμεσο περιβάλλον του.

Αν άλλαζα κάτι στην κόσμο θα ήταν … Η απληστία. Αυτό το σαρκοβόρο θηρίο που δε διστάζει να κατασπαράξει τον συνάνθρωπο, τα ζώα, το φυσικό περιβάλλον, ακόμη κι αυτόν τον ίδιο μας τον πλανήτη στο βωμό του πλουτισμού και της συσσώρευσης του χρήματος σε λίγα ανίερα χέρια.

Αν ένας νέος  άνθρωπος με ρωτούσε πώς είναι η ζωή ενός συγγραφέα θα του έλεγα….Ότι είναι παρόμοια με τη δική του. Μια θάλασσα πότε ήρεμη και πότε ταραγμένη, στην οποία κολυμπούν διαρκώς προβλήματα, χαρές, έννοιες, γέλιο! Μια απαιτητική καθημερινότητα με ανακουφιστικά διαλείμματα αποφόρτισης και διασκέδασης, μέχρι να ξημερώσει η επόμενη μέρα και να ξεκινήσει ο ίδιος κύκλος πάλι από την αρχή.

Μετανιώνω που….Νομίζω ότι βρίσκομαι πλέον σε εκείνη την ευλογημένη φάση που τα έχω βρει με το παρελθόν μου και έχω αποδεχτεί ατοπήματα και στραβοτιμονιές. Ακόμα κι αυτά τα θεωρώ μέρος του Σχεδίου και τελικά κι εκείνα εξυπηρέτησαν το σκοπό τους. Πήρα διάφορα πολύτιμα μαθήματα κι έκανα πολλές συνειδητοποιήσεις που με βοήθησαν να εξελιχθώ σε αυτό που είμαι σήμερα.

Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα ήτανΜόλις ξεκίνησα το τελευταίο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου “Σέρρα Η ψυχή του Πόντου” και δηλώνω ήδη μαγεμένη!

Οι  δικοί μου λογοτεχνικοί ήρωες ….είναι ατίθασοι και ανυπάκουοι. Παίρνουν ζωή, κάνουν τα πρώτα τους βήματα και κατόπιν αποκτούν μια προσωπικότητα τόσο ισχυρή που με συναρπάζει. Από κάποιο σημείο και μετά λατρεύω απλά να τους παρακολουθώ να αυτενεργούν. Είναι μαγικό!

Ένας εκδότης οφείλει…να ενθαρρύνει και να στηρίζει το συγγραφέα του για να μπορεί κι εκείνος με τη σειρά του να νιώθει ασφαλής και να δίνει τον καλύτερο του εαυτό. Έχω επανειλημμένα αποκαλέσει τον εκδοτικό μου οίκο δεύτερη οικογένεια για μένα και εδώ θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις εκδόσεις Ψυχογιός που είναι πάντα δίπλα μου.

Οι κριτικοί λογοτεχνίας…και γενικότερα όλοι όσοι καταθέτουν την άποψή τους για ένα βιβλίο οφείλουν να είναι αντικειμενικοί αλλά και ευγενείς. Είναι καλό να μην ξεχνάμε ότι ο κάθε δημιουργός παρουσιάζοντας το έργο του εκθέτει ένα κομμάτι της ψυχής του κι έτσι είναι λογικό να νιώθει εκτεθειμένος κι ευάλωτος απέναντι στο κοινό του. Αυτό και μόνο χρίζει το σεβασμό, την κατανόηση και την ευγένειά μας.

Στην Ελλάδα του σήμερα η συγγραφή…δικαιώνεται από κάποιες εμπνευσμένες πένες που χαίρομαι να παρακολουθώ!

Με ενδιαφέρουν οι ….άνθρωποι και το πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Είμαι ψυχοθεραπεύτρια και λατρεύω να παρατηρώ τον τρόπο που εξελίσσουν τις σχέσεις τους αλλά και τον εαυτό τους μέσα από αυτές.

Με την γραφή μου στοχεύω…Να προσφέρω στους φίλους αναγνώστες ονειρικά ταξίδια που θα τους ανακουφίσουν λίγο από μια πραγματικότητα που τους εξουθενώνει. Να τους γνωρίσω πανέμορφες ελληνικές γωνιές κι άλλες εποχές με την ιστορία, τα ήθη τα έθιμα και τη ντοπιολαλιά τους. Να τους δώσω παραδείγματα, έμπνευση κι ελπίδα μέσα από τη δράση, τα παθήματα και τα επιτεύγματα των ηρώων μου. Τέλος, να ησυχάσω, να αποφορτίσω και να φωτίσω έστω λίγο την ψυχή τους για να τους δω να χαμογελούν.

Δεν θα έγραφα ποτέ για….να δω απλά και μόνο το βιβλίο μου στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

Ζήλεψα το βιβλίο του/ της…Θαυμάζω πολλούς συγγραφείς και πάμπολλα λογοτεχνικά διαμάντια. Όμως το κάθε έργο είναι η αντανάκλαση της προσωπικότητας, της ψυχοσύνθεσης, του συναισθήματος, της κοσμοθεωρίας και των βιωμάτων του δημιουργού του. Έτσι, μόνο ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα μπορούσε να έχει γράψει το συγκεκριμένο έργο. Αντί λοιπόν να σπαταλώ ενέργεια για να ζηλεύω κάποιον άλλον γιατί να μην τη χρησιμοποιήσω για να δημιουργήσω ένα δικό μου όμορφο ταξίδι;

Η ζωή είναι όμορφη γιατί…μπορείς να επιλέξεις τον φακό μέσα από τον οποίο θα την αντικρίζεις και θα την αντιμετωπίζεις. Έχω επιλέξει να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και να είμαι συνειδητά αισιόδοξη. Θέλω να διακρίνω την ομορφιά σε αυτόν τον κόσμο, στη φύση, στα ζώα, στον άνθρωπο. Δεν είναι πάντα εύκολο, συμβαίνουν πολλά γύρω μας καθημερινά, αλλά σε γενικές γραμμές προσπαθώ να τα καταφέρνω.

Η πιο σημαντική συμβουλή που άκουσα σε σχέση με την συγγραφή…Να γράφω μόνο για αυτά που νιώθω να αναβλύζουν από μέσα μου. Να γράφω μόνο όταν έχω κάτι να πω.

Θα τα παρατούσα όλα για….να γράφω απερίσπαστη κοντά στη φύση. Όνειρο ζωής!

Η αγαπημένη μου λογοτεχνική φράση ανήκει στον…. Δεν έχω μία αγαπημένη λογοτεχνική φράση ή έναν αγαπημένο συγγραφέα. Υπάρχουν πάμπολλες εμπνευσμένες πένες και φωτισμένοι άνθρωποι που μας έχουν δώσει μοναδικά απεικάσματα σοφίας. Ανάλογα με τη στιγμή και την περίσταση έρχεται στο νου μου η ανάλογη φράση.

Μια που όμως μιλήσαμε για τον Οδυσσέα Ελύτη, θα σας πω μια φράση από το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ που εκφράζει απόλυτα την προσωπική μου κοσμοθεωρία.

“Αλλά κάτεχε ότι μονάχα εκείνος που παλεύει το σκοτάδι μέσα του θα’χει μεθαύριο μερτικό δικό του στον ήλιο…”

Αφορμή για το τελευταίο μου βιβλίο… υπήρξαν οι δυσκολίες τις οποίες έζησε η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό. Αυτές ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία μιας ηρωίδας που βιώνει αξεπέραστες οδυνηρές καταστάσεις ήδη από την πρώτη μέρα της ζωής της. Όμως διαθέτοντας δύναμη και ψυχικό σθένος δεν αφήνεται στη μοίρα της, αλλά παλεύει με νύχια και με δόντια για να ξεφύγει από αυτήν και για να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο.

Το επόμενο μου βιβλίο…..επηρεασμένη και από το επάγγελμά μου θα ήθελα να διερευνήσω περαιτέρω τη δυναμική και τις σχέσεις των μελών μιας οικογένειας. Θα ήθελα να μεταφέρω τους αναγνώστες-φίλους μου σε ένα ακόμη υπέροχο ελληνικό μέρος και να ξεδιπλώσω τα ήθη, τα έθιμα, την ντοπιολαλιά και την ιστορία του. Όλα αυτά βέβαια ζυμωμένα με συναίσθημα, σφιχτοδεμένη πλοκή, ανατροπές αλλά και μυστήριο.

separator

9786180114300

  Διαβάστε το μυθιστόρημα της Δήμητρας Ιωάννου ‘ ‘ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ Η γητεύτρα των Αθηνών’ από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Ποια είναι η μυστηριώδης Αγγελική και γιατί το όνομά της ταράζει τη ζωή της διάσημης Βαλεντίνας, της μεγαλύτερης Ελληνίδας ηθοποιού στην Ωραία Εποχή των Αθηνών;  Η συγκινητική ιστορία μιας μικρής υπηρέτριας που πάλεψε με νύχια και με δόντια για να επιβιώσει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Κακοποιημένη, διωγμένη από την οικογένειά της και κατηγορούμενη για ένα έγκλημα που δεν έκανε, το σκάει μεταμφιεσμένη στην πρωτεύουσα. Διανύοντας με πείσμα την απόσταση από τα κακοτράχαλα μονοπάτια της ελληνικής υπαίθρου ως τα κομψά αθηναϊκά σαλόνια της υψηλής κοινωνίας και από τα κακόφημα καφέ σαντάν του Ιλισού ως τα μεγαλύτερα θέατρα της Μπελ Επόκ, καταφέρνει να ξεδιπλώσει το πηγαίο ταλέντο της και να βγει νικήτρια.

Γοητευτικές φιγούρες στο πολυκύμαντο ταξίδι της, η πονόψυχη Αιμιλία, ο λουστράκος Λουκίλης, η καλοαναθρεμμένη Βιργινία, ο κούτσαβος Τσατσαρώνης, η έμπιστη Μπέτυ, ο ιδιόρρυθμος ποιητής Ιάκωβος και πάνω από όλους ο άρχοντας Σέργιος Σγουρός που θα της διδάξει την αγάπη. Μια αγάπη τόσο δυνατή, που θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα!

Η Βαλεντίνα επιστρέφει έπειτα από χρόνια στη γη των προγόνων της. Μια μεγάλη ανατροπή συγκλονίζει το είναι της, ενώ ζοφερές σκιές παραμονεύουν ύπουλα μέσα στο σκοτάδι, ζητώντας εκδίκηση…

Ένα μαγευτικό οδοιπορικό στην Μπελ Επόκ, την πιο γοητευτική εποχή των Αθηνών, γεμάτο ονειρικές εικόνες και καταιγιστικά συναισθήματα.

separator

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ – ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ,ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΝΕΤΑΣ και ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ. Η ΓΗΤΕΥΤΡΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.

8,852 total views, 1 views today

Σχόλια

Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Literature.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα σας να είναι σύντομα, μη υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους και να γράφονται στην όμορφη Ελληνική μας γλώσσα. Όλα τα άρθρα στο Literature.gr φέρουν την ευθύνη του υπογράφοντα.
 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Το site www.literature.gr χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Read previous post:
ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

«Ως και του Παραδείσου το κλειδί μια βιβλιοθήκη να μ’ ανοίγει φανταζόμουν». Χόρχε Λουίς Μπόρχες Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί...

Close