Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

 

Το κλίμα είμαστε εμείς, Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, Εκδόσεις Κέδρος

Κι αν το κλίμα είμαστε πράγματι εμείς και οι δικές μας διατροφικές επιλογές και όχι μονάχα οι επιβλαβείς για το περιβάλλον πολυεθνικές εταιρείες ορυκτών καυσίμων, τις οποίες αρεσκόμαστε να κατηγορούμε προκειμένου να αποσοβήσουμε τη δική μας ευθύνη για την όλη κατάσταση;

Αυτό είναι, διατυπωμένο σε μία μονάχα πρόταση, το βασικό νόημα και το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Αμερικανοεβραίος συγγραφέας Τζόναθαν  Σάφραν Φόερ με το βιβλίο του “Το κλίμα είμαστε εμείς”.

Ο Τζόναθαν επιδίδεται σε μία  διαφορετική προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού, σχετικά με το τόσο σημαντικό αυτό για τη ζωή μας ζήτημα, σε σχέση με άλλα βιβλία που κυκλοφορούν γραμμένα για το ίδιο θέμα. Δεν προτείνει κατά βάση πολλές διαφορετικές λύσεις, αλλά μία. Και αυτή δεν είναι παρά το γεγονός ότι οφείλουμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες αν θέλουμε να έχουμε το πλανήτη μας ζωντανό και βιώσιμο- όχι όπως ήταν μέχρι τώρα φυσικά, αλλά έστω και κάπως προς το χειρότερο αλλαγμένο.

Το πιο σημαντικό από όλα όσα μπορεί να κάνει ο καθένας μας ξεχωριστά και σε ατομικό- προσωπικό επίπεδο για τη γη μας δεν είναι ούτε να κάνει λιγότερα αεροπορικά ταξίδια, να χρησιμοποιεί λιγότερο το αυτοκίνητο και το κλιματιστικό του και να κάνει λιγότερα παιδιά, -πράγματα και αυτά απαραίτητα μεν, αλλά όχι τα πιο καίρια- αλλά να καταναλώνει λιγότερο κρέας και λιγότερα ζωϊκά προϊόντα βιομηχανοποιημένης κτηνοτροφίας. Αυτό μπορεί να ακούγεται δύσκολα εφαρμόσιμο για τους περισσότερους από εμάς, καθώς και εξαιρετικά δυσάρεστο, όμως είναι πέρα για πέρα η αλήθεια. Οι γενιές των δυτικών βιομηχανοποιημένων κοινωνιών έζησαν σε επίπεδα προωτοφανούς ευημερίας και κατανάλωσης μετά το 1960 και δυστυχώς τώρα οι νεότερες γενιές καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μεγάλη καταστροφή έχει ήδη συντελεσθεί και ότι τώρα θα πρέπει να αγωνιστούμε ενωμένοι προκειμένου να αποσοβήσουμε τα χειρότερα. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες που θεωρούμε ότι  καταστρέφουν τον πλανήτη δεν ικανοποιούν παρά τις δικές μας επιθυμίες και καταναλωτικές απαιτήσεις. Επομένως εμείς οι ίδιοι ως άτομα είμαστε αυτοί που θα πρέπει να κάνουν πρώτοι την αλλαγή. Αλλάζοντας τις-επιβλαβείς για το περιβάλλον- συνήθειές μας, θα αναγκάσουμε και τις εταιρείες να αναθεωρήσουν και αυτές τις πολιτικές τους. Πολύ απλά δηλαδή, αν επιλέξουμε να αγοράζουμε -και να καταναλώνουμε- από εδώ και μπρος πολύ λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα- μόνο για ένα γεύμα την ημέρα-και αυτό από φάρμες ελεύθερης και όχι βιομηχανοποιημένης γεωργίας, τότε θα οδηγήσουμε πολλές από τις επιζήμιες αυτές μονάδες στο κλείσιμο. “Μα, μήπως όμως αυτό συνεπάγεται ανεργία;” θα ρωτούσε κανείς εύλογα. “Όχι, εφόσον νέες “πράσινες “θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν”.

Ο Φόερ εστιάζει με το βιβλίο του στην ψυχολογία μας και στον τρόπο μπορούμε να ευαισθητοποιηθούμε για ένα θέμα το οποίο νομίζουμε ότι δεν μας αφορά. Δυστυχώς η  ευαισθητοποίηση δεν είναι εύκολη, καθότι έχουμε επίγνωση, αλλά δεν έχουμε ενσυναίσθηση για την όλη κατάσταση.

Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε ενότητες και περιλαμβάνει εκτενείς σημειώσεις, βιβλιογραφία, αρθρογραφία και παράρτημα προς τεκμηρίωση των λεγομένων του συγγραφέα. Το μεγαλύτερο μέρος του εστιάζει στο πως βλέπουμε εμείς το πρόβλημα και το πως μπορούμε να αλλάξουμε τον εκούσιο “στρουθοκαμηλισμό” μας. Υπό το πρίσμα αυτό, το παρόν πόνημα είναι το πρώτο από τα βιβλία που αφορούν την κλιματική αλλαγή και ρίχνουν τόσο φως στη δική μας οπτική των πραγμάτων, όσο και στο γιατί αρνούμαστε την αλλαγή που τόσο επίμονα ο πλανήτης μας ζητάει.

Ο Φόερ παραθέτει επίσημα στοιχεία και χρησιμοποιεί παραστατικά παραδείγματα προκειμένου να πείσει τους αναγνώστες για τα λεγόμενά του. Κάτι που συγκινεί ιδιαίτερα και πετυχαίνει εν πολλοίς τον στόχο του, είναι η εκτενής και φανταστική συζήτηση μεταξύ του ίδιου και της ψυχής που εγκιβωτίζει στο έργο του. Αυτή αποτελεί καθαρά μία επίκληση τόσο στο συναίσθημα, όσο και στη λογική του αναγνώστη, αφού παραθέτει και πάλι επίσημα στοιχεία.

Ένα διαφορετικό βιβλίο, επομένως, σχετικά με την κλιματική αλλαγή, αποτελεί το παρόν πόνημα του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, ένα πόνημα που καλό θα ήταν να διαβάσουμε όλοι και να αναλάβουμε επιτέλους την απαραίτητη δράση!

“Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να τρώμε τα ίδια γεύματα και να συνεχίσουμε να έχουμε τον ίδιο πλανήτη. Θα πρέπει είτε να εγκαταλείψουμε κάποιες διατροφικές συνήθειες είτε να εγκαταλείψουμε τον πλανήτη. Είναι τόσο απλό και τόσο κρίσιμο. Εσείς πού βρισκόσασταν όταν πήρατε την απόφασή σας;”

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular