Το Literature.gr προτείνει: ”Γεύσεις και αρώματα από τις δυο μεριές του Αιγαίου” της Μαρία Εκμεκτσίογλου και του Γκιοκτσέν Αντάρ

By  |  0 Comments

Το βιβλίο μαγειρικής Γεύσεις και αρώματα από τις δυο μεριές του Αιγαίου, το οποίο συνέγραψε η Μαρία Εκμεκτσίογλου με τον ερευνητή γαστρονομίας Γκιοκτσέν Αντάρ παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας 2 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Semiramisστο Κεφαλάρι. Φίλοι και συνεργάτες της γνωστής σεφ και των εκδόσεων Μίνωας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα υπέροχο δείπνο με επιλεγμένες συνταγές μέσα από το βιβλίο.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο εκδότης κ. Γιάννης Κωνστανταρόπουλος ευχαρίστησε τη συγγραφέα και επεσήμανε τη θερμή υποδοχή που είχε το βιβλίο στο ελληνικό κοινό, καθώς εξαντλήθηκε η πρώτη έκδοση μέσα σε μόλις 2 μήνες και τις προσεχείς ημέρες θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία η δεύτερη. Η Μαρία Εκμεκτσίογλου, εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε με τη σειρά της όλους τους παρευρισκόμενους αλλά και το αναγνωστικό κοινό που αγκάλιασε το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής και την ίδια, εκφράζοντας την αγάπη του σε όποιο μέρος της Ελλάδας πηγαίνει. Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η ανακοίνωση της κυκλοφορίας το φθινόπωρο ενός νέου βιβλίου μαγειρικής, που σχεδιάζεται αυτή την περίοδο από τη Μαρία Εκμεκτσίογλου και τις εκδόσεις Μίνωας.

Ο καλύτερος τρόπος για να παρουσιαστεί ένα βιβλίο μαγειρικής είναι να γευτεί κάποιος τις συνταγές του∙ αυτό συνέβη χθες βράδυ. Ύστερα από ένα ελαφρύ ορεκτικό, οι καλεσμένοι δοκίμασαν γεύσεις μέσα από το βιβλίο, που τις επιμελήθηκε η Μαρία Εκμεκτσίογλου όπως μύδια σαλμά, γεμιστό καλαμάρι με χόρτα, κεμπάπ του μπαμπά Κυριάκου, μελιτζανόπιτα και χωριάτικο πιλάφι με πράσινες ντομάτες.

Το δείπνο τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους η σύζυγος του Τούρκου πρέσβη στην Ελλάδα Zeynep Uras, ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης με τη σύζυγό του, η δημοσιογράφος και γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής Μαριάννα Πυργιώτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος και CEOτης Τραπέζης Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος, ο CFO Eastern & Southern Eurofe της MetLife Παναγιώτης Χατζηαντωνίου, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΒΗΜΑ FM Νίκος Θρασυβούλου, η γενική διευθύντρια περιοδικών εκδόσεων του ομίλου Real Εύη Παπαδάκη, ο Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας Θάνος Ασκητής και πολλοί ακόμα συγγραφείς.

 

Ο άνθρωπος μοιάζει με τα χώματα που γεννήθηκε, παίρνει από τα νερά που ήπιε και από τον αέρα που ανάπνευσε… είχε πει κάποτε μια ποιήτρια.
Κι εμείς, που ζούμε στις δυο μεριές του Αιγαίου, ακριβώς έτσι μοιάζουμε. Το Αιγαίο για μας είναι πηγή ζωής και έμπνευσης.
Με τα συναισθήματα που μας πότισε, με τα καλά που μας χάρισε από την εύφορη γη και τα καταγάλανα νερά του, δημιουργήσαμε νόστιμες συνταγές και θυμηθήκαμε τις ξεχασμένες.

Το βιβλίο που γράψαμε μαζί με τον αγαπημένο μου φίλο Γκιοκτσέν Αντάρ θα μπορούσε να έχει τον τίτλο Ο έρωτας της γης με τη θάλασσα, μια φράση που λατρεύω, γιατί πάντα μαγειρεύω με αυτά που μας δίνει η γη και με αυτά που μας προσφέρει η θάλασσα.

Ελπίζω μέσα από τις σελίδες του να γλυκάνω την ψυχή σας με καθημερινά και γιορτινά πιάτα, καρυκευμένα με το πιο σπάνιο και πολύτιμο υλικό, που δεν καλ­λιεργείται σε κήπους, δεν φυτρώνει σε βουνοπλαγιές, δεν πουλιέται σε μπαχαρτζίδικα• την αγάπη.
Χωρίς αυτή δεν γίνεται κανένα επιτυχημένο τραπέζι.

Σας εύχομαι καλό ταξίδι στις γεύσεις και στα αρώματα του Αιγαίου…

Με όλη μου την αγάπη,
Μαρία Εκμεκτσίογλου

 

 

mariaekdm

Η συγγραφέας Μαρία Εκμεκτσίογλου με τον πρόεδρο των εκδόσεων Μίνωας Γιάννη Κωνστανταρόπουλο και την εμπορική διευθύντρια Ζωή Κωνστανταροπούλου

 

mariaekdm2

Η συγγραφέας Μαρία Εκμεκτσίογλου, ο πρόεδρος των εκδόσεων Μίνωας Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο τηλεοπτικός παραγωγός Μιχάλης Δεναξάς

 

 

 

30426

 

 

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Ένας μεγάλος έρωτας και ένας γάμος την έφεραν στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε 15 χρόνια.
Μετά το τέλος του γάμου της επέστρεψε στα πάτρια εδάφη όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Έχει τρεις γιους, τον Αλέξανδρο, τον Απόλλωνα και τον Πασχάλη. Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Halic γαστρονομία, είναι μέλος στους Chaine des Rotisseurs, στον Σύλλογο Γαστρονομίας Τουρκίας, στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου» και στο Chef’s Club, ενώ είναι ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Maria’s στο Ετιλέρ.

 

Ο Γκιοκτσέν Αντάρ γεννήθηκε στη Σμύρνη και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη. Για 20 χρόνια εργάστηκε ως διοικητικό στέλεχος επιστημονικής ομάδας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το 1992, όταν συνταξιοδοτήθηκε, ασχολήθηκε με τη συλλογή χειροποίητων έργων τέχνης. Ως ερευνητής γαστρονομίας έχει συγκεντρώσει 3.000 συνταγές και έχει εκδώσει 13 βιβλία.  Άφησε την Κωνσταντινούπολη και τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί στα Αλάτσατα της Σμύρνης, όπου διατηρεί μια γκαλερί έργων τέχνης. Για πολλά χρόνια είναι φίλος με τη Μαρία Εκμεκ­τσίογλου και συνεργάτες στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου».

 

10,330 total views, 2 views today

Σχόλια

Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Literature.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα σας να είναι σύντομα, μη υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους και να γράφονται στην όμορφη Ελληνική μας γλώσσα. Όλα τα άρθρα στο Literature.gr φέρουν την ευθύνη του υπογράφοντα.
 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Το site www.literature.gr χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Read previous post:
Συζητώντας με τον GünterGrass (IΙ), της Αγλαΐας Παντελάκη

«Η υποταγή είναι μία προσπάθεια να κάνεις καριέρα ανενόχλητος»   ZEIT: Αισθάνεστε ένοχος που παραμελήσατε κάποια πράγματα κατά τη διάρκεια...

Close