Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

***Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη***

Ένα πτώμα στην αυλή της Αμαλίας, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Εκδόσεις Ψυχογιός

Η γνωστή αγγλίδα νοσοκόμα Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ στον ρόλο του Ηρακλή Πουαρώ στην Ελλάδα του Όθωνα…

Ο συγγραφέας από την Κύπρο Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στους Έλληνες η δράση του σχετικά με τη μαθηματική αστυνομική λογοτεχνία. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Μιχαηλίδης είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής + Φίλοι, καθώς και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης έχει συγγράψει πάμπολλα αστυνομικά μαθηματικά μυθιστορήματα, αλλά και βιβλία μαθηματικών για παιδιά και έχει μεταφράσει στην ελληνική εξίσου πολλά μαθηματικά και επιστημονικά πονήματα. Πολλά από τα δικά του μυθιστορήματα έχουν με τη σειρά τους μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. Το νέο του αστυνομικό ιστορικό του μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα πτώμα στην αυλή της Αμαλίας» είναι ένα βιβλίο διαφορετικό από τα υπόλοιπα, καθώς, πέρα από κάποιες μαθηματικές σποραδικές πληροφορίες, δεν περιέχει κάποιον μαθηματικό συλλογισμό στη λύση του μυστηρίου, όπως συνέβαινε με προηγούμενα βιβλία του. Εδώ το βάρος πέφτει στη λογοτεχνία και στην ίδια την Ιστορία.

O ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ είναι Κύπριος μαθηματικός και συγγραφέας που δραστηριοποιείται στον χώρο της «μαθηματικής μυθοπλασίας». Έχει εκδώσει έξι μυθιστορήματα, μία συλλογή αστυνομικών διηγημάτων, τρία βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης και δέκα διδακτικά βιβλία μαθηματικών. Επίσης, έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με πολλές ελληνικές εφημερίδες δημοσιεύοντας άρθρα και διηγήματα. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού Χάρτης και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Πολάρ. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. Το μυθιστόρημά του Αχμές, ο γιος του φεγγαριού έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κινηματογραφική ταινία Έτερος εγώ είναι βασισμένη στο διήγημά του «Περίπτωσις αυτοδικίας» και στηρίζεται στις ιδιότητες των φίλιων αριθμών. Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά 48 βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Το 2012 παρουσίασε στην ΕΡΤ την εκπομπή «Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία» (26 επεισόδια) με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και εφήβους. Το 2006 η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής + Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Η υπόθεση του βιβλίου διαδραματίζεται στην Αθήνα της δεκαετίας του 1850, λίγες μόνο δεκαετίες, δηλαδή, μετά από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους και την απελευθέρωσή του από τον οθωμανικό ζυγό. Πρόκειται για την εποχή της Βαυαροκρατίας και της βασιλείας του Όθωνα και της Αμαλίας, των πρώτων βασιλέων της Ελλάδος. Και η εποχή αυτή, με πρόσχημα την εξιχνίαση μιας φανταστικής δολοφονίας που λαμβάνει χώρα στην αυλή της Αμαλίας, απεικονίζεται πραγματικά υπέροχα από τον συγγραφέα, ο οποίος δεν διστάζει να διαφωτίσει τον αναγνώστη του με την παράθεση πολλών άγνωστων, πολλές φορές, ιστορικών λεπτομερειών σχετικά με την καθημερινή ζωή της εποχής. Η έρευνα που πραγματοποίησε ο Μιχαηλίδης για την ορθή απεικόνιση της εποχής φαίνεται ολοκάθαρα σε κάθε σελίδα του.

Όταν μία από τις ακόλουθες της βασίλισσας Αμαλίας βρίσκεται νεκρή μετά από πτώση από παράθυρο, η Φλόρενς, η οποία βρίσκεται τυχαία στην Αθήνα εκείνη την εποχή αναζητώντας τον σκοπό της ζωής της, επιμένει ότι δεν πρόκειται για ατύχημα, αλλά για στυγνή δολοφονία. Έτσι, η ίδια η βασίλισσα Αμαλία θα της αναθέσει να βρει τον δολοφόνο με τη βοήθεια του έμπιστου της Αμαλίας Φραντς Κέσελ.

Όπως είναι αναμενόμενο, η υπόθεση είναι πολύ πιο περίπλοκη από ότι φαίνεται αρχικά και οι προεκτάσεις του ζητήματος της δολοφονίας πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι θα υπέθετε ίσως κανείς, εφόσον διπλωματικά παιχνίδια των Μεγάλων Δυνάμεων κρύβονται πίσω από την ταυτότητα του μυστηριώδους δολοφόνου.

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης δοκιμάζει τις δυνάμεις του στο πιο ιστορικό και το πιο πρωτότυπο από όλα τα μέχρι τώρα πονήματά του. Πολλοί από τους ήρωες του βιβλίου του είναι αληθινά ιστορικά πρόσωπα και μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς ξένοι οι οποίοι βρέθηκαν στην οθωνική Αθήνα για ποικίλους λόγους. Κοντά τους οι καθαρά επινοημένοι ήρωες, οι οποίοι θα μπορούσαν όμως να είναι αληθινοί, συμπληρώνουν επάξια το σκηνικό αυτού του κινηματογραφικού και γοητευτικού μυθιστορήματος που επιβεβαιώνει τη φήμη του συγγραφέα ως ενός από τους καλύτερους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας στην ελληνόφωνη λογοτεχνία σήμερα.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular