Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

***Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη***

Σε εξέλιξη η αντιπαράθεση στην Αυστραλία μεταξύ Κυβέρνησης και τεχνολογικών κολοσσών για το δικαίωμα εκδοτών Τύπου

Λί­γες ημέ­ρες με­τά την απο­κο­ρύ­φω­ση της σύ­γκρου­σης με­τα­ξύ Google και αυ­στρα­λια­νής κυ­βέρ­νη­σης -με τον τε­χνο­λο­γι­κό κο­λοσ­σό να απει­λεί ότι θα δια­κό­ψει τη λει­τουρ­γία της μη­χα­νής ανα­ζή­τη­σης αν η Κυ­βέρ­νη­ση δεν απο­σύ­ρει το νο­μο­σχέ­διο για την απο­ζη­μί­ω­ση των εκ­δο­τών Τύ­που– το Facebook, αντι­δρώ­ντας και αυ­τό στον εν­δεχ­χό­με­νο να υπο­χρε­ω­θεί να κα­τα­βάλ­λει αμοι­βή, διέ­κο­ψε αιφ­νι­δια­στι­κά την πρό­σβα­ση των χρη­στών στην πλατ­φόρ­μα του.

Την Πέμ­πτη 18 Φε­βρουα­ρί­ου, οι κά­τοι­κοι της Αυ­στρα­λί­ας ξύ­πνη­σαν ανα­κα­λύ­πτο­ντας ότι δεν εί­χαν πρό­σβα­ση στις επί­ση­μες σε­λί­δες των εθνι­κών και διε­θνών ει­δη­σε­ο­γρα­φι­κών μέ­σων στο Facebook. Μά­λι­στα, δεν ήταν δια­θέ­σι­μες και πολ­λές επί­ση­μες σε­λί­δες υπη­ρε­σιών υγεί­ας και αρω­γής, κά­τι που, εν και­ρώ παν­δη­μί­ας, προ­κά­λε­σε διε­θνή κα­τα­κραυ­γή, για να έρ­θει το Facebook να ανα­κοι­νώ­σει ότι η κί­νη­ση αυ­τή, ο απο­κλει­σμός δη­λα­δή των κοι­νω­νι­κών υπη­ρε­σιών, ήταν λά­θος.

Ο αυ­στρα­λός πρω­θυ­πουρ­γός κά­λε­σε το Facebook να στα­μα­τή­σει τις «απει­λές» και να «επι­στρέ­ψει στο τρα­πέ­ζι» των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, δη­λώ­νο­ντας ότι η Κυ­βέρ­νη­ση της χώ­ρας του δεν προ­τί­θε­ται να εγκα­τα­λεί­ψει το σχέ­διο νό­μου, που προ­βλέ­πει υπο­χρέ­ω­ση των τε­χνο­λο­γι­κών κο­λοσ­σών να κα­τα­βάλ­λουν αμοι­βή στα μέ­σα ενη­μέ­ρω­σης για την εκ­με­τάλ­λευ­ση του πε­ριε­χο­μέ­νου τους.

Τε­λι­κά, οι δύο πλευ­ρές οδη­γή­θη­καν στο τρα­πέ­ζι των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων και στις 23 Φε­βρουα­ρί­ου ανα­κοί­νω­σαν ότι συμ­φώ­νη­σαν σε ορι­σμέ­νες αλ­λα­γές στο σχέ­διο νό­μου και ότι η πρό­σβα­ση στο πε­ριε­χό­με­νο των ενη­με­ρω­τι­κών λο­γα­ρια­σμών της Αυ­στρα­λί­ας «θα απο­κα­τα­στα­θεί μέ­σα στις επό­με­νες ημέ­ρες». Με­τά από αυ­τήν την εξέ­λι­ξη, η κυ­βέρ­νη­ση της Αυ­στρα­λί­ας προ­χώ­ρη­σε σε τρο­πο­ποι­ή­σεις του νό­μου και την Πέμ­πτη 24 Φε­βρουα­ρί­ου ψη­φί­στη­κε στη Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων, αφού εί­χε προη­γου­μέ­νως πε­ρά­σει από τη Γε­ρου­σία. Σύμ­φω­να με τον νό­μο αυ­τόν, οι πλατ­φόρ­μες θα μπο­ρούν να επι­λέ­γουν τους εκ­δο­τι­κούς-ενη­με­ρω­τι­κούς ψη­φια­κούς πα­ρό­χους, με τους οποί­ους και θα δια­πραγ­μα­τεύ­ο­νται την αμοι­βή για τη χρή­ση του πε­ριε­χο­μέ­νου τους. Αυ­τό πρα­κτι­κά ση­μαί­νει ότι οι πλατ­φόρ­μες Facebook και Google δεν θα υφί­στα­νται κυ­ρώ­σεις, εφό­σον συ­νά­πτουν συμ­φω­νί­ες με τα μέ­σα ενη­μέ­ρω­σης για τη χρή­ση του πε­ριε­χο­μέ­νου τους. Πα­ράλ­λη­λα προ­βλέ­πε­ται και υπο­χρέ­ω­ση δια­πραγ­μά­τευ­σης και με τις μι­κρό­τε­ρες εκ­δο­τι­κές επι­χει­ρή­σεις.

Ο νό­μος προ­κρί­νει τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για την επί­τευ­ξη συμ­φω­νί­ας με­τα­ξύ των ψη­φια­κών πλατ­φορ­μών και των ΜΜΕ. Στην πε­ρί­πτω­ση που οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις δεν έχουν επι­τυ­χή έκ­βα­ση, οι ψη­φια­κές πλατ­φόρ­μες μπο­ρούν να κα­τα­φύ­γουν σε ανε­ξάρ­τη­τη δια­με­σο­λά­βη­ση, σχε­τι­κά με το ύψος των πλη­ρω­μών, κά­τι που σύμ­φω­να με την κυ­βέρ­νη­ση της Αυ­στρα­λί­ας δί­νει με­γα­λύ­τε­ρη ισχύ στους ει­δη­σε­ο­γρα­φι­κούς ορ­γα­νι­σμούς. Επί­σης ο κώ­δι­κας ανα­γκά­ζει τις πλατ­φόρ­μες να ενη­με­ρώ­νουν για αλ­λα­γές στους αλ­γο­ρίθ­μους τους.

Από την πλευ­ρά της η Κυ­βέρ­νη­ση θα πρέ­πει να λαμ­βά­νει υπό­ψη τη συμ­βο­λή των πλατ­φορ­μών στην ενη­μέ­ρω­ση και να τους πα­ρέ­χει χρο­νι­κό πε­ρι­θώ­ριο ενός μή­να πριν εφαρ­μό­σει τον κώ­δι­κα.

Η Κυ­βέρ­νη­ση δή­λω­σε ότι ανα­λαμ­βά­νει τον ρό­λο του εγ­γυ­η­τή και ότι οι ει­δη­σε­ο­γρα­φι­κοί ορ­γα­νι­σμοί στο εξής «θα αμεί­βο­νται δί­καια για το πε­ριε­χό­με­νο που πα­ρά­γουν, δια­σφα­λί­ζο­ντας κα­τ’ αυ­τόν τον τρό­πο τη βιω­σι­μό­τη­τα της δη­μο­σιο­γρα­φί­ας, που απο­τε­λεί αγα­θό δη­μο­σί­ου συμ­φέ­ρο­ντος στην Αυ­στρα­λία».

Με ανάρ­τη­σή του, την επο­μέ­νη της ανα­κοί­νω­σης της συμ­φω­νί­ας, ο Νικ Κλεγκ, ο υπεύ­θυ­νος δη­μο­σί­ων υπο­θέ­σε­ων του Facebook, δή­λω­σε: «Έχου­με ήδη επεν­δύ­σει 600 εκα­τομ­μύ­ρια δο­λά­ρια από το 2018, για να υπο­στη­ρί­ξου­με τη βιο­μη­χα­νία των μέ­σων ενη­μέ­ρω­σης, και σκο­πεύ­ου­με να επεν­δύ­σου­με του­λά­χι­στον 1 δι­σε­κα­τομ­μύ­ριο επι­πλέ­ον τα τρία προ­σε­χή χρό­νια». Και συ­νε­χί­ζει: «Ανα­γνω­ρί­ζου­με ότι η αξιό­πι­στη δη­μο­σιο­γρα­φία εί­ναι ζω­τι­κής ση­μα­σί­ας για τη λει­τουρ­γία των κοι­νω­νιών μας. Το Facebook θέ­λει πε­ρισ­σό­τε­ρο από πο­τέ να συ­νερ­γα­στεί με τους εκ­δό­τες Τύ­που». Ο Κλεγκ δεν υπει­σήλ­θε σε λε­πτο­μέ­ρειες σχε­τι­κά με τη δια­νο­μή και το εί­δος των μελ­λο­ντι­κών επεν­δύ­σε­ων στα μέ­σα ενη­μέ­ρω­σης.

Ο Τζέιμς Τέ­μπερ­τον, αρ­χι­συ­ντά­κτης της ψη­φια­κής έκ­δο­σης του πε­ριο­δι­κού τε­χνο­λο­γί­ας Wired, σε άρ­θρο του, κα­τα­λή­γει στο συ­μπέ­ρα­σμα ότι «το Facebook δεν εί­ναι απλώς ένα μέ­σο κοι­νω­νι­κής δι­κτύ­ω­σης. Το Google δεν εί­ναι απλώς μια μη­χα­νή ανα­ζή­τη­σης. Πρό­κει­ται για ένα πα­νί­σχυ­ρο δια­φη­μι­στι­κό δυο­πώ­λιο. Και ως τέ­τοιο θα πρέ­πει να το αντι­με­τω­πί­σουν οι κυ­βερ­νή­σεις και οι ρυθ­μι­στι­κές αρ­χές».

Για να έρ­θου­με και στα της Ελ­λά­δας, με την εν­σω­μά­τω­ση της Οδη­γί­ας (ΕΕ) 2019/790 και στη χώ­ρα μας, η οποία θα πρέ­πει να έχει ολο­κλη­ρω­θεί έως τον Ιού­νιο του 2021, οι έλ­λη­νες δη­μο­σιο­γρά­φοι και εκ­δό­τες Τύ­που θα έχουν πλέ­ον και αυ­τοί τη δυ­να­τό­τη­τα να διεκ­δι­κή­σουν και να δια­πραγ­μα­τευ­θούν με τις ψη­φια­κές πλατ­φόρ­μες αμοι­βή για την εκ­με­τάλ­λευ­ση του πε­ριε­χο­μέ­νου τους.

Πα­ρα­κο­λου­θώ­ντας όμως τις εξε­λί­ξεις στην Αυ­στρα­λία, αλ­λά και στη Γαλ­λία, εύ­κο­λα κα­τα­λή­γου­με στο συ­μπέ­ρα­σμα ότι, με δε­δο­μέ­νη τη δια­πραγ­μα­τευ­τι­κή δύ­να­μη των τε­χνο­λο­γι­κών κο­λοσ­σών, ο μό­νος δρό­μος για την επί­τευ­ξη μιας ευ­νοϊ­κής συμ­φω­νί­ας για τον κλά­δο του Τύ­που, εί­ναι μέ­σω των συλ­λο­γι­κών διεκ­δι­κή­σε­ων, και μά­λι­στα σε ευ­ρω­παϊ­κό, όχι μό­νο σε εθνι­κό επί­πε­δο. Σκό­πι­μη θα εί­ναι καη η στή­ρι­ξη των εθνι­κών αρ­χών αντα­γω­νι­σμού -εφό­σον αυ­τό κρι­θεί ανα­γκαίο, όπως συ­νέ­βη στη Γαλ­λία.

Στην κα­τεύ­θυν­ση αυ­τή, ο ΟΣ­ΔΕΛ συμ­με­τέ­χει στη συ­ντο­νι­στι­κή ομά­δα για τη δη­μιουρ­γία ευ­ρω­παϊ­κού κόμ­βου (Euro Ηub), που θα δια­χει­ρί­ζε­ται το νέο δι­καί­ω­μα εκ­δο­τών Τύ­που, που προ­βλέ­πει η Οδη­γία. Η πρω­το­βου­λία αυ­τή στο­χεύ­ει αφε­νός, στη δια­σφά­λι­ση του δι­καιώ­μα­τος των εκ­δο­τών Τύ­που σε ευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο και αφε­τέ­ρου, στη δη­μιουρ­γία ενός κα­τα­στή­μα­τος μιας στά­σης (one-stop-shop), που θα απευ­θύ­νε­ται στις ψη­φια­κές πλατ­φόρ­μες, κα­λύ­πτο­ντας τις ανά­γκες τους για χρή­ση ψη­φια­κού πε­ριε­χο­μέ­νου.

 

Πηγή: ΟΣΔΕΛ

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular