Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

***Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη***

Για να κρατήσουμε ακόμη τη γεύση του καλοκαιριού και της θάλασσας, η νέα περιπέτεια του Διονύση Δελή, του κυνηγού των μυθικών πλασμάτων, είναι ό,τι καλύτερο. Ο τίτλος είναι λίγο παράξενος: «Λόκι: Η απόπειρα δολοφονίας μιας δολοφόνου φάλαινας», αλλά ανταποκρίνεται πλήρως στο περιεχόμενο του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος με εικονογράφηση του Αποστόλη Ιωάννου και μας οδηγεί σε μακρινές θάλασσες, νησιά εξωτικά, γοητευτικά και …επικίνδυνα.

Ο Πάνος Τσερόλας μας χαρίζει ένα απολαυστικό μυθιστόρημα, με αγωνία, πολλές ανατροπές, αλλά μας ξεναγεί παράλληλα στον κόσμο της θάλασσας και των πλασμάτων της, αναδεικνύοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η φύση από όσους την αντιμετωπίζουν ως πηγή κέρδους. Η δύναμη του χρήματος τεράστια, η διαπλοκή ακόμη και με θεωρητικά πολέμιους του συστήματος δίνει τον τόνο, όμως υπάρχουν κι εκείνοι που αντιστέκονται χωρίς να λογαριάζουν το κόστος. Βιβλία σαν κι αυτό, σε μια εποχή που προβάλλονται πρότυπα τύπου survivor μπορεί να λειτουργήσει ως …αντίδοτο. Διότι ο ήρωας μας αναγκάζεται πράγματι να επιβιώσει ακόμη και σε ένα ερημονήσι, αλλά έρχεται σε επαφή και με τους ανθρώπους που ζουν εκεί, τα έθιμα και τις παραδόσεις του. Δεν προσπαθεί να ζήσει εις βάρος των άλλων αλλά να σεβαστεί και να στηρίξει τον χώρο και τους ανθρώπους. Από τις όμορφες στιγμές και η επαφή με τα ζώα και ειδικά την υποτιθέμενη «δολοφόνο» φάλαινα που αποδεικνύεται ιδιαιτέρως ευφυής και συναισθηματική. Φυσικά δεν λείπει η αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα. Κι έτσι περιμένουμε κι εμείς την επόμενη περιπέτεια του Διονύση Δελή. 

…από φύση στην ιστορία: Ο Θάνος Κονδύλης στο νέο του βιβλίο «Οι γενναίοι του Μαραθώνα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας με εικονογράφηση Θάνου Τσίλη, μας μεταφέρει στις παραμονές μιας από τις σημαντικότερες μάχες όλων των εποχών. Εκεί συναντάμε τον 15χρονο Κίμωνα, γιο του Μιλτιάδη και μετέπειτα επίσης σημαντικό στρατηγό της Αθήνας σε μια περιπέτεια, όπου οι φίλοι των Περσών και της τυραννίας συνωμοτούν εις βάρος της Ελλάδας, της πόλης τους και της Δημοκρατίας προκειμένου να επαναφέρουν στα πράγματα τον εκλεκτό τους γιο του τυράννου.

Ο Κίμων με τον πιστό του δούλο, τον Χαρίλαο και τη φίλη τους την Πανδώρα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνωμοσίας. Ο νεαρός ήρωας θα φτάσει να υποπτευθεί ακόμη και τον ίδιο του τον πατέρα. Ξεχωριστός στην υπόθεση θα είναι και ο ρόλος του Θεμιστοκλή. Ακόμη μια φορά ο συγγραφέας, καταφέρνει να μας συναρπάσει αλλά και να μας γνωρίσει την καθημερινότητα της πόλης και τα πολιτικά της παρασκήνια. Σίγουρα, όσα παιδιά θεωρούν βαρετή την ιστορία, διαβάζοντας αυτό το πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα, θα αλλάξουν γνώμη.

 

…κι από την ιστορία στον μύθο: Η συγγραφέας και αρχαιολόγος Εύη Παπαδοπούλου μας χαρίζει δυο καινούργια μυθολογικά παραμύθια που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη: «Το ημερολόγιο των άστρων» και «Το όνειρο του Νικία και της Μελίτης» με εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου.

Όπως αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου, «τα αρχαιολογικά παραμύθια γεννήθηκαν το 2013 από τη Δρα Αρχαιολογίας Εύη Παπαδοπούλου. Αποτελούν πρωτότυπες ιστορίες, βασισμένες σε αληθινούς αρχαιολογικούς χώρους και ευρήματα με απώτερο σκοπό τους την πρόσληψη γνώσης για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με έναν απλό, ευχάριστο και μοναδικό στο είδος του τρόπο». Η φόρμα του παραμυθιού εξυπηρετεί σίγουρα αυτόν τον σκοπό.

 

Το Ημερολόγιο των άστρων -με επιστημονική επιμέλεια του Γιάννη Μπιτσάκη- αναφέρεται στον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς συγγραφείς. Εδώ έχουμε μια  παραμυθένια εκδοχή του ταξιδιού και του ναυαγίου, που ανακαλύπτει ο μικρός Μύρωνας μαθαίνοντας για τους δυο ήρωες την Εριφύλη και τον Ζήτη, που έγιναν αστέρια όταν οι πολύτιμοι θησαυροί του πλοίου στο οποίο είχαν συναντηθεί βρέθηκαν στον βυθό της θάλασσας.

Πολύ διαφορετικό, με τη δράση να μεταφέρεται αυτή τη φορά στους Δελφούς, είναι το  όνειρο του Νικία και της Μελίτης. Εδώ όχι μόνο παρακολουθούμε μια γοητευτική ιστορία έρωτα και ανταγωνισμού, αλλά έχουμε την ευκαιρία και να προσεγγίσουμε την ποίηση με τον τρόπο που την αντιλαμβάνονταν οι αρχαίοι Έλληνες. Οι δυο ήρωες συναντιούνται στους μουσικούς αγώνες, αλλά με την παρέμβαση του φθονερού Βρύα γίνονται εχθροί. Ωστόσο η δύναμη της αγάπης και η μουσική τους, στο τέλος θα νικήσουν.

Ένας πολύ όμορφος τρόπος να ανακαλύψουμε γοητευτικούς μύθους και τις αλήθειες που κρύβονται πίσω τους. 

Έτσι που το φθινόπωρο να γίνει λιγότερο μελαγχολικό. 

Kostas Stoforos

 

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular