Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

***Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη***

Οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου είναι τρείς έμπειροι ξένοι δημοσιογράφοι που ερευνούν σε βάθος τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε ο εκτοπισμένος πληθυσμός στην Αθήνα και τον Πειραιά του 1922

Το βιβλίο του Γιάννη Σιώτου, «Μάνα Πατρίδα, Κακιά Μητριά» είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας ετών, που δίνει πολιτικοκοινωνικές απαντήσεις για το πως η Ελλάδα διαχειρίστηκε τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία το ’22.

Το μυθιστόρημα του Γιάννη Σιώτου εκδόθηκε από τις «Εκδόσεις Καστανιώτη» εστιάζει στη ζωή των προσφύγων, στην Αθήνα και στον Πειραιά, από τον Αύγουστο του 1922 μέχρι τον Αύγουστο του 1923.

Ο συγγραφέας, αντλεί το υλικό του από τις εφημερίδες της περιόδου 1922-1925 , τα αρχεία της Βουλής, τους φορείς που διατηρούν στατιστικά στοιχεία για την οικονομία , την υγεία και την εγκληματικότητα, τις μεταγενέστερες επιστημονικές έρευνες, τις δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά έντυπα του εξωτερικού και ς από την πλούσια ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία.

Αναπαριστά το χάος εκείνης της περιόδου στο οποίο κυριαρχούν η εκμετάλλευση, η απόρριψη, η περιθωριοποίηση, η κερδοσκοπία, το εμπόριο ανθρώπων και η απληστία.

Οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου είναι τρείς έμπειροι ξένοι δημοσιογράφοι που ερευνούν σε βάθος τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο εκτοπισμένος πληθυσμός και μεταφέρουν την δική τους αλήθεια στην ιστορία.

Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο συγγραφέας Γιάννης Σιώτος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πριν ξεκινήσω να γράφω είχα σοκαριστεί διαβάζοντας το Πρωτόκολλο του Προσφυγικού Δανείου και ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» για απαγωγές κοριτσιών, αρπαγές από εργολάβους των τιμαλφών που είχαν καταφέρει να διασώσουν οι πρόσφυγες και για την αβάστακτη πείνα στο Λοιμοκαθαρτήριο του Αγ. Γεωργίου. Ξέρετε, όταν εντυπωσιάζεσαι από μία πληροφορία, προσπαθείς να τη διασταυρώσεις. Ολες οι κρίσεις, πολιτικές, οικονομικές, γεωπολιτικές, χαρακτηρίζονται από τις πιέσεις που ασκούνται σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής πυραμίδας. Για τους περισσότερους είναι εξουθενωτικές, αλλά για κάποιους, λίγους, είναι το μέσο για να αποκτήσουν ακόμα περισσότερο πλούτο και ισχύ. Οσο κατεβαίνει η πίεση προς τη βάση της πυραμίδας τόσο αυξάνεται η καταστρεπτική της δύναμη και η αναδιανεμητική διαδικασία αποκτά βίαια χαρακτηριστικά. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες βρέθηκαν στη βάση της πυραμίδας ακόμα χαμηλότερα και από τους φτωχότερους Έλληνες της μητροπολιτικής Ελλάδας. Κάνω διάκριση ανάμεσα σε εξαθλιωμένους και πλούσιους, διότι οι πρώτοι υπέστησαν όλες τις μορφές εκμετάλλευσης που μπορεί να επινοήσει ο ανθρώπινος νους, ενώ οι άλλοι επωφελήθηκαν από την κατάρρευση. Ο τόπος τις μέρες εκείνες και για πολλά χρόνια έζησε καταστάσεις ακραίας χυδαιότητας και αναλγησίας. Τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες ζούσαν σε προαύλια εκκλησιών, παραπήγματα, σκηνές, σχολεία και αποθήκες, μια χούφτα χρηματιστών, τραπεζιτών, βιομηχάνων και εφοπλιστών κερδοσκοπούσαν και επιχειρηματίες από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη αγόραζαν ακίνητα και επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας».

Ο Γιάννης Σιώτος γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομία και τουριστική οικονομία. Το 1981 άρχισε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης σε ημερήσιες εφημερίδες. Το 1989 ξεκίνησε να εργάζεται στην εφημερίδα Τα Νέα, όπου εννέα χρόνια αργότερα έγινε αρχισυντάκτης του οικονομικού ρεπορτάζ και υπεύθυνος των οικονομικών ενθέτων της εφημερίδας. Αποχώρησε το 2003 και έκτοτε αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά. Σήμερα είναι αρθρογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών, σύμβουλος έκδοσης του Foreign Affairs – Τhe Hellenic Edition και μέλος της επιτροπής του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular