Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

***Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη***

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο ΠΩΣ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΕΙΣ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΟΥ της εξειδικευμένης σε ζητήματα ύπνου κλινικής ψυχολόγου δρ Γουέντι Τρόξελ, που μας μαθαίνει πώς να αποκτήσουμε την ποιότητα ύπνου που αξίζουμε. Για να την αποκτήσουμε όμως, χρειαζεται να μάθουμε πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τα συναισθήματά μας.

Η Τζέσικα, μια μαμά που μένει στο σπίτι με έναν σύζυγο, τον Τιμ, ο οποίος ταξιδεύει τακτικά για τη δουλειά του, και δύο παιδιά, τον πεντάχρονο Μπέντζαμιν και την επτάχρονη Πένι, μου περιέγραψε πώς τα προβλήματα ύπνου της εμπόδιζαν την ικανότητά της να αντιμετωπίζει τις καθημερινές απαιτήσεις της οικογενειακής ζωής. «Όταν δεν κοιμάμαι καλά, είναι σαν τα συναισθήματα μου να βρίσκονται σε κατάσταση υπερενέργειας, και υπάρχει παντού στατικός ηλεκτρισμός. Είναι σαν αυτά τα φθαρμένα καλώδια που περιμένουν να σπινθηροβολήσουν με το παραμικρό. Χάνω τα αυγά και τα πασχάλια με τα πιο μικρά πράγματα. Τα παιδιά υποτίθεται ότι είναι φωνακλάδικα και ανόητα. Υποτίθεται ότι τα κάνουν όλα χάλια και δυσκολεύονται να ακολουθήσουν οδηγίες. Και ο Τιμ πρέπει να έχει τη δυνατότητα να περιμένει μια γυναίκα που χαίρεται να τον βλέπει όταν επιστρέφει από ένα μακρινό ταξίδι, αλλά εγώ δεν έχω χρόνο για όλα αυτά όταν είμαι κουρασμένη. Και είμαι πάντα κουρασμένη».

Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να ταυτιστούμε. Και πιθανόν, αν ρωτήσετε τον/τη σύντροφό σας, να πει το ίδιο. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να δούμε αμέσως τις διαπροσωπικές συνέπειες της απώλειας ύπνου παρατηρώντας απλώς ένα νήπιο που έχει χάσει έναν υπνάκο. Ένα κανονικά ανέμελο, χαρούμενο παιδί μπορεί να μετατραπεί σε έναν απόλυτο τρόμο: ένα παράλογο και συναισθηματικό ράκος (κλοτσάει, ουρλιάζει και κλαίει) αφού χάσει μόλις έναν υπνάκο ή αν, Θεός φυλάξοι, η στιγμή του ύπνου καθυστερήσει κατά μία ώρα. Ενώ τα συμπτώματα της απώλειας ύπνου γενικά δεν είναι τόσο έντονα στους ενήλικες, η αλήθεια είναι ότι, όσο και αν προσπαθούμε να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας πιστεύοντας ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα ενώ κάνουμε οικονομία στον ύπνο, τα συναισθήματά μας δέχονται μεγάλο πλήγμα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις μας.

Ο ύπνος παίζει ισχυρό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε και ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας. Όταν μας λείπει ύπνος, γινόμαστε πιο ευερέθιστοι, έχουμε περισσότερη αρνητική διάθεση, η ανοχή μας στην απογοήτευση μειώνεται και γινόμαστε πιο ασταθείς συναισθηματικά, γεγονός που σημαίνει ότι είμαστε πιο επιρρεπείς σε εναλλαγές της διάθεσης, επειδή η ικανότητά μας να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας είναι μειωμένη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι, όταν ο ύπνος περιοριζόταν σε πέντε ώρες κάθε νύχτα για μία εβδομάδα, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν προοδευτική αύξηση των αρνητικών συναισθημάτων (π.χ., θυμός, θλίψη, απογοήτευση, ευερεθιστότητα) με κάθε διαδοχική νύχτα περιορισμού του ύπνου. Η έρευνα περαιτέρω έδειξε ότι η απώλεια ύπνου οδήγησε όχι μόνο σε αύξηση των αρνητικών συναισθημάτων, αλλά και σε μείωση των θετικών συναισθημάτων. Στον/στη σύντροφο του ατόμου που στερήθηκε τον ύπνο, αυτή η ενεργοποίηση των αρνητικών συναισθημάτων σε συνδυασμό με την άμβλυνση των θετικών συναισθημάτων μπορεί να μοιάζει με διπλό χτύπημα περιφρόνησης και κριτικής, που επιδεινώνεται με την απομόνωση. Γενικά, ο/η σύντροφος νιώθει μοναξιά, ευαλωτότητα και ότι δέχεται επίθεση, γεγονός που, φυσικά, μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε αμυντικότητα ή αντεπίθεση. Δεν είναι και πολύ καλή μια τέτοια συνταγή για ευδαιμονία στη σχέση.

Η απώλεια ύπνου όχι μόνο μας κάνει πιο δυσάρεστους στην παρέα, αλλά μπορεί να μας κάνει και πιο επιρρεπείς σε χρόνιες ψυχικές ασθένειες. Οι διαταραχές του ύπνου είναι σύμπτωμα σχεδόν κάθε γνωστής ψυχικής κατάστασης και επιδεινώνουν τις ήδη υπάρχουσες. Μπορούν επίσης να προβλέψουν την εμφάνιση νέων προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης, του άγχους, ακόμα και της αυτοκτονίας.

Αν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ύπνου, προβλέπεται χειρότερη ανταπόκριση στη θεραπεία ακόμα και στις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την κατάθλιψη και μεγαλύτερη πιθανότητα υποτροπής του προβλήματος. Λένε ότι η κατάθλιψη πονάει^ και όντως πονάει. Αλλά ο πόνος επεκτείνεται πέρα από το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη και στους πιο κοντινούς του ανθρώπους. Για παράδειγμα, μια πολυεθνική μελέτη έδειξε ότι η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο διαζυγίου κατά περίπου 60%. Η προτεραιότητα στον ύπνο και η αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου είναι, επομένως, κρίσιμος παράγοντας για την υποστήριξη της ψυχικής μας υγείας και κατ’ επέκταση της υγείας των σχέσεών μας.

Πηγή: Ψυχογιός Blog

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular