Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

***Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη***

Ο Νίκος Βατόπουλος παραδίδει τη σκυτάλη στον συγγραφέα, ποιητή και σκηνοθέτη του θεάτρου Θοδωρή Γκόνη

Ή πώς «Περπατώντας στην Αθήνα» … φτάνουμε στα «Εφτά λευκά πουκάμισα»!

 

 

Όχι μια, ούτε δύο, αλλά πέντε Σκυταλοδρομίες Λόγου συμπληρώνει η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου τον Οκτώβριο! Ένα μηνιαίο ραντεβού που έχει γίνει πλέον θεσμός στην πόλη κι αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή από τους κατοίκους της! Μετά τους Τίτο Πατρίκιο, Παντελή Μπουκάλα, Ρέα Γαλανάκη, Δημήτρη Δασκαλόπουλο – Μαρία Στασινοπούλου, ο τέταρτος σκυταλοδρόμος Νίκος Βατόπουλος – αθηναιογράφος, χρονογράφος, επιφυλλιδογράφος – παραδίδει τη σκυτάλη στον Θοδωρή Γκόνη, συγγραφέα, ποιητή και σκηνοθέτη του θεάτρου με αφορμή το βιβλίο του ‘Εφτά λευκά πουκάμισα’ (εκδ. Άγρα, 2017).  

Η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σας προσκαλεί τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου και ώρα 19:00, στο Δημαρχείο της Αθήνας, αίθουσα Τελετών, στην πλατεία Κοτζιά. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Έλληνες Συγγραφείς» και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Συντονιστές είναι o ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης και η δημοσιογράφος Μαίρη Αδαμοπούλου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο και Άγρα.

Ο Νίκος Βατόπουλος είχε παραλάβει τη σκυτάλη με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο ‘Περπατώντας στην Αθήνα’, εκδ. Μεταίχμιο 2018. Στην εκδήλωση της 24ης Σεπτεμβρίου, οι προηγούμενοι σκυταλοδρόμοι, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Μαίρη Στασινοπούλου σχολίασαν σχετικά με το έργο του: «Ο Νίκος Βατόπουλος έχει μια αστική ευγένεια, καλλιέργεια και μόρφωση, που χαρακτήριζε τους παλιούς, καλούς δημοσιογράφους. Η λογοτεχνικότητα των κειμένων του, με τις περιγραφές, παρομοιώσεις και αντιθέσεις τους, το συνδυασμό γνώσης και αναζήτησης με τη συνδρομή της φαντασίας, δίνει φωνή και συναίσθημα σε κτήρια της πόλης. Τα κείμενά του μας έχουν κάνει επανειλημμένα να τριγυρνάμε στην Αθήνα αναζητώντας σπίτια και συνοικίες». Η συντονίστρια της συζήτησης, δημοσιογράφος Τασούλα Επτακοίλη τόνισε ότι ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του ‘αρχαιολόγο του άστεως’ και μας κάνει κοινωνούς της συγκίνησης που βιώνει, καλώντας μας με τον προβληματισμό του να κάνουμε τη δική μας ανάγνωση, ενώ ο συν-συντονιστής, δημοσιογράφος Γιάννης Πανταζόπουλος,  είπε ότι τα κείμενά του σε κάνουν ν’ αγαπάς τις λέξεις. «Ακόμα κι ένα σκοτεινό σοκάκι, η πένα του Βατόπουλου το φωτίζει μαγικά!»

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Νίκος Βατόπουλος δήλωσε: «Η Σκυταλοδρομία Λόγου είναι μια υπέροχη ιδέα που αναδεικνύει τα κειμενικά είδη. Μου αρέσει ο όρος, γιατί τον συνδέω και με τη σκυταλοδρομία των γενεών στην πόλη! Είμαστε όλοι περαστικοί και είναι νομοτελειακό, ότι πολλά από τα κτήρια θα χαθούν στο χρόνο. Το θέμα είναι να σώσεις το αίσθημα της πόλης, την αστική περηφάνια. Εγώ θέλω να δημιουργήσω μια μικρή ‘ρωγμή’ στον αναγνώστη, να νιώσει κάτι διαβάζοντας. Μια ελάχιστη τομή του χρόνου, όπου το βλέμμα και ο νους θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν μια ιδέα. Και για να υπάρξει ιδέα, πρέπει να έχει υπάρξει συγκίνηση!».

Σχετικά με την επιλογή του, να παραδώσει τη σκυτάλη στον Θοδωρή Γκόνη, σχολίασε: «Είναι ένας άνθρωπος που θεωρώ ότι δικαιώνει απολύτως τον όρο του δημιουργού, καθώς όχι μόνο εκφράζεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, αλλά και γιατί με την πάροδο των ετών έχει κατακτήσει ένα δικό του, αναγνωρίσιμο ύφος. Ένα ύφος ευρύχωρο, οικουμενικό και βαθιά ελληνικό συγχρόνως. Η τελευταία συλλογή διηγημάτων του δοξάζει την πλαστικότητα, την ευλυγισία και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, με ένα τρόπο σχεδόν εμμονικό. Η γλώσσα μπορεί να είναι και ένα φετίχ, αλλά στην περίπτωση αυτή, η γλώσσα ορίζει τη συνθήκη μέσα από την οποία ο κόσμος παραμένει πολύπλευρος, αντιφατικός, κρυπτικός και φωτεινός. Αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να απομονώσω είναι η τόλμη της απελευθέρωσης χειμάρρων σάρκινης και πνευματικής απόλαυσης. Έχει έναν τρόπο να φέρνει τη γεύση της σκόνης, των καρπών, του χώματος, του ξύλου, της σάρκας. Γήινος και βαθιά αισθαντικός, εγκολπώνει τον ελληνικό τρόπο όπως βιώθηκε και όπως βιώνεται στην ύπαιθρο και στις πόλεις, σε φωτισμένες σκηνές και σε μισοσκότεινα δωμάτια. Ο τρόπος του έχει αποτυπωθεί σε στίχους που έγιναν τραγούδια, σε θεατρικά ανεβάσματα, σε ποιήματα και σε μια σειρά διηγημάτων. Η τελευταία του συλλογή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Άγρα» με τίτλο «Εφτά λευκά πουκάμισα» είναι μικρές ιστορίες, που διαγράφουν μεγάλες εσωτερικές διαδρομές».

Στη Σκυταλοδρομία Λόγου, συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου (Ποίηση, Ιστορία, Βιογραφία/ Απομνημονεύματα/ Ημερολόγιο, Μυθιστόρημα, Νουβέλα-Διήγημα, Επιστήμη, Θέατρο, Βιβλία για παιδιά και εφήβους, Φιλοσοφία, Κριτική-Δοκίμιο, κ.ά.). Στη συνέχεια καλούν το συγγραφέα του βιβλίου αυτού σε ένα ανοικτό, δημόσιο διάλογο, με τη συμμετοχή του κοινού, παραδίδοντάς του τη Σκυτάλη προκειμένου, στην επόμενη εκδήλωση, να επιλέξει και να παρουσιάσει τον επόμενο δημιουργό. Η δράση διαρκεί όλη τη χρονιά της διοργάνωσης. Συντονιστές-παρουσιαστές της εκάστοτε εκδήλωσης είναι εκπρόσωποι από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών – καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, κ.ά. Παράλληλα στην εκδήλωση γίνονται αναγνώσεις ή και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.

Στοιχεία για τους συγγραφείς:

Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε το 1960. Από το 1988 εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Η Καθημερινή, στο πολιτιστικό ρεπορτάζ. Έχει ειδικευθεί σε θέματα αθηναϊκά και αστικού πολιτισμού. Το 2001 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Το πρόσωπο της Αθήνας. Το 2011 ίδρυσε τη διαδικτυακή ομάδα πολιτών «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» που αριθμεί πάνω από 23.000 μέλη. Το 2014 έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση φωτογραφιών με θέμα Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου (αίθουσα τέχνης ena) και παρουσίασε ως προσωπικό πρότζεκτ την έκθεση Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο του «Περπατώντας στην Αθήνα».

Ο Θοδωρής Γκόνης γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Πέλου Κατσέλη. Σπούδασε Οικονομικά. Εργάστηκε ως ηθοποιός μέχρι το 1996 και έκτοτε ασχολείται κυρίως με την σκηνοθεσία. Έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής,  ΔΗΠΕΘΕ και θιάσους του ελεύθερου θεάτρου, σκηνοθετώντας σύγχρονα και κλασικά έργα.  Επίσης, έχει γράψει και σκηνοθετήσει αρκετές μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Την περίοδο αυτή είναι καλλιτεχνικός διευθυντής  στο Φεστιβάλ Φιλίππων και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Έχει συνεργαστεί ως στιχουργός με τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. Από τις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Τραγούδια» (1993), «Ένα τραγούδι για τον Νίκο Γκάτσο» (1993), «Λόγια για τραγούδια» (1997), «Τα πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου» (2000), «Αγρινίου. Καρόλου Ντηλ και Τσιμισκή» (2004), «Καρόλου Ντηλ και Τσιμισκή» (2008), « Ο ύπνος της Αδριανουπόλεως» (2011), «Εφτά λευκά πουκάμισα» (2017).  Από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Η πύλη της ξηράς» (1993) και ο «Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης» (2007), ενώ για τις Εκδόσεις Μεταίχμιο έχει επιμεληθεί το βιβλίο «Ναύπλιο: Μια πόλη στη λογοτεχνία» (2004).



 

 

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular