Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

***Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη***

Το πρώτο Φεστιβάλ Ευρωπαίων Συγγραφέων τον Μάιο στη Βρετανική Βιβλιοθήκη

Το πρώ­το Φε­στι­βάλ Ευ­ρω­παί­ων Συγ­γρα­φέ­ων (European Writers’ Festival) θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί 20 και 21 Μα­ΐ­ου στη Βρε­τα­νι­κή Βι­βλιο­θή­κη στο Λον­δί­νο. Στο Φε­στι­βάλ θα συμ­με­τά­σχουν ορι­σμέ­νοι από τους ση­μα­ντι­κό­τε­ρους ευ­ρω­παί­ους συγ­γρα­φείς, οι οποί­οι θα κα­τα­θέ­σουν τις από­ψεις τους και θα συ­ζη­τή­σουν για τη λο­γο­τε­χνία και τις ιδέ­ες που κα­θο­ρί­ζουν τις χώ­ρες τους αλ­λά και την Ευ­ρώ­πη σή­με­ρα.

Η διορ­γά­νω­ση στο­χεύ­ει αφε­νός στην πα­ρου­σί­α­ση των ευ­ρω­παϊ­κών πε­ζο­γρα­φη­μά­των και ποι­η­μά­των που έχουν με­τα­φρα­στεί στα αγ­γλι­κά και τα οποία ξε­χώ­ρι­σαν και αφε­τέ­ρου στη δια­σφά­λι­ση της συ­νέ­χι­σης των πο­λι­τι­στι­κών δι­κτύ­ων και των ανταλ­λα­γών με­τα­ξύ Βρε­τα­νί­ας και Ευ­ρώ­πης ενό­ψει των νέ­ων προ­κλή­σε­ων στη με­τά Brexit επο­χή.

Οι συγ­γρα­φείς που θα συμ­με­τά­σχουν προ­έρ­χο­νται από πε­ρισ­σό­τε­ρες από 27 χώ­ρες. Με­τα­ξύ αυ­τών εί­ναι ο Γκε­όρ­γκι Γκο­σπο­ντί­νοφ από τη Βουλ­γα­ρία, υπο­ψή­φιος για το Διε­θνές Βρα­βείο Booker 2023, και η Κα­τερ­ζί­να Τού­τσκο­βα από την Τσε­χία. Την Ελ­λά­δα θα εκ­προ­σω­πή­σει ο συγ­γρα­φέ­ας και δη­μο­σιο­γρά­φος Ηλί­ας Μα­γκλί­νης και την Κύ­προ ο ποι­η­τής Αντώ­νης Ανα­ξα­γό­ρου. Το πρό­γραμ­μα των εκ­δη­λώ­σε­ων πε­ρι­λαμ­βά­νει έξι θε­μα­τι­κές συ­ζη­τή­σεις, με θέ­μα την Ευ­ρώ­πη, την ελευ­θε­ρία της έκ­φρα­σης, τον πό­λε­μο, την ιστο­ρία και τη με­τά­φρα­ση, κα­θώς και ανα­γνώ­σεις λο­γο­τε­χνι­κών κει­μέ­νων από τους συγ­γρα­φείς.

Το πρώ­το Φε­στι­βάλ Ευ­ρω­παί­ων Συγ­γρα­φέ­ων διορ­γα­νώ­νε­ται από τα Εθνι­κά Ιν­στι­τού­τα Πο­λι­τι­σμού της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης (EUNIC) του Λον­δί­νου σε συ­νερ­γα­σία με το Ευ­ρω­παϊ­κό Δί­κτυο Λο­γο­τε­χνί­ας και τη Βρε­τα­νι­κή Βι­βλιο­θή­κη και με την υπο­στή­ρι­ξη της Αντι­προ­σω­πεί­ας της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο και του Γρα­φεί­ου Συν­δέ­σμου του Ευ­ρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο. Την επι­μέ­λεια του Φε­στι­βάλ Ευ­ρω­παί­ων Συγ­γρα­φέ­ων έχει η πρώ­ην δη­μο­σιο­γρά­φος του BBC Rosie Goldsmith, διευ­θύ­ντρια του Ευ­ρω­παϊ­κού Δι­κτύ­ου Λο­γο­τε­χνί­ας και αρ­χι­συ­ντά­κτρια των πε­ριο­δι­κών Riveter.

Ανα­λυ­τι­κά το πρό­γραμ­μα του Φε­στι­βάλ:

Σάβ­βα­το 20 Μα­ΐ­ου

Ιστο­ρί­ες από τη νέα Ευ­ρώ­πη

Ποιες εί­ναι οι τά­σεις και ποια τα εί­δη της ευ­ρω­παϊ­κής λο­γο­τε­χνί­ας σή­με­ρα; Υπάρ­χει ακό­μη ευ­ρω­παϊ­κή λο­γο­τε­χνία (υπήρ­ξε πο­τέ;) και πώς έχει αλ­λά­ξει, όχι μό­νο με­τά την πτώ­ση του Τεί­χους του Βε­ρο­λί­νου, αλ­λά και με­τά την παν­δη­μία, το Brexit και τον πό­λε­μο της Ρω­σί­ας κα­τά της Ου­κρα­νί­ας; Μή­πως θα έπρε­πε στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα να μι­λά­με για εθνι­κές ή πε­ρι­φε­ρεια­κές λο­γο­τε­χνί­ες;

Με τους: Viola Di Grado (Ιτα­λία), Zsófia Bán (Ουγ­γα­ρία), Jan Carson (Ιρ­λαν­δία), Georgi Gospodinov (Βουλ­γα­ρία) και Witold Szabłowski (Πο­λω­νία). Προ­ε­δρεύ­ει η Rosie Goldsmith.

Ελευ­θε­ρία στη συγ­γρα­φή

Τα αν­θρώ­πι­να δι­καιώ­μα­τα εί­ναι ο θε­μέ­λιος λί­θος του ευ­ρω­παϊ­κού ιδε­ώ­δους. Πα­ρα­τη­ρεί­ται όμως αύ­ξη­ση των πα­ρα­βιά­σε­ων και άρα απαι­τεί­ται εντα­τι­κο­ποί­η­ση των προ­σπα­θειών για την προ­στα­σία τους. Επί­σης, προ­ά­σπι­ση απαι­τούν και τα δι­καιώ­μα­τα των γυ­ναι­κών, των ατό­μων με ανα­πη­ρία, των ΛΟ­ΑΤ­ΚΙ+, των προ­σφύ­γων, των με­τα­να­στών και πολ­λών άλ­λων. Πώς πρέ­πει λοι­πόν να υπε­ρα­σπι­στού­με τις ελευ­θε­ρί­ες μας και πώς οι συγ­γρα­φείς δια­χει­ρί­ζο­νται αυ­τά τα ζη­τή­μα­τα, όχι μό­νο στις χώ­ρες τους αλ­λά και στις ζω­ές τους;

Με τους: Magda Carneçi (Ρου­μα­νία), Vigdis Hjorth (Νορ­βη­γία), Monika Kompaníková (Σλο­βα­κία), Caroline Lamarche (Βέλ­γιο) και Mithu Sanyal (Γερ­μα­νία). Προ­ε­δρεύ­ει η Tahmima Anam.

Σε συ­νερ­γα­σία με το English PEN.

Ο πό­λε­μος και τα επα­κό­λου­θά του

Με τον πό­λε­μο της Ρω­σί­ας κα­τά της Ου­κρα­νί­ας σε εξέ­λι­ξη, βρα­βευ­μέ­νοι συγ­γρα­φείς από την Ου­κρα­νία και από όλη την ήπει­ρο συ­να­ντιού­νται για να συ­ζη­τή­σουν για τους πο­λέ­μους της Ευ­ρώ­πης, στο πα­ρελ­θόν και στο πα­ρόν. Μπο­ρεί η λο­γο­τε­χνία να μας βοη­θή­σει να εξη­γή­σου­με και να κα­τα­νο­ή­σου­με τον πό­λε­μο; Στην πε­ρί­πτω­ση της Ου­κρα­νί­ας, εί­ναι όντως δυ­να­τόν να γρά­φεις πε­ζο­γρα­φία και ποί­η­ση όταν βιώ­νεις το πα­ρά­λο­γο και την κα­τα­στρο­φή;

Με τους: Kai Aareleid (Εσθο­νία), Chitra Ramaswamy (Σκω­τία), Olena Stiazhkina (Ου­κρα­νία) και Nachoem Wijnberg (Κά­τω Χώ­ρες). Προ­ε­δρεύ­ει η Claire Armitstead.

Κυ­ρια­κή 21 Μα­ΐ­ου

Γρά­φο­ντας για την Ιστο­ρία

Από την Οθω­μα­νι­κή Τουρ­κία μέ­χρι την Αρ­χαία Ρώ­μη, η ιστο­ρία βρί­σκε­ται στο επί­κε­ντρο της θε­μα­τι­κής των ευ­ρω­παί­ων συγ­γρα­φέ­ων. Εί­τε πρό­κει­ται για ένα συ­ναρ­πα­στι­κό οι­κο­γε­νεια­κό έπος, εί­τε για ένα graphic novel για την εξο­ρία και τις απε­λά­σεις η ιστο­ρία απο­τε­λεί αστεί­ρευ­τη πη­γή για τους ευ­ρω­παί­ους συγ­γρα­φείς. Για­τί όμως τό­σο συ­χνά ανα­ζη­τού­με τις κα­λύ­τε­ρες ιστο­ρί­ες στο πα­ρελ­θόν;

Με τους: Raphaela Edelbauer (Αυ­στρία), Jurga Vilė και Lina Itagaki (Λι­θουα­νία), Harald Voetmann (Δα­νία), Defne Suman (Τουρ­κία) και Katerina Tučková (Τσε­χι­κή Δη­μο­κρα­τία). Προ­ε­δρεύ­ει ο Chris Power.

Ιστο­ρί­ες γλώσ­σας και με­τά­φρα­σης

Την ίδια στιγ­μή που πα­ρα­τη­ρεί­ται άν­θι­ση στο με­γα­λύ­τε­ρο μέ­ρος της Ευ­ρώ­πης στην εκ­μά­θη­ση σύγ­χρο­νων γλωσ­σών, στη με­τά­φρα­ση, κα­θώς και στην προ­ώ­θη­ση των μειο­νο­τι­κών και πε­ρι­φε­ρεια­κών γλωσ­σών, υπάρ­χει και η δυ­σά­ρε­στη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα του εθνι­κι­σμού, του Brexit, της πα­ρακ­μής της εκ­μά­θη­σης ξέ­νων γλωσ­σών και ο αντί­κτυ­πος που έχουν στη δη­μιουρ­γι­κό­τη­τα, στις εκ­δό­σεις και στις πο­λι­τι­στι­κές σχέ­σεις με­τα­ξύ των χω­ρών της Ευ­ρώ­πης και της Βρε­τα­νί­ας.

Με τους: Núria Bendicho (Κα­τα­λο­νία), Ηλία Μα­γκλί­νη (Ελ­λά­δα), Elena Medel (Ισπα­νία), José Luís Peixoto (Πορ­το­γα­λία) και Raibīs (Λε­το­νία). Υπό την προ­ε­δρία του Daniel Hahn.

Κοι­τά­ζο­ντας μπρο­στά

Στο κλεί­σι­μο της διορ­γά­νω­σης η συ­ζή­τη­ση θα πε­ρι­στρα­φεί γύ­ρω από τα θέ­μα­τα που συ­ζη­τή­θη­καν κα­τά τη διάρ­κεια του Φε­στι­βάλ, εστιά­ζο­ντας στο μέλ­λον της ευ­ρω­παϊ­κής λο­γο­τε­χνί­ας,

Με τους: Αντώ­νη Ανα­ξα­γό­ρου (Κύ­προς), Emmi Itäranta (Φιν­λαν­δία), Charlotte van den Broeck (Φλάν­δρα), Olivier Guez (Γαλ­λία) και Ana Schnabl (Σλο­βε­νία). Προ­ε­δρεύ­ει η Bee Rowlatt.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular