Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

***Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη***

Η χρονιά αυτή ήταν δύσκολη για όλους μας, αλλά απ’ ό,τι δείχνουν τα στοιχεία, επανεκτιμήσαμε τη συντροφιά του βιβλίου. Εξάλλου όσο πιο πολύ διαβάζουμε, τόσο πιο ευτυχισμένοι νιώθουμε

Ανακαλύψαμε παλιότερα βιβλία σε φροντισμένες επανεκδόσεις, διαβάσαμε επιτέλους τα βιβλία που είχαμε πάρει αλλά δεν προλαβαίναμε να διαβάσουμε και απολαύσαμε νέους τίτλους που μετά από το πρώτο μούδιασμα της πανδημίας εμφανίζονται συνεχώς και είναι πολύ ενδιαφέροντες. Δεν μπορέσαμε να ταξιδέψουμε εκτός νομού, ούτε καν εκτός δήμου, αλλά ταξιδέψαμε σ’ όλο τον κόσμο μέσα από τα βιβλία.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Έρευνα για την Ανάγνωση του ΟΣΔΕΛ[1], όσο περισσότερο διαβάζει κανείς, τόσο πιο κοινωνικά ενταγμένος νιώθει. Οι αναγνώστες νιώθουν πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, νιώθουν καλά στο κοινωνικό σύνολο που ανήκουν και εμπιστεύονται τους συνανθρώπους τους, ενώ…το διάβασμα είναι γένους θηληκού, καθώς φαίνεται ότι περισσότερες είναι οι γυναίκες αναγνώστριες!

Στο Literature.gr καταθέτουμε ανελλιπώς τις απόψεις μας για τους νέους τίτλους. Το 2020 δημοσιεύσαμε περισσότερες από 140 εκτενείς κριτικές βιβλίων και αν κρίνουμε την απήχηση από την  επισκεψιμότητα των αναγνωστών μας, το ξένο μυθιστόρημα κέρδισε τις εντυπώσεις. Ξεχώρισαν ο Ιάπωνας Νομπελίστας Καζούο Ισιγκούρο με το Ένας καλλιτέχνης του ρέοντος κόσμου, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σε πολύ καλή μετάφραση της Αργυρώς Μαντόγλου, καθώς και το κορυφαίο λογοτεχνικό έργο του Ζοζέ Σαραμάγκου Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις που εκδόθηκε το 1984 και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση Αθηνάς Ψυλλιά. Από την Ελληνική λογοτεχνία διακρίναμε την σπουδαία συλλογή διηγημάτων του Θάνου Κάππα, Πώς πάνε τα πράγματα, Εκδόσεις βιβλιοπωλείο της Εστίας  καθώς και το μυθιστόρημα του Αλέξη Σταμάτη Αθώα πλάσματα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.  

Αν και αρκετοί εκδοτικοί οίκοι αναγκάστηκαν να αναστείλουν από το φθινόπωρο του 2020 την κυκλοφορία νέων τίτλων, (δημοσιεύθηκαν 20% λιγότεροι τίτλοι το 2020 σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα από τη βιβλιοθήκη OSDELnet,[2]) τελικά αρκετοί ήταν εκείνοι που μπόρεσαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και έκλεισαν το οικονομικό τους έτος με θετικό πρόσημο.[3] Αντιθέτως, η πανδημία έπληξε τη φιλαναγνωσία στη Γαλλία, με το 14% των Γάλλων να μην έχουν διαβάσει κανένα βιβλίο το 2020 και το 25% να μην έχουν αγοράσει καινούριο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.[4]

Στην Ελλάδα μπορεί βέβαια να μας έλειψαν φρικτά τα ανοιχτά βιβλιοπωλεία, αλλά το online σύστημα λειτούργησε καλά και με ένα κλικ είχαμε τα αγαπημένα μας βιβλία στην πόρτα μας. Και μπορεί επίσης να μας έλειψε να πάμε σε μια βιβλιοπαρουσίαση στο ωραίο, ζεστό καφέ του Public Συντάγματος με θέα στην πλατεία, να γνωρίσουμε από κοντά τους συγγραφείς και να συζητήσουμε με ένα ποτηράκι κρασί, αλλά είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε πάνω από 100 online εκδηλώσεις με περισσότερες από 300 προσωπικότητες.

Και ήμασταν σίγουρα πολλοί, αφού η σειρά εκδηλώσεων #PublicEventsGoSocial συγκέντρωσε μέχρι σήμερα πάνω από 1.734.484 views! Επίσης γράψαμε και μοιραστήκαμε τις κριτικές και τις εμπειρίες μας με άλλους αναγνώστες χάρη στη νέα πλατφόρμα του Public, bookfriends.gr, που μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα συγκέντρωσε περισσότερες από 60.000 κριτικές και 20.000 εγγεγραμμένους αναγνώστες που συμμετέχουν ενεργά!

 

 

Και βέβαια ανυπομονούμε για τα Βραβεία Βιβλίου Public στις αρχές του καλοκαιριού!

Εδώ και 8 χρόνια, τα Βραβεία Βιβλίου Public είναι ένα από τα πιο ωραία καλοκαιρινά μας ραντεβού! Όλοι μπορούμε να ψηφίσουμε ανάμεσα σε δέκα κατηγορίες, από ελληνικό και μεταφρασμένο μυθιστόρημα, ελληνική ποίηση, διήγημα, παιδική και εφηβική λογοτεχνία, non-fiction και ευ ζην μέχρι τον ήρωα που μας έχει μείνει αξέχαστος ή το αγαπημένο μας ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο. Έτσι, και η ψήφος μας μετράει, αφού μεταφράζεται σε βραβεία για τους διακεκριμένους συγγραφείς, αλλά και οι βιβλιοθήκες μας γεμίζουν με βιβλία που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε μέσα από αυτή τη διαδικασία. 

Ο θεσμός ξεκίνησε το 2014 και μας έφερε κοντά σε δεκάδες Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Διαβάσαμε τα βιβλία τους, τους ψηφίσαμε, τους γνωρίσαμε, συνομιλήσαμε μαζί τους, γελάσαμε, συγκινηθήκαμε με τις ιστορίες τους, εκπλαγήκαμε, ανοίξαμε τα μάτια μας σε νέους ορίζοντες. Ποιους να πρωτοθυμηθούμε; Μας έρχονται στο μυαλό ο Χρήστος Χωμενίδης με τον Φοίνικα και τη Νίκη του, ο Στέφανος Ξενάκης με το Δώρο του, ο Νίκος Βατόπουλος Περπατώντας στην Αθήνα του, ο Στέφανος Δάνδολος με την Ιστορία χωρίς Όνομα, ο Αύγουστος Κορτώ με την Κατερίνα και τη Ρένα του, ο Χάρης Βλαβιανός με την Αυτοπροσωπογραφία του Λευκού, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου με το Ημερολόγιο ενός Δειλού, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου με το Μυστικό βιβλίο του μπλε κύκλου, η Κατερίνα Κρις με την Καθαρίστρια Χάος, η Ευτυχία Γιαννάκη στο Πίσω Κάθισμα, η Ξένια Καλογεροπούλου με τα Παραμύθια και τα Γράμματα στον Κωστή της, ο Βασίλης Καλλίδης με το Άθενς special, ο Haruki Murakami με τον Κάφκα στην ακτή, ο Sebastian Fitzek με το Δέμα του, ο Ian Rankin με τον Άγιο ή Αμαρτωλό.

Τι είναι αυτό που έκανε τα Βραβεία Βιβλίου Public να καθιερωθούν και να αγαπηθούν τόσο γρήγορα και τόσο πολύ;

Από τη μια, το γεγονός ότι έδωσαν στη μοναχικότητα της ανάγνωσης μια κοινωνική και συμμετοχική διάσταση: Ο κόσμος δηλώνει την προτίμησή του, μετέχει σε μια ψηφοφορία, εκφράζει τη γνώμη του και ακούει τη γνώμη των υπολοίπων. Αφετέρου το ότι έφεραν όλους μαζί τους ανθρώπους του βιβλίου – συγγραφείς, εικονογράφους, μεταφραστές, ποιητές, δοκιμιογράφους, βιβλιοπώλες – σε μια γιορτή μαζί με το κοινό, τους αναγνώστες.

Μια μεγάλη γιορτή της ανάγνωσης και του βιβλίου είναι λοιπόν τα Βραβεία Βιβλίου Public.  Και δεν βλέπουμε την ώρα να τη ζήσουμε και φέτος!

Και μην ξεχνάτε ότι το καλοκαίρι πλησιάζει… Όποιο βιβλίο κι αν ψάχνετε βρίσκεται λίγα μόνο «click» online, ή σε ένα βιβλιοπωλείο Public σε όλη την Ελλάδα.

[1]: Πανελλαδική έρευνα για την ανάγνωση

[2]: What happened in the Greek book market in 2020?

[3]: Το βιβλίο είχε ανοσία στον κορωνοϊό

[3]: Η πανδημία έπληξε τη φιλαναγνωσία στη Γαλλία

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular