Ιστορίες για να κοιμάσαι και να ξυπνάς! γράφει ο Κώστας Στοφόρος

By  |  0 Comments

Από τις πιο όμορφες στιγμές που ζει ένας γονιός με το παιδί είναι όταν λίγο πριν κοιμηθεί κάθεται εκεί, δίπλα στο κρεβάτι του και του διαβάζει ή του λέει ένα παραμύθι πριν σιγά – σιγά κλείσουν τα ματάκια του. Ένα παραμύθι που χαλαρώνει, μαγεύει και ελπίζουμε να φέρει «όνειρα γλυκά» που πάντα ευχόμαστε στο παιδί μας…

Ένα τέτοιο όμορφο βιβλιαράκι που μπορούμε να διαβάσουμε είναι τα «Παραμυθοσκευάσματα του ύπνου» της Πωλίνας Γουρδέα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anima σε εικονογράφηση Απόστολου Κυμπιζή. Πέντε τρυφερές ιστορίες για παιδιά από 2 έως 4 ετών γραμμένες με ταλέντο και ευαισθησία, έτσι που είναι σίγουρο πως θα τις διαβάζετε και θα τις ξαναδιαβάζετε…  

Είναι πράγματι «ένα σύμπαν κατασκευασμένο από λέξεις που ενεργοποιούν και ενδυναμώνουν τη φαντασία του παιδιού. Μία σειρά ιστοριών που δημιουργήθηκαν με τρυφερότητα για να προσκαλέσουν τον ύπνο τα παιδικά βλέφαρα και ν ανοίξουν την πόρτα της φαντασίας διάπλατα…» 

 

 

 

…Κι από τον ύπνο στα χαμόγελα με ένα ακόμη όμορφο βιβλίο για παιδιά από 4 ετών γραμμένο από τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο και με εικονογράφηση από τη Λήδα Βαρβαρούση. «Σε ποιόν ταιριάζει το χαμόγελο;» ο τίτλος του και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «κόκκινη κλωστή δεμένη». Να σημειώσω ότι με την αγορά του βιβλίου υποστηρίζεται το Σωματείο ΠΑΙ.Δ.Υ. (Παιδί, Δύναμη, Υπομονή) για τα παιδιά που νοσούν και νοσηλεύονται, τις οικογένειές τους και τα δημόσια νοσοκομεία Παίδων.

Το χαμόγελο εγκαταλείπει στην αρχή του βιβλίου ένα κατσούφικο παιδί και ψάχνει αλλού την τύχη του. Θα συναντήσει έναν γάιδαρο, μια γάτα, ένα δέντρο, μια κάμπια, ένα κύμα, ένα πειρατικό καράβι, ένα σύννεφο… Παντού το χαμόγελο τα αλλάζει όλα!  Αυτό το καταλαβαίνει και το παιδί που ανακαλύπτει ότι τελικά του ταιριάζει το χαμόγελο και σε κάνει να βλέπεις τη ζωή διαφορετικά. Με απλό τρόπο η σύντομη ιστορία έχει πολλά να πει σε μικρούς και μεγάλους που χάνουν το κουράγιο τους. Είμαι σίγουρος πως όταν φθάσετε στην τελευταία σελίδα θα ανακαλύψετε κι εσείς ένα χαμόγελο στο πρόσωπο του παιδιού και στο δικό σας!

 

 

Για παιδιά από 3 ετών κυκλοφόρησε σε νέα σκληρόδετη έκδοση «Ο ραφτάκος των λέξεων» του Αντώνη Παπαθεοδούλου με εικόνες της Ίριδας Σαμαρτζή (εκδόσεις Μεταίχμιο). Ο συγγραφέας μας μιλά πάντα με πρωτότυπο και απλό τρόπο για σημαντικά θέματα, έτσι που τα παιδιά να αντιλαμβάνονται -χωρίς διδαχές- τι είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία στη ζωή. Τα νοήματα είναι πολλαπλά και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις λέξεις και τη σημασία τους, αλλά και με την προσωπική επαφή, το μεράκι, το αντικείμενο που φτιάχνεται με αγάπη … Σε αντιδιαστολή ένας απρόσωπος και βιομηχανοποιημένος κόσμος. Και βέβαια ανακαλύπτουμε κάτι που αξίζει, όταν το χάνουμε. Όπως γίνεται και σε αυτή την ιστορία όπου η πόλη ξεχνά τον ραφτάκο που έραβε με λέξεις. Ευτυχώς εκείνος δεν τους κρατά κακία κι όταν του ζητούν και πάλι να φτιάξει τα ρούχα τους, το κάνει με ενθουσιασμό… 

 

 

Κλείνω με ένα βιβλίο για μεγαλύτερα παιδιά (από 10 ετών) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Είναι η «Ρουμπίνη των δασών» της Λίνας Μουσιώνη με εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου. Η μικρή Σμαράγδα ανησυχεί για τη μεγάλη αδερφή της τη Ρουμπίνη, που κλείνεται συνέχεια στο δωμάτιο της, σπανίως της δίνει σημασία, την αποπαίρνει, της θυμώνει, δεν την θέλει στην παρέα της. Κι όλα αυτά ενώ πριν ήταν πολύ αγαπημένες. Θέλει να ανακαλύψει τα μυστικά της, όμως πέφτει σε …τοίχο. Δεν θα το βάλει όμως κάτω και στο τέλος θα καταφέρει να ξανακερδίσει την προσοχή της μεγάλης αδερφής. Η δύσκολη περίοδος της εφηβείας που φέρνει ανατροπές σε όλες τις οικογενειακές σχέσεις -και ανάμεσα στα αδέρφια- παρουσιάζεται σε αυτό το βιβλίο με όμορφο και διασκεδαστικό τρόπο. Όσοι έχετε παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορεί να νιώσετε ότι η συγγραφέας έχει βάλει κρυφή κάμερα στο σπίτι σας! Θα διαβάσετε φράσεις που έχετε ακούσει κι εσείς, θα ζήσετε ξανά καβγάδες των παιδιών. Τα ίδια τα παιδιά θα ταυτιστούν με θετικό τρόπο με τους ήρωες και θα βοηθηθούν να καταλάβουν τόσο τα μεγαλύτερα παιδιά τα μικρότερα, όσο και οι μικροί τους μεγάλους.

 

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί …οικογενειακώς!       

 

 

 

Kostas Stoforos

  

Σχόλια

Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Literature.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα σας να είναι σύντομα, μη υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους και να γράφονται στην όμορφη Ελληνική μας γλώσσα. Όλα τα άρθρα στο Literature.gr φέρουν την ευθύνη του υπογράφοντα.
 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Read previous post:
Καντίς για τα κίτρινα αστέρια στον ουρανό, γράφει η Λίνα Πανταλέων [Γκόλεμ, Πιερ Ασουλίν]

   «Ποιος όμως θα μπορούσε να μας διδάξει καλύτερα από ένα αόρατο χέρι, αυτό το υπέροχο άγνωστο χέρι που βάζει...

Close