Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

***Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη***

Το να προσφέρεις και να δέχεσαι είναι ίσως το πιο ανθρώπινο πράγμα, αλλά και το πιο κοντινό στη θεία φύση.

Έτσι υποστηρίζει ο Ρωμαίος στωικός φιλόσοφος Σενέκας στην εκτενέστερη και πιο αναλυτική ηθική πραγματεία του Περί Ευεργεσιών (De Beneficiis).
Ο James Romm, μεταφράζοντας εξαιρετικά τα κύρια σημεία του έργου, αποδίδει την ουσία της θέσης του Σενέκα, ότι η γενναιοδωρία και η ευγνωμοσύνη συγκαταλέγονται στις πιο σημαντικές αρετές.Για τον Σενέκα, η παρόρμηση να δίνουμε στους άλλους αποτελεί το ίδιο το θεμέλιο της κοινωνίας, χωρίς αυτή είμαστε αξιολύπητα όντα, χειρότερα από τα άγρια ζώα.
Αλλά η γενναιοδωρία δεν προέκυψε τυχαία. Ο Σενέκας τη βλέπει ως μέρος της επιθυμίας μας να μοιάσουμε στους θεούς, που, δημιουργώντας τη γη και τον ουρανό, μας χάρισαν το μεγαλύτερο δώρο.Η σκέψη του Σενέκα, γεμάτη βαθύ ανθρωπισμό, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη πηγή έμπνευσης για μια ζωή με περισσότερη αλληλεγγύη και προσφορά, καθώς μας θυμίζει πως το να είσαι γενναιόδωρος δεν είναι απλώς καλό, είναι ευχάριστο.

Τα κείμενα του Σενέκα είναι γεμάτα στοχασμούς χρήσιμους και σήμερα, καθώς επίσης συμβουλές που έχουν πανανθρώπινη ισχύ. Αυτή η ελκυστική και κατανοητή μετάφραση θεμελιωδών αποσπασμάτων του έργου του είναι ένα πολύ καλό βιβλίο.

  1. D. Usher, Πανεπιστήμιο του Βερμόντ

Με σοφή επιλογή αποσπασμάτων που μεταφράζονται με ξεχωριστή χάρη και σαφήνεια, το βιβλίο αυτό παρουσιάζει στους σημερινούς αναγνώστες τη σκέψη του Σενέκα πάνω σε ένα αιώνιο ζήτημα: την αληθινή φύση της γενναιοδωρίας και της ευγνωμοσύνης και τον καλύτερο τρόπο να εφαρμόζονται.

Robert A. Kaster, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον

Διαχρονική σοφία περί θανάτου από τον διακεκριμένο Στωικό φιλόσοφο Σενέκα.

«Χρειάζεται μια ολόκληρη ζωή για να μάθεις πώς να πεθάνεις», έγραψε ο Ρωμαίος Στωικός φιλόσοφος Σενέκας (4 π.Χ.-65 μ.Χ.). Συμβούλευε μάλιστα τους αναγνώστες του να «μελετούν πάντα τον θάνατο» και, ακολουθώντας ο ίδιος τη συμβουλή του, επανερχόταν στα γραπτά του ξανά και ξανά σε αυτό το θέμα, χωρίς ωστόσο να του αφιερώσει ποτέ ένα ολοκληρωμένο έργο.

Το ‘Περί Θνητότητας’ συγκεντρώνει για πρώτη φορά σε έναν τόμο όλους τους σημαντικούς στοχασμούς του Σενέκα περί θανάτου. Μέσα από το συγκεκριμένο έργο, αποκαλύπτεται ένας προκλητικός στοχα

στής, ένας συγκλονιστικός συγγραφέας που μιλάει με απαράμιλλη αμεσότητα για την ανάγκη να αποδεχτούμε τον θάνατο.

Ο Σενέκας πίστευε ότι η ζωή είναι ένα ταξίδι προς τον θάνατο, για το οποίο πρέπει να προετοιμαζόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου μας. Τονίζει την οικουμενικότητα του θανάτου, τη σπουδαιότητά του ως τελευταίου κεφαλαίου της ζωής και τη δυνατότητά του να μας απελευθερώσει από τον πόνο, τη δουλεία ή την πολιτική καταπίεση.

Με βάση τα πρωτότυπα κείμενα του Σενέκα, το Περί Θνητότητας περιλαμβάνει μια διαφωτιστική εισαγωγή, σημειώσεις, καθώς και έναν επίλογο με την περιγραφή από τον Τάκιτο της θλιβερής αυτοκτονίας του Σενέκα.

Ο σκεπτικισμός είναι η μία από τις τρεις μεγάλες σχολές της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας –οι άλλες είναι ο στωικισμός και η επικούρεια φιλοσοφία–, που, εκτός από έναν τρόπο σκέψης, προτείνει και έναν τρόπο ζωής.

Το Πώς να έχεις ανοιχτό μυαλό αποτελεί μια εξαιρετική εισαγωγή στις αρχές του, μέσα από μια σύγχρονη μετάφραση και προσέγγιση θεμελιωδών χωρίων από τα κείμενα του Σέξτου, του μόνου Σκεπτικιστή φιλοσόφου του οποίου έργα σώζονται.

Ο Σέξτος πρέσβευε –και προτείνει συγκεκριμένες τεχνικές για να το πετύχει κάποιος– την αποφυγή οποιασδήποτε κρίσης για την αληθινή φύση των πραγμάτων, πιστεύοντας πως αυτός είναι ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τον δογματισμό των άλλων, αλλά και για να διατηρήσουμε την πνευματική και ψυχική γαλήνη μας.

Όπως παρατηρεί ο Richard Bett στην εισαγωγή του, το σημαντικότερο δίδαγμα που μπορούμε να αντλήσουμε σήμερα από τον σκεπτικισμό του Σέξτου είναι η δυνατότητα να ακούμε την αντίθετη άποψη πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα.
Έτσι, θα αποκτήσουμε ανοιχτό μυαλό και την ικανότητα διαλόγου, αποφεύγοντας τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό, που αποτελούν γνώρισμα της εποχής μας.

Ο Σέξτος ο Εμπειρικός είναι εδώ για να μας παρακινήσει με όπλο τη μεγάλη εικόνα να στοχαστούμε και να αναστοχαστούμε κάθε φορά κατά το δοκούν και κατά περίπτωση, προσφέροντας στον εαυτό μας περισσότερη ευελιξία στην θέαση των πραγμάτων με στόχο και απώτερο σκοπό την βελτίωση της ίδιας μας της ζωής.

Γιάννης Αντωνιάδης, culturenow.gr

«Αυτό το εξαιρετικό βιβλίο αποτελεί μια επίκαιρη εισαγωγή στον αρχαίο σκεπτικισμό, που υποστηρίζει ότι μεγάλο μέρος του άγχους και των συγκρούσεών μας είναι αποτέλεσμα του δογματισμού και ότι μόνο με ανοιχτό μυαλό μπορούμε να βρούμε τη γαλήνη. Αυτό είναι σίγουρα ένα μήνυμα για την εποχή μας».

John Sellars, συγγραφέας του βιβλίου Η τέχνη των Στωικών

«Σ’ έναν κόσμο υπερπληροφόρησης, το ερώτημα “Τι πρέπει να πιστεύω;” μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα πιεστικό. Ο αρχαίος φιλόσοφος Σέξτος ο Εμπειρικός ασχολείται με το ζήτημα, διερωτώμενος μήπως η ίδια η πίεση να διαμορφώσουμε άποψη είναι μια μεγάλη πηγή άγχους και αναστάτωσης στη ζωή μας. Η σύγχρονη και συναρπαστική αυτή μετάφραση θεμελιωδών χωρίων από τα πιο γνωστά έργα του Σέξτου μάς δείχνει πώς να επιτύχουμε μια πιο γαλήνια ζωή αποφεύγοντας την κρίση και διατηρώντας το μυαλό μας ανοιχτό».

Christiana Olfert, Πανεπιστήμιο Tufts

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular