Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.

***Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη***

Το Δεσποτάτο του Μυστρά, Δημήτρης Γ. Κατσαφάνας, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα 

Το βιβλίο αυτό δεν είναι παρά μια προσπάθεια του συγγραφέα να ανασυνθέσει την ιστορία, τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα στο Δεσποτάτο του Μυστρά ή του Μορέως.

Η αφήγηση είναι απλή, τα συμπεράσματα αφομοιώσιμα. Η ψυχή μιας εποχής και ενός κόσμου, βιώματα και νοήματα, έρχονται αβίαστα στο φως. Ο Μυστράς, η ερειπωμένη σήμερα σταχτιά πολιτεία, παροικία κάποτε των Καντακουζηνών και των Παλαιολόγων και μόνη ελπίδα της Αυτοκρατορίας, υπήρξε η τελευταία αναλαμπή μιας πνευματικής και καλλιτεχνικής άνθησης στη χαραυγή της Μεγάλης Αναγέννησης.

Γιατί δεν είναι μόνο τα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα που διαδραματίζονται εδώ. Είναι και o κόσμος της τέχνης που παρουσιάζει τη θανάσιμη αγωνία ενός λαού, αλλά και την αισιόδοξη πνοή, τον φόβο και τη χαρά του ανθρώπου. Κύριο χαρακτηριστικό εδώ είναι η δύναμη του ελληνικού πνεύματος να συνθέτει γόνιμα την ιδέα με την πραγματικότητα, την ανατολική ασάφεια και στατικότητα με την κίνηση, τη λογική, το ελληνικό μέτρο με τον θρησκευτικό υπερβατισμό.

Εξάλλου δεν έζησε μάταια εδώ ο φιλόσοφος του Μυστρά, ο Πλήθων. Ήταν βαθιά η κρίση της εποχής που οδήγησε από τις δεσμεύσεις του Μεσαίωνα στους Νέους Χρόνους, μακρινό όραμα αναμόρφωσης της ζωής σε καινούργιες βάσεις. Ο νέος Έλληνας, ο ανθρώπινος εθνικός τύπος που κυοφορείται ήδη από τις συγκρούσεις του με τους Φράγκους (1204), δεν πρόλαβε να ιδεί αυτόν τον νέο κόσμο. Την Ελλάδα σκέπασε νύκτα πολλών αιώνων – νύκτα μακράς δουλείας. Το ελληνικό κράτος που οραματίστηκε ο Πλήθων, στα σημερινά περίπου γεωγραφικά όρια, θα το πραγματοποιήσει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Η Επανάσταση του 1821 θα είναι, τελικά, η κάθαρση της τραγωδίας που άρχισε το 1453. Στην ιστορία δεν υπάρχουν μόνιμες κατακτήσεις ούτε ευθύγραμμες εξελίξεις. Κάθε ώρα έχει και το σκοτάδι της. Και θα επαναλάβω εδώ την Αρβελέρ, ότι, όπως και να ’χει, οι Τούρκοι πάντοτε θριαμβευτικά και οι Έλληνες πάντα θρηνώντας θα λένε στα παιδιά τους την ίδια ιστορία: ῾Εάλω ἡ Πόλις πάρθεν, ἡ Πόλις πάρθεν, ἡμέρα Τρίτη, 29 τοῦ Μαγιοῦ.

Διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ

Ο Δημήτρης Γ. Κατσαφάνας γεννήθηκε το 1928 στην Παλαιοπαναγιά του Δήμου Σπάρτης. Σπούδασε Κλασική και Βυζαντινή Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1948-1953) και δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση επί δεκαετίες, στη Σπάρτη.

Παράλληλα προς το διδακτικό του έργο, ασχολήθηκε με την έρευνα. Στη μακρόχρονη συναναστροφή του με τον κόσμο του γειτονικού βυζαντινού Μυστρά, είδε την ιστορική πορεία του νεώτερου Ελληνισμού, στη διαλεκτική σύνθεση των στοιχείων της, πνευματικών και πολιτικών. Άκουσε ένα πλήθος φωνές της ιστορικής εκείνης εποχής, ξανάζησε το πένθος της δόξας των Παλαιολόγων και ένιωσε ενδόμυχα την καρδιά του Γένους που χτυπούσε εδώ σε δύσκολους καιρούς και τη θέρμαινε η λαχτάρα της ελευθερίας. Η Διεθνής Φιλοβυζαντινή Ακαδημία (Miami, USA), με πρόταση του Εξαρχάτου της Ελλάδος του Βυζαντινού Τάγματος του Αγίου Ευγενίου της Τραπεζούντος, για το διδακτικό και συγγραφικό του έργο, του απένειμε την τιμητική διάκριση με τον τίτλο Doctor Laureatus.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

Ακολουθήστε τo Literature.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πολιτισμό και την επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png

This image has an empty alt attribute; its file name is sep-lit-1024x59.png
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
latestpopular